Verplichte nascholing voor chauffeurs code 95
Inleiding
De regels voor vrachtwagenchauffeurs zijn weer wat aangescherpt. Volgens Europese richtlijnen moeten vrachtwagenchauffeurs iedere vijf jaar een nascholingscursus volgen. Dit geldt voor alle vrachtwagenchauffeurs die in het bezit zijn van het chauffeursdiploma. Deze nascholing bestaat uit minimaal 35 lesuren. Deze 35 lesuren bestaan uit minimaal zeven uur praktijkles. Wanneer een chauffeur 35 uur aan nascholing heeft gevolgd, dan krijgt hij een code op zijn rijbewijs. Deze code wordt code 95 genoemd en staat voor vakbekwaamheid. Met de verplichte nascholing moet worden bereikt dat vrachtwagenchauffeurs (nog) veiliger en zuiniger rijden, wat weer beter voor het milieu is. Ook willen ze het imago van de vrachtwagenchauffeur verbeteren. Wat wil je allemaal weten over de verplichte nascholing voor chauffeurs?
Verplichte nascholing voor vrachtwagenchauffeurs code 95
De verplichte nascholing voor vrachtwagenchauffeurs geldt voor alle chauffeurs die hun rijbewijs C voor tien september 2009 hebben gehaald. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Zo geldt de verplichte nascholing niet voor personen die geen chauffeur van beroep zijn. Wanneer je minder dan twaalf uur per week op een vrachtwagen rijdt, dan hoef je geen nascholing voor vakbekwaamheid te volgen. Ook chauffeurs die voor één juli 1955 zijn geboren hoeven geen cursussen te volgen. Maar voor de meeste beroepschauffeurs geldt dus dat ze deze verplichte nascholing voor vakbekwaamheid moeten volgen. Om de chauffeurs de kans te geven om 35 uur nascholing te halen hebben ze tijd tot september 2016. Wanneer een chauffeur 35 uur aan cursussen heeft afgerond, dan krijgt hij een code 95 op zijn rijbewijs. Wanneer een chauffeur na september 2016 geen code 95 op zijn rijbewijs heeft, dan is hij zijn bevoegdheid om te rijden kwijt. Het is dus van belang voor alle beroepschauffeurs dat ze hun verplichte nascholing halen! De nascholing voor code 95 is niet éénmalig. Vanaf 2016 moet je iedere vijf jaar 35 uur aan cursussen volgen.
Regels buschauffeurs
Ook buschauffeurs met een rijbewijs D moeten aan de verplichte nascholing voldoen. In principe gelden voor zowel vrachtwagenchauffeurs als buschauffeurs dezelfde eisen en voorwaarden. Er is echter één verschil. Buschauffeurs moet hun code 95 voor september 2015 halen.
Waar bestaan de nascholingscursussen uit?
Er zijn ongeveer tachtig verschillende cursussen die een chauffeur kan volgen. In principe is de chauffeur vrij om hier een keuze uit te maken. Bij verschillende rijscholen kan je de cursussen volgen. Kijk voor de zekerheid wel even na of de rijschool door het CBR erkend wordt. De cursussen kunnen verschillende leerdoelen hebben zoals verkeersveiligheid en milieubewuster rijden. Maar ook een EHBO cursus kan in aanmerking komen. De enige eis die wordt gesteld is dat er minimaal zeven uur praktijk bij moet zitten. Verschillende cursussen waaraan gedacht kan worden zijn bijvoorbeeld:
- Gevaarlijke stoffen
- BBS cursus
- Digitale tachograaf
- Heftruck rijden
- EHBO
- Rijvaardigheidstraining
- Het nieuwe rijden
Voor iedere cursus staat een bepaald aantal uur. In principe is de nascholing geen echte school. Je hoeft bijvoorbeeld geen examen af te leggen. Je moet puur kunnen overleggen dat je een cursus gevolgd hebt. Voor sommige nascholingscursussen krijg je wel een certificaat. Je kan een cursus voor nascholing volgen op verschillende manieren. Je kan les krijgen van een docent, maar je kan er ook voor kiezen om je cursus via e-learning te volgen. Wanneer je een volledige cursus hebt gevolgd en afgerond, dan zal dit worden doorgegeven aan het CVV. Dit is een onderdeel van het CBR en gaat over de richtlijn vakbekwaamheid, oftewel code 95.
Tips voor het volgen van een nascholingscursus voor vakbekwaamheid
- Er wordt aangeraden om op tijd te beginnen met het volgen van een cursus. Als iedere chauffeur dat pas op het laatste moment gaat doen, dan heb je kans dat er geen plek meer is.
- Het volgen van een cursus komt over het algemeen voor rekening van de vrachtwagenchauffeur. Er zijn maar weinig werkgevers die de kosten op zich willen nemen. Een werkgever kan wel proberen om collectief afspraken te maken voor zijn personeel. Hierdoor krijgt hij misschien wel korting. Verder zijn er verschillende subsidies mogelijk.
Conclusie
Voor bijna iedere beroepschauffeur is het vanaf september 2016 verplicht om code 95 op je rijbewijs te hebben. Code 95 staat voor vakbekwaamheid. Deze regel is op Europees niveau afgesproken. In de praktijk houdt dit in dat je als chauffeur nascholing moet volgen. Iedere vijf jaar moet er 35 uur aan cursussen worden gevolgd. Hiervan moet minimaal zeven uur praktijkles zijn. Het doel van de nascholing is dat het verkeer veiliger wordt en dat er milieubewuster wordt gereden. Wanneer een chauffeur na september 2016 geen code 95 op zijn rijbewijs heeft, dan is hij niet meer bevoegd om op een vrachtwagen te rijden! Het is dus van belang om op tijd te beginnen met de cursussen. Je kan informatie vragen bij je werkgever of bij een rijschool.