De Buitengewoon Opsporingsambtenaar

De omschrijving

De Omschrijving Omschrijving van het begrip BOA (afkorting in de volksmond): “de personen die belast zijn met de controle op een of enkele feiten”.

Voorbeelden

Voorbeelden van beroepen die de BOA kan uitoefenen:

  • De Parkeerwachter
  • De Boswachter
  • De Mileucontroleur
  • De Treinconducteur
  • De Parketpolitie

Hoeveel BOA’s zijn er ongeveer in Nederland

Nederland telt circa 40.000 politieagenten. Deze agenten moeten onder andere de rechtsorde handhaven. De politieagenten mogen dan ook onderzoek doen en optreden tegen alle strafbare feiten die de agenten tegenkomen. Daarnaast telt Nederland circa 25.000 buitengewoon opsporingsambtenaren. De BOA zoals wij die in de volksmond noemen.

Sinds wanneer bestaan er BOA’s

De BOA zoals wij die momenteel kennen vind zijn ontstaan in De Nieuwe Politiewet van 1 April 1994. Daarvoor waren er echter wel buitengewoon opsporingsambtenaren echter heten die destijds “de onbezoldigd ambtenaren van de politie” die werkzaamheden verrichten door middel van een onoverzichtelijk paket van regelingen en daardoor behoorlijk ongecontroleerd te werk gingen.

Specialisatie van de BOA

Doordat de BOA vaak in een onderdeel van de wet of een verordering is gespecialiseerd kunnen zijn ook meer vakmatiger optreden dan een gemiddelde politieagent. Echter mag een BOA alleen op dat gebied waarvoor hij aangewezen is zijn werkzaamheden verrichten. Bijvoorbeeld een Boswachter mag zich niet met het parkeren bezighouden want doorvoor is de Parkeerwachter in het leven geroepen.

Zijn BOA”s ambtenaren in de zin van de wet?

Nee, niet alle BOA’s zijn ambtenaren in de zin van de wet. De BOA kan namelijk ook zijn werkzaamheden uitvoeren bij een gewone particuliere instelling . Een voorbeeld van zo’n instelling is BUMA / STEMRA.

Wat is de bevoegdheid van een BOA?

Doordat BOA’s benoemd worden hebben ze door hun benoeming meer bevoegdheden dan bijvoorbeeld een beveiliger of de Event Security Officer. Echter bepaalt de Minister van Jusitie voor welke BOA’s het gebruik van geweldsmiddelen is toegestaan.

De Geweldsmiddelen

Hieronder voor u de geweldmiddelen op een rijtje gezet:

  • Algemene geweldsbevoegdheid zonder geweldsmiddel. (“bijvoorbeeld met enig gebruik van kracht iemand staande houden of aan zijn of haar kleding te onderzoeken”) De veiligheidsfouillering aan de kleding
  • Het gebruik van de handboeien
  • De Surveillancehond
  • Het vuurwapen Afhankelijk van de functie van de BOA zal de Minister van Jusitie een bevoegdheid geven tot het gebruik van de diverse geweldsmiddelen.

Omschrijving van geweld

Geweld ; “Elke dwangmatige kracht van meer dan gewone betekenins uitgeoefend op personen of zaken”

Hoe wordt u BOA?

Je volgt eerst de opleiding van de buitengewoon opsporingsambtenaar na het behalen van je diploma/certificaat. Soliciteer je bij een werkgever bijvoorbeeld bij de Nederlandse Spoorwegen. Zodra je wordt aangenomen na je solicitatie zal de Nederlandse Spoorwegen een verzoek indienen bij de Minister van Justitie of het College van procureurs-generaal. Om uw als medewerker van de Nederlandse Spoorwegen tot BOA te benoemen. De Minister van Jusititie zal na het verzoek tot benoeming eerst een onderzoek starten voor de noodzaak tot benoeming. Zodra onderzoek uitwijst dat de functie tot benoeming tot BOA wettigt, zal de Minister van Justitie bekijken of de voorgedragen persoon in dit geval U zelf “betrouwbaar en bekwaam”is. Met Betrouwbaar wordt bedoeld of u geen strafblad heeft en Bekwaamheid of u daadwerkelijk uw Diploma/Certificaat De buitengewoon opsporingsambtenaar hebt behaald. Mocht dit alles positief uitwijzen dan zal u uw werkzaamheden mogen verrichten bij de Nederlandse Spoorwegen en wordt u beedigd.

Relevante links in dit artikel

http://www.loi.nl/studeren/index.htm?tt=1021_0_34722_