Wat te doen bij werkloosheid

Werkloos worden

Je baan verliezen kan een heel traumatische ervaring zijn.
Een groot deel van je dagelijkse leven speelt zich namelijk af op je werk. Als je je baan verliest, valt er plotseling een gat in je leven. Je ritme valt weg en je hebt bovendien geen inkomsten meer. Je moet op zoek naar een nieuwe baan voordat je in financiële problemen terecht komt. Er zijn echter wel meer dingen die je moet regelen als je werkloos wordt. In dit artikel vind je de stappen die je moet nemen om de periode van werkloosheid door te komen.

De Werkloosheidswet (WW)

De sociale zorg is in Nederland gelukkig ver ontwikkeld. Je komt dus niet zomaar in de problemen. Het allereerste wat je moet doen als je ontslagen wordt, is je aanmelden bij het UWV. UWV staat voor Uitvoering Werknemersverzekeringen. Het UWV kan je helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Zij doen dit bijvoorbeeld oor het geven van adviezen over sollicitaties. Ook kun je bij het UWV een WW-uitkering krijgen. Check wel even goed of je hiervoor in aanmerking komt. Zo voorkom je vervelende verassingen achteraf. De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van twee factoren.

  1. De hoeveelheid tijd (jaren of maanden) die je hebt gewerkt voordat je je baan kwijtraakte.
  2. De hoogte van je laatstverdiende loon.

Een WW-uitkering duurt minstens drie maanden. De eerste twee maanden krijg je 75% van je loon en de maanden die hierop volgen krijg je 70% van je laatstverdiende loon. Als je een uitkering krijgt, moet je wel actief blijven solliciteren. Je wordt hierdoor geholpen door het UWV werkbedrijf bij jou in de buurt.

Je inkomsten

Nu je weet hoeveel uitkering je ongeveer krijgt, kun je een overzicht maken van je budget. Hoeveel geld komt er binnen en hoeveel geld gaat eruit? Probeer wat voorzichtiger te zijn met geld uitgeven zodat je niet in problemen komt als je wat langer werkloos blijft. Reken erop dat je een paar maanden van de uitkering moet leven. Naar alle waarschijnlijkheid heb je tegen die tijd wel een baan, maar het kan geen kwaad om extra voorzichtig te zijn. Probeer financiële problemen voor te zijn.

Op zoek naar een baan

Als je een WW-uitkering krijgt, moet je actief solliciteren. Je wordt hierbij begeleid door het UWV werkbedrijf. Natuurlijk kan het helemaal geen kwaad om zelf ook op zoek te gaan naar leuke baan. Zo vergroot je de kans dat je een leuke, interessante baan vind. Er zijn allerlei mogelijkheden om banen te zoeken. De een kost wat meer tijd en energie dan de ander. Met elke actie die je onderneemt, vergroot je de kans op een goede en interessante aanstelling.

  • Schrijf je allereerst in bij uitzendbureaus en vacaturesites. Terwijl jij zoekt, zoeken zij voor jou. Je kunt je tegenwoordig heel gemakkelijk online inschrijven bij allerlei organisaties die erop gericht zijn om jou aan een baan te helpen.
  • Maak een profiel op een professionele netwerksite. Geef aan dat je op zoek bent naar een baan. Zorg dat je jezelf goed profileert en geef duidelijk aan wat je interesses en wensen zijn. Wie weet vindt een bedrijf jou in plaats van andersom. Vraag ook altijd rond onder (oud-) collega's, vrienden, kennissen en familie of zij toevallig iets voor je weten.
  • Natuurlijk staan er nog steeds veel vacatures in kranten. Dit wordt tegenwoordig wel eens overgeslagen omdat men eerder op internet zoekt. Het kan echter zeker de moeite waard zijn om deze door te nemen. Vergeet hierbij vooral de vakbladen niet.
  • Ga actief verschillende bedrijven benaderen. Bel bedrijven op om te vragen of er vacatures zijn of kijk op hun internetsite. Veel bedrijven zetten vacatures tegenwoordig online. Ken je niet veel bedrijven waar je zou willen werken? Ga dan op zoek naar dit soort bedrijven. Zoek in de Gouden Gids naar bedrijven in jouw vakgebied en bij jou in de buurt. Op internet zijn er ook veel sites die erop gericht zijn om een specifiek soort bedrijf te vinden.

Tot slot

Blijf positief! Werkloosheid kan voor hele vervelende gevoelens zorgen. Houd jezelf echter voor dat het maar tijdelijk is. Als je eenmaal een baan hebt, is alle ellende snel vergeten. Wie weet vind je een baan die veel interessanter en uitdagender is dan je vorige baan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden