Wat is het urencriterium voor startende ondernemers
Wat wil je weten over het urencriterium
Inschrijven Kamer van Koophandel
- Dagelijks worden er bij de KvK nieuwe ondernemingen aangemeld. De overheid doet er sinds enkele jaren alles aan om het zelfstandig ondernemen te stimuleren. De bedoeling hiervan? Werk verschaffen! In plaats van voor een baas te werken in loondienst, start je een eigen eenmanszaak en werk je voor jezelf.
- Gevolg: je krijgt andere belastingvoordelen dan in loondienst. Daar moet je natuurlijk wel iets voor doen! Het gaat niet allemaal vanzelf. En daar is controle op! Dat brengt ons bij het urencriterium. Voor 2010 is dit dus bepaald op minimaal 1225 uur.
De belangrijke vraag: welke uren komen in aanmerking?
♦ Ter verduidelijking: dit aantal uren moet je kunnen bewijzen tussen 1 januari tot en met 31 december. Ben je dus ergens in de loop van een willekeurig jaar gestart dan telt het urencriterium voor dat jaar niet!
♦ Nog enkele uitzonderingen: ben je ouder dan 65 dan val je sowieso al onder andere belastingregels en bijvoorbeeld zwangerschap. Voor uitzonderingen op de regel: bevraag je tijdig bij de Belastingdienst!
Uurtje factuurtje?
Nee: het betreft alle uren die je daadwerkelijk (in de praktijk) aan je onderneming besteedt maar ook alle niet daadwerkelijke, onrechtstreekse uren die je erin stopt. Denk hierbij aan netwerken, vakliteratuur lezen, cursussen volgen, deelname aan symposia, studiereizen, bijscholing, acquisitie, reistijden, administratie, email correspondentie, huisbezoeken, overleg met je accountant… Deze uren tellen allemaal mee! Het urencriterium omvat dus veel meer uren dan die werkzaamheden waarvoor je effectief een factuur verstuurt voor uitgevoerde werkzaamheden. Best verzamel je wel overal ‘bewijsmateriaal’ van: je agenda, bonnetjes, kilometeradministratie, facturen, inkombewijzen enz…! Zo kan je je uren wel aannemelijker maken voor het geval de fiscus moeilijk gaat doen.
Waarom is het declareren van belang?
- In de eerste plaats om in aanmerking te komen voor de vermindering met betrekking tot de aangifte van je inkomstenbelasting als ondernemer (zelfstandigenaftrek). Het vakje urencriterium moet je immers al of niet aangeven bij je aangifte. Dit kun je gedurende de eerste 3 jaren doen.
- Ten tweede kun je (bovenop) genieten van de startersaftrek.
- Let wel: indien je niet voldoet aan het 1225 uren criterium kom je alsnog in aanmerking voor de extra 10%-winstvrijstelling, althans: als je winst maakt met je bedrijfje.
Gratis online tool
Ter informatie vermelden we hier een gratis (Belgische en drietalige) tool die erg behulpzaam is voor urenregistratie. Ook handig om te gebruiken als je een factuur moet gaan verzenden voor uitgevoerde werkzaamheden en niet declarabele toestanden daaromtrent. Deze tool heet: FunkyTime. Is een gratis online webapplicatie sinds maart 2010. De interface van FunkyTime is eenvoudig maar doeltreffend: een klokje aanklikken, een projectcode invullen en het invoeren van eventueel gemaakte onkosten volstaan om nauwkeurig bij te houden hoeveel tijd (en geld) elk project heeft gevergd. Op die manier klik je in geen tijd een timesheet bij elkaar die je in rapportvorm kan afdrukken en die alle nodige info bevat voor het opmaken van een factuur.