Re-integratie; wat is het en hoe werkt het

Inleiding

Re-integratie; wat is het en hoe werkt het. Als je geen werk hebt, ziek bent, of je krijgt een uitkering dan heb je een grote kans dat je te maken krijgt met een re-integratie. Maar wat is dat nu re-integratie en hoe werkt het?

Wat is re-integratie

Bij re-integratie wordt een traject ingezet om mensen te helpen weer aan het werk te komen. Letterlijk betekent re-integratie: opnieuw goed functioneren.

Re-integratie voor wie

Re-integratie voor mensen met een uitkering

Heb je ondersteuning of begeleiding nodig met het vinden van werk dan kan de organisatie waarvan je een uitkering ontvangt zorgen voor ondersteuning bij je re-integratie. Veel mensen ontvangen hun uitkering van het UVW. Het UVW kan bijvoorbeeld samen met de gemeente zorgen voor training of een cursus die nodig is om de re-integratie succesvol te laten verlopen.

Re-integratie voor mensen met werk

Als je je werk niet meer kunt doen door een handicap of door ziekte, dan zoek je samen met je werkgever naar mogelijke oplossingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanpassing van de werkplek, of werk bij een andere werkgever.

Re-integratie voor mensen die niet werken

Heb je geen werk en geen uitkering en je wilt (weer) aan de slag dan kun je proberen of je via de gemeente in aanmerking kunt komen voor een re-integratie traject.

Re-integratiebureau

Als je voor re-integratie in aanmerking komt dan heb je een grote kans dat je ook in aanraking komt met een re-integratiebureau. Er zijn heel veel verschillende re-integratiebureaus die ook verschillend werken. Over het algemeen kun je bij deze bureaus 2 werkwijzen onderscheiden namelijk coaching en bemiddeling, vaak zie je hierin ook nog een aantal tussenvormen.

Bemiddelen

Kies je voor bemiddeling dan zoekt het re-integratiebureau werk voor jou. Vaak heeft een re-integratiebureau zich gespecialiseerd in een bepaalde branche, denk hierbij aan bijvoorbeeld de bouw of de zorg. Dat is natuurlijk heel handig want zij kennen de weg in deze branche, ze weten welke bedrijven mensen nodig hebben en hebben vaak een uitgebreid netwerk. Soms kunnen re-integratiebureaus je een opleiding aanbieden met baangaratie.

Coachen

De wat kleinere bureaus richten zich over het algemeen wat meer op coachen. Ze begeleiden je in de zoektocht naar werk maar jij bent degene die actie onderneemt. De coach helpt en stimuleert je om de juiste keuzes te maken.

IRO

Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO) Wil je zelf beslissen over je re-integratie? Met de IRO, individuele re-integratie overeenkomst, kan dat. Als je 6 maanden een WW-uitkering ontvangt, of je ontvangt een WAO of Wajong uitkering dan kun je met de IRO zelf een bureau zoeken dat het beste bij je past.

Wat kun je het beste kiezen

Als je zelf je verantwoordelijkheid wilt nemen en je eigen weg wilt uitstippelen kies dan voor een bureau dat zich toelegt op coaching en dat je goed kan begeleiden. Heb je een gerichte opleiding nodig om zo meteen weer aan de slag te kunnen en er is na gerichte training en scholing voldoende werk in je branche dan is het misschien handig om voor een bureau te kiezen die gespecialiseerd is in bemiddeling, met name in de branche waarin jij je nieuwe baan zoekt. ________________________________________