Solliciteren met een beperking of handicap
Solliciteren met een beperking of handicap
Het is altijd spannend om op zoek te gaan naar een vaste baan, bijbaan of stageplaats. Niet alleen een goede sollicitatiebrief en CV zijn hierbij belangrijk, maar ook hoe je jezelf presenteert. Met een lichamelijke beperking kan dit wellicht extra stress opleveren, maar hieronder staan concrete tips over hoe je jezelf het beste voor kunt bereiden zodat je kans om aangenomen te worden aanzienlijk wordt vergroot.
Op welk moment vermeld je je beperking?
Natuurlijk komt er een moment waarop je zal moeten vermelden dat je een lichamelijke beperking hebt, maar dit moment kan je volledig zelf kiezen. Het beste is om hierbij op je gevoel af te gaan en te doen waarbij je jezelf het beste voelt. Je kunt kiezen uit de volgende situaties:
- Je belt de contactpersoon die in de vacature vermeld staat voordat je een sollicitatiebrief schrijft. Op deze manier maak je direct bekend dat je belangstelling voor de functie hebt en dat je er graag wilt komen werken. Je stelt jezelf kort voor, inclusief je beperking. Op deze manier ben je ook herkenbaar op het moment dat ze de brieven gaan lezen en selecteren. Als je via de telefoon een goede indruk hebt achtergelaten, is de kans groter dat ze interesse in je hebben.
- Je vermeldt je beperking in je sollicitatiebrief. Op deze manier komt het misschien over alsof je er zelf een minder groot punt van maakt en je je meer zelfverzekerd voelt dan wanneer je belt om te vertellen dat je een lichamelijke beperking hebt. Een nadeel hiervan t.o.v. Telefonisch contact is dat het wellicht een minder persoonlijke manier is om het bedrijf duidelijk te maken dat je een lichamelijke beperking hebt.
- Je kunt er ook voor kiezen om het niet in je sollicitatiebrief te vermelden maar te wachten tot wanneer je wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Als het bedrijf belt en interesse in je heeft, is de kans kleiner dat ze er een punt van maken dat je een lichamelijke beperking hebt.
- Als het bedrijf je schriftelijk uitnodigt voor een gesprek, kun je ze daarna opbellen om bijvoorbeeld te vragen of je met een rolstoel het gebouw makkelijk kunt bereiken.
- De laatste optie is om te wachten tot het sollicitatiegesprek. Op dit punt kun je er niet meer omheen en zal het direct duidelijk zijn voor de contactpersoon dat je een lichamelijke beperking hebt. Dit kan de minst prettige manier zijn, omdat je de contactpersoon er als het ware mee confronteert. Wanneer je het van tevoren meldt, en de contactpersoon maakt er geen punt van, dan heb je die geruststelling al en zal je waarschijnlijk veel minder nerveus zijn voor het sollicitatiegesprek.
Hoe omschrijf je je beperking?
Nu je hebt uitgekozen op welk moment je je vermelding gaat vermelden, is het nuttig om er van tevoren over na te denken hoe je het precies gaat verwoorden. Hieronder staan enkele tips om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.
- Vermeld kort maar bondig wat je lichamelijke beperking inhoudt, en of je eventueel hulpmiddelen nodig hebt.
- Gebruik geen medische termen, maar zorg ervoor dat je contactpersoon exact begrijpt wat je lichamelijke beperking inhoudt.
- Vermeld ook wat de eventuele gevolgen van je lichamelijke beperking voor de functie kunnen zijn, zodat je contactpersoon er een objectief en realistisch beeld bij heeft. Maar maak het verhaal niet te negatief. Als je negatieve dingen vermeldt, vermeld dan ook positieve dingen zodat er een balans ontstaat en ze geen verkeerd beeld van je krijgen.
Als laatste...
Laat je vooral niet ontmoedigen door negatieve gedachten! Er zijn genoeg mensen met een lichamelijke beperking die topfuncties hebben weten te bemachtigen of een topsport beoefenen, dus ieder mens maakt even veel kans. Als je je goed voorbereid en weet waar je voor gaat, straal je dat enthousiasme uit waarmee je jezelf in positieve zin van de rest kunt onderscheiden!