Sparen bij de belastingdienst
Heffingsrente is ook een hoge spaarrente belastingdienst als u over een paar jaren geld terug krijgt van de belastingdienst
In tijden waarin de Europese Centrale Bank ECB de rente laag houdt, is het niet eenvoudig om tegen een hoge rente te sparen. Maar hebt u al aan sparen bij de belastingdienst gedacht, want dat kan ook namelijk? Als u het goed aanpakt, is de Belastingdienst ook een bank waar u kunt sparen met de heffingsrente als rente bovenop de belasting die u terugkrijgt. Een ander voordeel is dat u er bovendien zeer veilig spaart. Als u de spaarrente bij de belastingdienst te laag vindt, kunt u uw strategie omgooien en gaat u dus bij de belastingdienst lenen in plaats van sparen. Lees hier meer over de heffingsrente en belastingrente van de belastingdienst dat sparen of lenen voor u voordelig maakt.
Sparen en de belastingrente bij de Belastingdienst
U wilt sparen. Misschien biedt de Belastingdienst dan wel uitkomst. Wist u namelijk dat u goed kunt sparen bij de Belastingdienst door de heffingsrente? Het klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar in bijvoorbeeld 2009 bedraagt de rente waartegen u bij de Belastingdienst kunt sparen 4,9%. Deze rente is wel hoger geweest, maar nog steeds de moeite waard. Ook in 2020:
- In het vierde kwartaal van 2008 bedroeg deze rente maar liefst 5,45%;
- In het tweede kwartaal van 2009 is de rente verlaagd naar 3,5%;
- In het vierde kwartaal van 2009 tot en met het voorjaar 2011 was de heffingsrente 2,5%;
- In het derde kwartaal 2011 bedraagt de rente 2,75%;
- In het vierde kwartaal 2011 bedraagt de belastingrente 3%;
- In het eerste kwartaal 2012 bedraagt de belastingrente 2,85%;
- In het tweede kwartaal 2012 bedraagt de heffingsrente 2,3%;
- In het derde kwartaal 2012 bedraagt de heffingsrente 2,5%;
- In het vierde kwartaal van 2012 is dit 2,25%.
Kortom, met sparen bij de Belastingdienst en het uitstellen van een belastingteruggave komt u nog steeds relatief hoog uit.
Heffingsrente of spaarrente
U ontvangt deze hoge rente van de Belastingdienst, wanneer u te veel belasting hebt betaald en dus nog geld van de fiscus tegoed hebt. Zodra u belasting moet bij betalen, betaalt u op uw beurt een hoge rente aan de Belastingdienst. De renteberekening gaat lopen vanaf de maand juli van een belastingjaar. Dus niet vanaf het moment dat u de belastingaanslag ontvangt of indient.
Bent u betaler of ontvanger van de belastingdienst
U kunt zelf beïnvloeden of u ontvanger of betaler wordt. Kortweg is het zo dat als u de spaarrente bij de belastingdienst aantrekkelijk vindt, u alles op alles zet om de belastingdienst snel te betalen. U krijgt korting op de belastingaanslag en als u te veel heeft betaald meestal ook nog eens genoemde rente toe. Als u de rente te laag vindt, gaat u uw betalingen juist een beetje uitstellen, want dan wordt lenen bij de belastingdienst goedkoper dan lenen elders.
Tips voor uw belastingaangifte en de belastingaanslag
Enkele tips om veilig te sparen bij de belastingdienst zijn:
- Vraag de Belastingdienst niet om een maandelijkse teruggave als u het geld niet direct nodig heeft, maar wel geld tegoed hebt. Spaar het bedrag op en ontvang het een jaar later met hoge rente retour. Sterker nog, zonder de maandelijkse belasting teruggaven is ook uw bedrag in belasting box 3 kleiner, waardoor u over het uitgestelde bedrag geen vermogensrendementsheffing betaalt.
- Wie een voorlopige aanslag voor het volgende jaar krijgt, nog voordat hij een aangifte heeft ingediend, doet er goed aan om geen bezwaar te maken tegen de belastingaanslag. Als de aanslag later te hoog blijkt te zijn geweest, krijgt u het te veel betaalde met rente terug. En als het bedrag te laag blijkt te zijn, hoeft u over het reeds betaalde deel in ieder geval geen extra rente meer te betalen. In feite is er voor u geen nadeel.
- Wilt u lenen bij de belastingdienst, dan wordt snel betalen omgezet in langzaam betalen, uitstellen van belasting betalen en zo verder.