Beveiliger worden in Nederland

Beveiliger worden!

In een tijd waar je van alles kan leren maar misschien daarna geen baan hebt, is het te overwegen om in de beveiliging te gaan werken. Veel mensen denken dan aan een man of vrouw in uniform aan een balie maar beveiligers doen veel meer. Op internet vindt je heel veel over beveiliger worden maar er zijn echt weinig goede informatieve sites waarin het echte beveiligers “leven” wordt weergegeven. In deze serie gaan we niet alleen dieper in hoe je een beveiliger wordt maar ook hoe je shortcuts kan nemen. Daarnaast geven we je een blik achter de schermen. Hoe gaat het echt? 

Beveiliger worden en wat is het om een beveiliger te zijn?

Ieder land heeft zijn eigen regels en wetten. In Nederland is beveiliging erg goed maar ook erg uitgebreid geregeld. Kon je met de oude diploma's alle soorten beveiliging doen, nu is dat niet meer.

In het kort zijn er voor beveiligers twee soorten van passen beschikbaar:

  • de grijze pas
  • de blauwe pas

De grijze pas

De grijze pas is voor de allround beveiliger die daarmee alle basis beveiligingswerk mag verrichten. De grijze pas kun je krijgen wanneer je als aspirant aan het werk gaat, en is dan 1 jaar geldig. In dat jaar moet je dan wel je diploma halen want hij wordt in principe niet verlengd. Heb je het diploma beveiliger 2 niet gehaald binnen dat jaar dan kun je nog wel examen doen, maar niet meer werken als (aspirant) beveiliger tot dat je geslaagd bent en een nieuwe pas mag aanvragen.

De blauwe pas

Er bestaat ook een blauwe pas. Die is bedoeld voor portiers/gastheren en event security officers, dat zijn de beveiligers op evenementen. De blauwe pas is veel eenvoudiger te behalen en kan je in principe al in 3 maanden hebben. Zowel de beveiligers met een grijze en blauwe pas dragen het verplichte V teken, van Veiligheid. Dit teken wordt alleen in Nederland gebruikt.

Opleiding

De meeste kandidaat beveiligers doen dat via een dag opleiding aan een ROC of particulier instituut. Ben je wat ouder dan is een schriftelijke cursus aan te bevelen. LOI is marktleider maar de NHA is goedkoper. Er zijn er nog wat zoals bijvoorbeeld NTI maar die is veel duurder en je leert bij hen nagenoeg allemaal hetzelfde. Ons advies is even goed te shoppen op internet en te kiezen voor de goedkoopste als je het gaat doen via een schriftelijke cursus. Hoewel soms in de advertentie nog wat anders staat, gaat het meeste snel en digitaal. Huiswerk stuur je digitaal in en krijg je snel weer gecorrigeerd terug.

Beveiliger worden betekent dat je een MBO niveau 2 opleiding doet. Dat houdt dan ook in dat je naast de verplichte vakken opgelegd door de brancheorganisatie en examencommissie (Ecabo/SVPB o.a.) ook enkele vakken moet doen zoals burgerschap, taal en rekenen. Allemaal niet moeilijk maar wel verschillend bij de diverse aanbieders/opleiders. Zo moet je bij de LOI ook een digitaal rijbewijs hebben wat je toch weer enkele honderden euro's gaat kosten als je die niet op school gehaald hebt. Bij de NHA hoef je die niet te hebben; je leert daar wel omgaan met de pc maar je hoeft er geen examen voor te doen. Zo zijn er onderling veel verschillen.

Conclusie

In de MBO opleidingen is er nogal wat veranderd, dat leggen we je graag uit in het tweede artikel. Dit heeft namelijk veel gevolgen gehad voor de opleiding tot beveiliger! Meer hierover in het volgende artikel, Beveiliger deel 2.