Hoe maak ik mijn CV interessant en opvallend
Wat wordt er besproken
Elk CV bestaat uit dezelfde onderdelen en heeft nagenoeg dezelfde opmaak. Hoe zorg je er dan voor dat jij uit de stapel van sollicitanten gehaald wordt? In dit artikel bespreken we eerst de inhoud van een goed CV en een aantal handvaten. Vervolgens worden er een drietal tips en trucs om gegeven interessant te zijn en op te vallen.
Wat moet er in het CV staan?
Hieronder worden in het kort de vaste onderdelen van een CV besproken en de aandachtspunten die hierbij van belang zijn. De vaste onderdelen van een CV zijn:
Persoonlijke gegevens
Onder dit kopje vermeld je in ieder geval:
- Naam
- Voornaam
- Adres
- Postcode
- Woonplaats
- Geboortedatum
- Geslacht
- Telefoonnummer (Thuis en Mobiel)
Opleidingen en Cursussen
Alle voor de functie relevante opleidingen en cursussen worden onder dit kopje genoemd. Let met name bij de cursussen op dat het niet een onoverzichtelijke waslijst wordt, maar zorg dat de relevante cursussen opvallen.
In de regel worden de opleidingen en cursussen a-chronologisch weergegeven. Dat wil zeggen, de nieuwste bovenaan en de oudste onderaan.
Van de opleidingen en cursussen vernoem je in ieder geval de naam van de opleiding / cursus inclusief het niveau, de eventuele afstudeerrichting en of de opleiding / cursus is afgerond met een diploma of certificaat.
Vaardigheden, Eigenschappen en Nevenactiviteiten
Onder vaardigheden en eigenschappen valt heel veel. Denk in ieder geval na over eventuele computervaardigheden, je karaktereigenschappen en je talenkennis. Natuurlijk moet je ook hier letten op relevantie voor de functie. Daarnaast kun je nevenactiviteiten benoemen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of lidmaatschappen bij verenigingen. Zorg er altijd voor dat er een link is met de functie.
Werkervaring
Net als de opleidingen en cursussen worden de werkervaringen a-chronologisch weergegeven. Zorg ervoor dat er hier geen lappen tekst komen te staan, maar dat het een overzichtelijk geheel is. De minimale informatie is:
- Bedrijfsnaam
- Periode van/tot (uitgedrukt in maand en jaartal)
- Functietitel
- Korte omschrijving van de functie
- Werkzaamheden en verantwoordelijkheden (bij voorkeur puntsgewijs)
Optioneel onderdeel: de introductie
Wat kan er nog eventueel aan het CV toegevoegd worden? Regelmatig staat er tegenwoordig een korte introductie of een profielschets in een CV. Dit is bedoelt om degene die je CV leest en beoordeelt in een paar zinnen een korte indruk te geven van wie je bent. De plaats van de introductie is vaak helemaal bovenaan de eerste pagina of direct onder de Persoonlijke gegevens.
Algemene handvaten voor je CV
Hier worden een aantal handvaten aangereikt om een CV zo goed mogelijk op te zetten.
Wees eerlijk op je CV
Liegen op je CV of de waarheid mooier afschilderen dan dat hij is. Veel sollicitanten maken op deze manier hun CV interessanter voor werkgevers. Het probleem is vervolgens dat zij op hun gesprek moeten bekennen dat ze toch niet alles kunnen, zoals ze vooraf wel deden voorkomen. Of als ze wel aangenomen worden, dat ze in de praktijk de functie niet aankunnen. Door eerlijk te zijn, weet een werkgever precies wat hij/zij aan je heeft. En dat is wel zo prettig.
Vermijd taalfouten in je CV
Dit punt lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar daarmee is het ook gelijk een valkuil voor velen. Niets is zo vervelend als een CV beoordelen waar simpele taalfouten (of typefouten) in staan. Vraag daarom altijd iemand anders, bij voorkeur iemand die sterk is in taal, om je CV op taalfouten te controleren.
Combineer korte en minder relevante werkervaringen
Niet iedereen heeft lange perioden achter elkaar bij dezelfde werkgever gewerkt. Als jouw CV bestaat uit vele korte en afwisselende werkervaringen, dan is combineren van deze werkervaringen waarschijnlijk een goed idee. Zo houdt je je CV overzichtelijk, zonder informatie weg te laten. Je benoemt alleen de relevante werkervaringen volledig en de overige werkervaringen voeg je samen.
Dit kan bijvoorbeeld al heel simpel middels onderstaand voorbeeld:
Functie: Allround medewerker Bedrijf: Diverse werkgevers Werkzaamheden: Onder andere bij de ING werkzaam geweest als data-entry medewerker en bij Schuitema als orderpikker.
Maximaal 2 A4-tjes?
De lengte van een CV is veelbesproken. De meest ideale lengte is 2 A4-tjes. Dit betekent voor de meeste sollicitanten dat zij hun werkervaring goed in moeten korten om alles passend te houden. Mijn advies is om ervoor te waken dat alles erg propperig gaat aanvoelen. Lukt het je absoluut niet om 2 A4-tjes aan te houden, dan kun je beter een CV van 3 A4-tjes hebben dat overzichtelijk is, dan een CV van 2 A4-tjes die te vol overkomt. Meer dan 3 A4-tjes is echt te veel.
Tips en trucs om op te vallen
Hieronder worden een drietal tips gegeven waarmee je hopelijk wat creatieve ideeen krijgt om met je CV aan de slag te gaan. Let er echter wel op dat je altijd een professioneel overkomt.
Tip 1: Wees onderscheidend
Zorgen dat je opvalt tussen een stapel sollicitanten. Dat is lastig. Bedenk daarom eens een ander soort opmaakt of een vernieuwende indeling van de vaste onderdelen. Een CV hoeft namelijk niet persé volgens standaard regels opgemaakt te worden. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is waarschijnlijk het bovenstaande voorbeeld CV. Over het algemeen zijn CV's op deze manier opgebouwd. Maar waarom zou je jezelf niet kunnen onderscheiden op het gebied van opmaak. Hieronder een tweetal 'simpele' voorbeelden. Het is goed om te kijken wat bij je past en waar jij je prettig bij voelt om te versturen naar een potentiële werkgever.
Tip 2: Laat belangrijke onderdelen extra opvallen
Is je belangrijkste werkervaring voor de functie niet de meest recente? Laat deze ervaring dan toch extra opvallen. Of is een bepaalde nevenactiviteit extra belangrijk, zorg dan dat degene die je CV beoordeelt in ieder geval die te zien krijgt.
Hoe krijg je dat voor elkaar? Door op een juiste manier gebruik te maken van onder andere dikgedrukt, cursief of een groter of ander lettertype, haal je juist die onderdelen die jij belangrijk vind meer naar voren.
Tip 3: Experimenteer met je CV
Experimenteren met je CV is altijd een goed idee. Pas het uiterlijk van je CV aan aan het bedrijf waar je solliciteert. Bij een speelgoedgroothandel zou je er bijvoorbeeld aan kunnen denken om je CV op speelkaarten te laten lijken (zie plaatje) of bij een sollicitatie bij een kledingwinkel juist je CV aan een kledinghanger laten hangen. Dit zijn maar wat voorbeelden, maar creativiteit valt op en wordt vaak beloont.
Let er hier ook bij op dat je CV door iedereen te openen blijft. Het mooiste is om er een *.pdf bestand van te maken. Als je Word gebruikt, gebruik dan niet de nieuwste versie. Veel bedrijven werken nog in Word 97-2003.
Afsluiting
Denk erom dat een CV niet een statisch iets is. Voor elke afzonderlijke sollicitatie heb je waarschijnlijk een ander toegespitst CV nodig. Hopelijk kun je met deze CV indeling en met de tips snel een passende functie gaan bekleden.