Functioneringsgesprek Tips voor de Medewerker

Inleiding

Functioneringsgesprekken worden gebruikt als personeelsinstrument binnen het personeelsbeleid van een organisatie. Wat is nu precies een functioneringsgesprek, en hoe gaat zo’n gesprek in zijn werk, hoe kun je als medewerker zorgen dat het ook voor jou een goed gesprek wordt.

Fg.jpg

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen leidinggevende en medewerker en vindt meestal 1 keer per jaar plaats. Het is bedoeld om samen te praten over het functioneren in de afgelopen periode en om plannen te maken voor de nabije toekomst. Er is ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker en er wordt aandacht besteed aan de samenwerking met collega’s en de leidinggevende.

Verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek.

Veel bedrijven zijn overgestapt van het beoordelingsgesprek naar het functioneringsgesprek. In een beoordelingsgesprek geeft de werkgever zijn mening/oordeel over het functioneren van de medewerker, een vrij eenzijdig gesprek dus waarin geen ruimte is voor het verhaal van de medewerker en het gesprek meestal gaat over de voorliggende periode. Dit in tegenstelling tot het functioneringsgesprek dat meer toekomst gericht is, het grootste verschil met een beoordelingsgesprek zit in het tweerichtingsverkeer. De medewerker wordt uitgenodigd om mee te praten, over de organisatie en maar ook bijvoorbeeld over het functioneren van de leidinggevende zelf.

Tips voor de medewerker:

  • Vraag je leidinggevende om een agenda van het gesprek. Welke punten wil hij/zij met je bespreken. Denk ook na over de punten die jezelf onder de aandacht wilt brengen, wat is voor jouw belangrijk. Stel dus zelf ook een lijst op van de gesprekspunten die je wilt bespreken en geef deze aan je leidinggevende.
  • Denk na over de gespreksonderwerpen op de agenda. Ga voor jezelf na wat er goed ging de afgelopen tijd en waar dat uit blijkt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de zaken die niet, of minder goed zijn gegaan. Waar zaten de problemen, waar ging het mis, maar belangrijker hoe kun je dit oplossen.
  • Er bestaan speciale formulieren ter ondersteuning van een functioneringsgesprek. Deze kunnen gebruikt worden als leidraad tijdens het gesprek. Vraag erom bij je leidinggevende, soms wordt dit formulier al gebruikt als agenda.
  • Probeer na te denken over de samenwerking met collega’s maar ook met je leidinggevende. Wat loopt goed en waar is verbetering nodig en wat zou je daarin zelf kunnen betekenen.
  • Goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je dus goed voor op het gesprek. Het is dan natuurlijk ook belangrijk dat je de verslagen van voorgaande functioneringsgesprekken hebt nagelezen. Ga voor jezelf na wat je hebt verbeterd de afgelopen tijd, en kijk naar de punten die onveranderd zijn gebleven. Vraag jezelf af hoe dit komt.
  • Als sommige zaken die worden besproken niet helemaal duidelijk zijn vraag dan om extra uitleg. Zijn er bijvoorbeeld problemen waar samen je met je leidinggevende in dit gesprek niet uitkomt stel dan voor een om derde partij, bv een collega te raadplegen.
  • Een functioneringsgesprek is bij uitstek geschikt om eens te praten over je persoonlijke doelen. Wat wil je in deze organisatie bereiken. Ga voor jezelf na wat nodig is voor je persoonlijke ontwikkeling en maak je opleidingswensen die daar voor nodig zijn kenbaar.

Tenslotte:

Wees jezelf en durf je kwetsbaar op te stellen. Leg de afspraken die je maakt met je leidinggevende vast en maak ook voor jezelf een verslag van het gesprek.

zie ook: