Uren arbeidscontract aanpassen

Inleiding

Heb je een arbeidscontract op oproepbasis of een minimum-uurscontract en werk je structureel meer uren dan waarvoor je bent aangesteld? Dan is dit artikel wat voor jou. In dit artikel wordt namelijk een mogelijkheid geschetst om meer financiële zekerheid en een sterkere positie als werknemer te krijgen.

Aanpassing arbeidscontract

In deze tijden van crisis zijn werkgevers voorzichtig met het verstrekken van onbepaalde tijdscontracten. Er is nu eenmaal tijdelijk minder werk en de werkgever kan slecht voorspellen of hij je in de nabije toekomst meer of juist minder nodig heeft.

Mogelijkheid tot contractsaanpassing

In de wet staat dat indien je contract en werk al meer dan drie maanden duurt, er wordt vermoed dat je bent aangesteld voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Indien je meer financiële zekerheid als werknemer wilt hebben, is het dus geen slecht idee om je werkgever een brief te sturen. Ik raad aan wegens de aard van het contract je vriendelijk op te stellen, je kan immers snel op straat worden gezet.

Hoe bereik ik een contractsaanpassing

Je kunt gemakkelijk je (directe) leidinggevende een verzoek per brief sturen. Hierin geef je aan wat voor een contract je hebt en hoeveel uur je de afgelopen drie maanden of langer meer hebt gewerkt dan je contracturen. Vervolgens verzoek je deze uren in je contract te laten opnemen. Als onderbouwing van je standpunt raad ik je ten zeerste aan artikel 7:610b van het Burgerlijk Wetboek te noemen. Je kunt dit artikel ook zelf vinden op google. Daarnaast is het verstandig een cao artikel wat overeenstemt met artikel 7:610b BW op te nemen. In de meeste CAO's is dit opgenomen. Verder geef je aan dat als je wetgever dit afwijst, de gronden hiervoor aan te geven. Let op dat de wetgever wettelijk gezien niet zonder grond mag weigeren.

Een gerechtelijke procedure

Het liefst doe je een geschil schriftelijk, per mail of in overleg af. Indien er echter een onmogelijkheid is tot bereiken van overeenstemming kun je genoodzaakt zijn als werknemer je te wenden tot de kantonrechter. Weet echter dat dit niet zonder kosten is. Naast griffierecht, al dan niet gesubsideerde procesvertegenwoordiging en de nodige tijd en onzekerheid kun je bij verlies worden veroordeeld in de kosten die je werkgever heeft moeten maken voor het proces. Het dreigen met een gerechtelijke procedure is indien je sterk gelooft in je zaak echter geen slecht idee en je werkgever zal zich dan even achter zijn oren krabben.

Doemscenario: Je werkgever zegt het contract op

Wanneer je werkgever naar aanleiding van het bovenstaande of op andere grond het contract opzegt sta je niet direct met lege handen. Je kunt het UWV WERKbedrijf inschakelen. Je moet informeren naar de kosten van een procedure om na te gaan of het ontslag kennelijk onredelijk is. Je kan hier schadevergoeding en/of herstel van het contract vorderen.

Conclusie

Als werknemer met een oproepcontract of minimum-uurscontract denk je vaak geen sterke positie te hebben. Met dit artikel heb ik willen aangeven dat je met een enkele (vriendelijke) brief er meer deuren voor je open staan dan je aanvankelijk dacht. Je kunt je natuurlijk inleven in je werkgever waarom hij voorzichtig is met het garanderen van werk, maar je hoeft als eerlijke werknemer natuurlijk niet alles te pikken. In deze tijden van crisis is het puur noodzakelijk om te weten wat je rechten zijn!