Eigen restaurant beginnen - tips
Eigen restaurant beginnen
Een eigen restaurant beginnen is voor velen een grote droom. Voor de meeste mensen blijft het slechts bij een droom, maar gelukkig zijn er ook mensen die hun dromen daadwerkelijk na durven te jagen. Dit is heel goed, mits je vooronderzoek doet om er achter te komen of je een geschikte restauranthouder zult worden.
Hoe start je een eigen restaurant?
Stap 1: jezelf testen
De eerste stap is om na te gaan waarom je precies restauranthouder wilt worden en wat je verwachtingen zijn. Heb je het in je om een goede restauranthouder te worden? Beschik je over vakkennis, doorzettingsvermogen, creativiteit, financieel inzicht, goede communicatieve vaardigheden etc? Wat zijn je sterke en zwakke kanten? Hoe ga je deze zwakke kanten verbeteren? Waarmee ga jij je onderscheiden van de rest? Het is van groot belang om bij iedere vraag even stil te staan omdat ze je veel inzicht geven over jezelf en over je drijfveren om een restaurant te openen. Dit is geen keuze die je binnen een week hebt gemaakt, het heeft tijd nodig!
Stap 2: Oriëntatie
Nu je zeker weet dat je een restaurant wilt openen én ervan overtuigd bent dat je het tot een succes kunt brengen, is het tijd om je verder te oriënteren. Dit kun je doen door een horecastarterspakket aan te vragen, vakbeurzen te bezoeken, boeken te lezen, internetsites te bezoeken, onderzoeken hoe je aan alle wettelijke verplichtingen zult voldoen, voorlichtingsdagen bezoeken en eventueel met andere restauranteigenaren te praten over hun ervaringen.
Stap 3: Onderzoek
Onderzoek wat de beste locatie voor het restaurant is. Is er wel behoefte naar? Wat zijn de huidige ontwikkelingen in de markt?
Aan welke eisen moet je voldoen om succesvol te worden?
Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je restaurant een groot succes wordt, of juist een grote mislukking. Natuurlijk zul je ook een beetje geluk moeten hebben bij het starten van welke onderneming dan ook. Maar om de kans op succes te vergroten, zijn er 10 eisen waar je aan dient te voldoen indien je een horecaonderneming wilt starten.
- Dienstbaarheid en service
- Proactieve houding
- Stressbestendigheid
- Mensgerichtheid
- Flexibiliteit
- Commercieel inzicht
- Kwaliteitsgericht
- Doorzettingsvermogen
- Kunnen werken in teamverband
- Probleemoplossend vermogen
Welke functies heb je als restauranthouder?
Een restauranthouder heeft veel diverse functies. Jij bent immers eindverantwoordelijke. De boekhouding wordt bij grote restaurants vaak uit handen gegeven. Maar bij een klein restaurant kun je deze prima zelf bijhouden. Het is dan ook een goed idee om hier een cursus voor te volgen. De overige taken van een restauranthouder zijn:
- Contact met de leveranciers
- Zorgen voor reclame
- Voorraad bijhouden
- Personeel aannemen
- Acquisitie
- Personeel begeleiden en controleren
- Restaurant, opslagruimte en keuken controleren
- Vergunningen regelen
- Gastheer of vrouw
Zoals je in de opsomming kunt lezen, is de restauranthouder vaak zelf de gastheer (of vrouw). Daarom is het van groot belang om goed met mensen om te kunnen gaan indien je restauranthouder wilt worden.
Conclusie
Het starten van een eigen restaurant blijft altijd een gok; je kunt van tevoren nooit precies voorspellen hoe het zal lopen. Als je alle bovenstaande stappen volgt en tevens aan de 10 basiseisen voldoet, dan vergroot je je eigen kansen aanzienlijk. Zorg daarnaast voor voldoende motivatie en voor steun uit je omgeving. Veel succes!