Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de ondernemer
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor veel ondernemers niet geregeld
Veel ondernemers zijn niet verzekerd tegen het risico van de arbeidsongeschiktheid. Dit dan ook nog eens, terwijl er een grote groep ook geen spaargeld heeft, om eventueel op terug te kunnen vallen. Dit komt als conclusie uit verschillende onderzoeken van de laatste jaren. Die de arbeidsongeschiktheid verzekeringen hebben uitgezocht.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de werknemers verplicht, voor ondernemers niet
In maatschappij waar de overheid voor de werknemer wel alles wil beschermen, is de ondernemer meer een beetje vogelvrij verklaart. De werknemer is verplicht tegen een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit gaat dan ook al automatisch via de werkgever. Het gaat dan over meer dan 2 jaar niet geschikt zijn voor de arbeidsmarkt. Dat is wat in de regel arbeidsongeschiktheid wordt genoemd. Terwijl u en ik daar als ondernemer voor ons personeel netjes de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering afdragen, kan het dus zijn dat wij zelf niet verzekerd zijn voor deze arbeidsongeschiktheid. Het kan zelfs zijn, dat er nog nooit over nagedacht is ook. Het is uiteraard altijd verstandig om ergens over na te denken, dus ook hierover.
De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Helaas is de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering erg hoog. Dit heeft ten grondslag, dat het kan voorkomen, dat een verzekering u misschien wel vanaf morgen tot aan uw dood moet uit gaan betalen. Het risico van de verzekeraar is dus ook hoog. Bij de ondernemers die er wel over nagedacht hebben en toch niet verzekerd zijn, is de hoge premie dan ook meestal de reden. Terwijl voor veel verzekeringen een jonge leeftijd een voordeel heeft is dit bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak niet zo. Als je ouder bent, dan, kom je immers toch ook wel met een minder aantal tussenliggende jaren te overlijden. Toch is het verstandig om er al op jonge leeftijd naar te kijken. De kans dat er anders gezondheidskwalen tussen komen kijken is best groot. Bij elke vorm van al bestaande gezondheidsrisico's kan de premie aanzienlijk stijgen. Helaas is het gewoon voor veel ondernemer onbetaalbaar om hierop voldoende zekerheid in te bouwen, dat je altijd elke maand voldoende geld overhoud, terwijl er van een arbeidsongeschiktheid sprake zou zijn. Er is wel nog een mogelijkheid.
De meeste verzekeraars die arbeidsongeschiktheidsverzekering aan bieden, gaan uit van een verzekerd bedrag van 80 % van het huidige inkomen. Wanneer u denkt aan veel minder genoeg te kunnen hebben, dan kunt u dit bedrag verlagen. De premie zal hier dan op mee gaan dalen. Dit is iets waar best goed naar gekeken mag worden. Het kan veel schelen.
Twee manieren van verzekeren
Zoals bovengenoemd al aangegeven, is het voor de verzekeraar ook een heel hoog risico. Daarom stijgen de premies van de arbeidsongeschiktheidsverzekering soms echt de pan uit. Om met een lagere premie toch een buffer op te kunnen bouwen is er ook een ander mogelijkheid tot verzekeren voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het komt er dan op neer, dat de verzekeraar dan geen onbeperkt aantal maanden gaat uitkeren. Maar een beperkt aantal maanden of een eenmalig bedrag. Een verzekeraar weet dan eigenlijk precies van te voren wat het risico is voor hun. Dat is namelijk het aantal verzekerde maanden maal het verzekerde bedrag of het eenmalig verzekerde bedrag. Doordat de hoogte van de eventueel te claimen schade vasstaat, kan dit niet onbeperkt oplopen. De premie van deze manier van verzekeren zal dan ook behoorlijk lager uitvallen, dan bij de onbeperkte maandelijkse betalingen.
Aanbieders vergelijken voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het is in veel gevallen goed om dingen te vergelijken, maar in dit geval kan het zeker de moeite waard zijn. Omdat we het hier hebben over een dure verzekering kan het premie verschil echt de moeite zijn. Deze premie moet tenslotte wel elke maand betaald worden. Dus elke euro zeker meegenomen hierin.
De arbeidsongeschiktheidsverzekering, die je zelf maakt
Het is een open deur, maar je kunt natuurlijk ook zelf proberen geld te reserveren, voor als een soort arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiervoor moet dan wel een automatische structuur komen, want als ondernemer weet je altijd wel andere nuttige investeringen voor je geld te vinden. Je hebt dan wel alleen een buffer en niet zoals bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering een maandelijkse uitbetaling. Het is dan ook alleen geschikt indien u tijdelijk arbeidsongeschikt zou worden. Zodat de overgangsjaren betaald kunnen worden. Wel is het zo, dat als u op een vlak arbeidsongeschikt wordt, dat het dan vaak wel mogelijk is, om op een ander vlak, na omscholing weer aan de slag te kunnen. Een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering als buffer heeft dus wel degelijk nut.