De vliegende auto bestaat!
Vliegende auto
En hoe werkt die auto dan?
Heel eenvoudig volgens de bouwers. Met een druk op de knop krijgt je auto vleugels en kan hij gaan vliegen. Deze merkwaardige auto kreeg de naam Terrafugia Transition. Terrafugia komt uit het Latijn en betekent 'land' en 'ontsnappen'. Het tweede deel 'Transition' is Engels voor 'omvormen'. De vlag dekt dus de lading wel degelijk: op de gewone weg is het een gewone auto, maar met een druk op de knop vouwt de auto zijn vleugels uit en kun je er mee vliegen. Deze transitie duurt ca. 15 seconden en je hebt een gevleugelde auto, inclusief airbags en veiligheidsgordels.
Tot nu toe mocht er met deze vliegauto alleen nog maar worden gevlogen. Maar nu heeft het bedrijf ook een licentie gekregen om te rijden op de openbare wegen!
Ook mogelijk in Europa?
In elk geval is er belangstelling vanuit onze westerse landen. De eerste bestellingen zijn reeds geplaatst. Voor de eerste Terragufia's is het wachten tot november 2011. De hindernis die de fabrikant nog moet nemen, is om toestemming te krijgen om in ons luchtruim te mogen vliegen.
Deze opgave lijkt niet onwerkelijk: de veiligheidsvoorschriften in Amerika en Europa verschillen niet zo veel van elkaar. Als het toestel voldoet aan de veiligheidsnormen voor vliegtuigen én auto's, zijn de benodigde licenties binnen handbereik.
Doel van deze uitvinding?
Dat ligt voor de hand neem ik aan: ontsnappen aan files.
Nadelen van de vliegauto!
Het valt nog af te wachten hoe men dit ‘Europees' gaat invullen. De verplichting wordt nu al ter discussie gegooid of je als bestuurder en piloot én een rijbewijs én een vliegbrevet moet hebben. Veiligheidshalve is dat volkomen te begrijpen maar het is nogal wat, ook qua kosten. Een rijbewijs kost immers geld maar een vliegbrevet nog veel meer!
Het is te verwachten dat een autosnelweg zo maar niet als start- of landingsbaan mag worden gebruikt. Dat is immers veel te gevaarlijk! Het zou dus zo moeten gaan dat je opstijgt en landt op een officieel vliegveld met een officiële start- en landingsbaan. En als je dan geland bent, kun je de reis voortzetten via de gewone weg. Dan zou je in de praktijk, en zeker in het geval van korte afstanden, meer tijd en kilometers kwijt zijn dan gewoon het autoverkeer. Dat kan nu ook weer niet de bedoeling zijn.
Conclusie: de vliegende auto is alleen een optie als je over meerdere landen gaat vliegen/rijden!
Technische specificaties
Als auto zijnde heb je standaard een stuur en een gas- en rempedaal. De vliegende auto is even groot als een gewone auto. De maximumsnelheid is niet zo groot: 105 km per uur. Wil je gaan vliegen dan haal je een snelheid van 185 km per uur. Dit betekent dat je met een volle tank zo'n 700 kilometer kunt reizen.
Prijs van dit speelgoed?
Is ook al bekend: 160.000 euro. Dat valt dus voor de rijken dezer aarde nogal mee! Zij zullen dan ook de eersten zijn om te gaan rijden en vliegen. Of met andere woorden: niet bestemd voor de gewone werknemer met een modaal salaris!