Inleiding
Innovatie betekent eigenlijk niet veel meer dan vernieuwen of veranderen, tenminste dat is wat het in het Latijn betekent. Dus een nieuwe tandenborstel kopen is al innoveren. Tegenwoordig wordt innoveren vaak gezien als het antwoord op het realiseren van een constante groei. Iets wat volgens de economische wetenschappen noodzakelijk is om te kunnen overleven. Overigens iets wat volkomen tegenstrijdig is aan wat de natuur laat zien. Maar ook iets wat in strijd is met de kernideeën van marketing.
Innovatie
Nu bestaan er veel ideeën over innovatie . Volgens sommige adviseurs lijkt innovatie meer op revolutie dan evolutie. Volgens anderen is het veel meer het Japanse model van vernieuwing, kaizen, waarbij iedere vernieuwing een verbetering moet zijn aan je product. Het revolutiemodel van innovatie is vooral een westerse manier van kijken. Je moet vandaag het gat in de markt vullen met je product en morgen een ander gat. Het revolutiemodel past ook veel beter bij het Westerse idee van de winnaar en verliezer, de wedstrijd van innovatoren. Het idee dat vandaag de basis vormt voor de overwinning van morgen. Je zou het revolutiemodel ook kunnen bekijken als de behoefte om voortdurend in de aandacht te staan van je klant. Je klant moet je voortdurend bevestigen door je product te kopen en vooral je nieuwe product te kopen.
Het Japanse idee van innoveren past veel meer bij het idee dat het om de klant gaat. Het product moet de klant waarde leveren. Dat kun je doen door je product te innoveren, maar ook je productieproces. Want een effectiever of efficiënter productieproces kan betekenen dat je klant meer product krijgt voor minder geld. Wat ook waarde toevoeging is.
Marketing
Innovatie zou je een onderdeel kunnen noemen van de marketingstrategie van een bedrijf. Als je namelijk een product verandert, kun je het weer onder de aandacht brengen van de klant. Nieuws is namelijk alles dat afwijkt van het normale en gewone en dus is nieuws weer een manier om de aandacht van je klant te trekken. Het doel van marketing is echter niet het trekken van aandacht voor je product, maar het richten van je aandacht op de klant. Vandaar ook dat marketing opgedeeld kan worden in 5 P’s, 4 C’s en 3 R’s. Iets wat eigenlijk ook het doel van innovatie is. Wat dat betreft zou je innovatie en marketing de twee zijden van de medaille van het ondernemen kunnen noemen. Marketing als middel om te ontdekken wat de klant aan waarde wil. Innovatie als middel om die waardewens van de klant om te zetten in een nieuw product.
Marketing en innovatie
Eigenlijk zou ik de titel van dit artikel moeten omdraaien. Het is eigenlijk marketing en innovatie. De marketing zorgt voor het contact met de klant en het vaststellen van zijn wensen. Waarna de innovatie zorgt voor het beantwoorden van die wensen. Een goed werkende onderneming, of dat nu een commerciële of een non-profit is, zou altijd innovatief moeten zijn. Of dat nu voortkomt uit het doen van marketing of omdat je als ondernemer zelf ziet dat het anders kan dat maakt niet zoveel uit. Het voortschrijdende inzicht in wat er goed gaat of beter kan omdat je iedere dag bezig bent met je werk leidt automatisch tot innovatie. Helaas moet je daarvoor natuurlijk wel openstaan voor de wens om te veranderen. Want als je niet wilt veranderen, dan kun je ook niet vernieuwen en dan is alle informatie over wat er goed gaat of beter kan overbodig. Waardoor marketing en innovatie eigenlijk tot niets anders worden dan reclame maken voor je product. Iets wat geen probleem is als niemand aan marketing en innovatie doet. Maar zodra er maar iemand komt die wel luistert naar zijn klanten door te doen aan marketing en innovatie, dan heb je een probleem. Dan is het enige waar je nog op kunt hopen dat je klanten trouw blijven aan jouw product, omdat ze niet van veranderen houden.
Afbeeldingen
Cepolina