Intellectuele eigendom en management

Intellectuele Eigendom en management

Tegenwoordig moet alles in een bedrijf gemanaged worden: tijd, voorraden, personeel, ICT, financiën, marketing, zelfs de kredietcrisis. Dus ook de intellectuele eigendom van een bedrijf. Want ook daar kruipt energie, tijd, salarissen, research, taksen dus veel geld in. IE wordt daarbij wel eens vergeten, zeker in bedrijven met een gemiddelde octrooiportefeuille.

 

Waarom beperken tot de octrooiportefeuille?

  • Bedrijven hebben meestal een combinatie van I.E.-rechten: ze hebben octrooien maar daarnaast ook merken, modellen, domeinnamen, eventueel een webshop maar ik elk geval een website. Deze vallen alle onder de 'intellectuele eigendomsrechten (I.E. rechten) van een bedrijf. Al deze onderdelen apart hebben geld gekost. Octrooien en de website zijn daarbij de grootste geldverslinders. Als je daar de kosten voor merken, modellen en domeinnamen tegenover zet, heb je het over een habbekrats.
  • Eens een goede website gebouwd en in de lucht, is het alleen nog een kwestie van de content up-to-date houden. De lancering van de website betekent dus eenmalige, grote uitgave. Daarna vallen de onderhoudskosten wel mee...

Octrooien dus!

  • Een octrooiportefeuille, ook wel portfolio genoemd, blijft geld kosten. Je moet immers elk jaar taksen betalen om het octrooi in elk land in stand te houden, eenvoudig gezegd in leven te houden. Doet u dat niet dan vervallen uw rechten, in elk geval na de boetetermijn van 6 maanden.
  • Het advies is dus om al uw octrooirechten jaarlijks te evalueren. Waarom?
  1. u krijgt een idee van uw octrooikosten voor het komende jaar,
  2. u behoudt het overzicht over uw portefeuille.
  • Economische tijden veranderen immers, zo mogelijk per jaar. Was bijvoorbeeld Spanje nog een belangrijk land voor een bepaald octrooi dan is het dat nu misschien niet meer door de povere financiële positie van Spanje.
  • Of misschien hebt u een octrooi in Amerika maar verkoopt u daar niets meer omdat uw agent aldaar failliet ging? Kortom: opvolging is de boodschap.

Wat hebt u daarvoor nodig?

1. Een goed en up-to-date papieren overzicht!

Het ene bedrijf heeft dat, het andere niet. Is er geen deugdelijk overzicht dan moet u blind varen op uw octrooigemachtigde(n). Ontvangt u van hem een jaarlijkse up date?

2. Een jaarlijkse bespreking met uw hoofd I.E.-afdeling en/of octrooigemachtigde:

Welke octrooien kunnen/mogen vervallen? Is uw handelsmarkt gewijzigd? Zijn er producten die u niet meer verkoopt? Denkt u aan licenties geven? Hebben sommige octrooien hun tijd wel gehad? U kunt u bij deze vragen voorstellen dat input van u als bedrijfsleider of hoofd I.E.-afdeling van zeer groot belang is.

Extern advies?

Is het misschien een idee om deze evaluatie door derden te laten doen? Zij kijken immers met een neutrale blik naar uw portefeuille? Ook zij kunnen een rapport maken om uw portfolio optimaal te structureren en exploiteren. Wat is van belang?

► Eerst en vooral een analyse van de zwakte/sterkte van uw octrooien op basis van omzet, soort producten, R&D, octrooikosten, gebruik octrooien en ambitie.

► Een analyse van de omgeving: markt/technologie/concurrenten/geografie/aantallen.

Conclusie

Een scan van uw portefeuille is zeker geen weggegooid geld. Beter nog: de kostenbesparing door te gaan schrappen in uw portefeuille betaalt het uitgebrachte advies vanzelf terug! Maar… het beoordelen van een octrooiportefeuille is vakmanschap!