Algemene Voorwaarden - Webshops
Het belang
Een overeenstemming met een Webshop is nagenoeg hetzelfde als die van een winkel in het gezellige centrum. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals de wijze van betalen en het gedrag op de website. Een overzicht van zaken die je vooral moet melden als je een Webshop hebt.
Inhoud
Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid, eigendomsvoorbehoud wanneer er geleverd is. Of de betaling (toch) niet verricht was, garantie, leveringscondities de aansprakelijkheid, reclameringen, betalingscondities, in hoeverre aanbiedingen geldig zijn en afbeeldingen en teksten op de websites.
Aandachtspunten
In de Algemene Voorwaarden kun je de volgende punten vermelden en omschrijven;
Communicatie
Middelen die gebruikt kunnen worden voor communicatie. Vermeldt duidelijk dat er bijvoorbeeld uitsluitend telefonische ondersteuning wordt gegeven wanneer men het daarvoor geldende product of dienst heeft afgenomen.
Bedenktijd
Hoelang is de bedenktijd, ofwel, tot wanneer kan de consument de overeenstemming ongedaan maken. Er is een wettelijke norm, houdt daar rekening mee.
Levering van dienst of product
Op welke manieren kan er worden afgeleverd. Geldt dat voor alle diensten en producten en welke kosten zijn hier aan verbonden.
Kosten
Waar en in welke situatie zijn er kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld wanneer een consument gebruikt maakt van zijn herroepingsrecht. Verzendkosten, worden die dan in rekening gebracht bij de consument?
Klachtenregeling
Op welke manier(en) kan de consument een klacht indienen. Welke termijn hanteer je voor de behandeling en reacties. Zo voorkom je onduidelijkheid en dus klachten over de behandeling van klachten. Bedrijven die laat reageren, krijgen ook vaak een slechte naam.
Overige Aandachtspunten
Heb je een Webshop, dan is duidelijkheid erg van belang. Terwijl mensen steeds meer kopen via internet, letten ze ook steeds meer op kwaliteit, informatieverstrekking en betrouwbaarheid. Ook de kans op conflicten neemt toe, naar mate er meer overeenkomsten worden gesloten. Waar de een geen probleem maakt van een bepaalde situatie, is de ander juist secuur op juistheid. Door in de Algemene Voorwaarden duidelijkheid te verschaffen en mensen daar op te wijzen, voldoe je niet alleen aan de informatieplicht, maar creëer je ook duidelijkheid en vertrouwen.
Reserveer een plek op de website, waar je informatie kunt plaatsen zoals over de manieren van levering, levertijd en garanties. Een goed voorbeeld is, niet goed, geld terug. Maak daarvoor een aparte pagina, leg uit op welke producten en diensten dat van toepassing is en hoe de afhandeling wordt uitgevoerd. Het is raadzaam, indien je aan de voorwaarden voldoet, een keurmerk te vermelden. In dit geval kan dat van de branchevereniging zijn of die van de Thuiswinkel Waarborg.
Op de website vermelden zij: “Thuiswinkel.org gaat er vanuit dat u het gewone lidmaatschap aanvraagt. U dient dan onder andere een financiële check te doorlopen. Startende ondernemers beschikken nog niet over jaarcijfers. Speciaal voor deze Webshop bestaat het aspirant lidmaatschap. U mag maximaal 2 jaar aspirant lid blijven, daarna vraagt u het gewone lidmaatschap aan en moet u alsnog de financiële check doorlopen.”
De kosten voor een lidmaatschap zijn niet gering, maar wel de moeite waard. Relatief gezien, zijn nog niet veel Webshops lid en daarmee kun je je concurrentie positie aanzienlijk versterken. Meer informatie op Thuiswinkel.org.
Conclusie
Het belang van de Algemene Voorwaarden voor Webshops is dat je naast het indekken van jezelf, ook duidelijkheid en vertrouwen uitstraalt. Laat zien dat je een betrouwbare Webshop bent. Een lidmaatschap bij Thuiswinkel.org biedt nog meer vertrouwen. De kosten hiervoor zijn absoluut de moeite waard.
Lees ook:
- Algemene Voorwaarden - de Totstandkoming
- Algemene Voorwaarden - het Toepassen
- Algemene Voorwaarden - de Basis