Wat is de beste manier om over je salaris te onderhandelen
De salarisonderhandeling
Onderhandelen over het salaris is een zeer essentieel onderdeel van je (toekomstige) functie. Als werknemer wil je toch echt veel verdienen, waarbij aan de andere kant jouw werkgever je uiteraard voor zo min mogelijk salaris wilt hebben.
Starters en een salarisonderhandeling
Voor de meeste startende werknemers is het onderhandelen over het huidige salaris toch een lastig punt. Als werknemer wil je de werkgever ten slotte niet afschrikken en de baan vervolgens niet krijgen.
Goede starters zijn vaak zeer welkom bij ondernemingen en ze zullen deze groep dan ook niet zomaar laten gaan wanneer ze iemand willen hebben. Als starter ben je bereid om te leren, je bent vaak flexibeler aangezien je minder verplichtingen hebt op privé gebied. Nog een positief punt is je te willen bewijzen als groen blaadje. Het bedrijf kan de starter nog naar z'n hand zetten en veranderen naar hoe het een werknemer graag wil zien en hebben.
Mocht een onderhandeling over salaris toch niet goed aflopen, wil dit uiteraard niet zeggen dat je als starter nooit meer een baan zult krijgen.
Verloop van een sollicitatiegesprek met salarisonderhandeling
De meeste sollicitatiegesprekken lopen ongeveer hetzelfde. Houdt hier dan ook rekening mee. Hieronder volgt ongeveer het verloop van een dergelijk gesprek.
- Babbelen, hierbij wordt dan vaak het ijs gebroken tussen sollicitant en werkgever. Er wordt dan bijvoorbeeld gepraat over het weer, de reis er naar toe enzovoorts.
- Startbod, hiermee start wanneer je alle belangrijke zaken hebt besproken waarnaar je langzaam naar dit onderwerp toewerkt. Er zal dan een tegenbod komen.
- Standpunten, je hoort van weerskanten elkaars punten om in te gaan op de salarisverhoging of juist niet.
- Impasse, dit is een moment waarbij het niet duidelijk is waar het heen gaat. Belangrijk is om rustig te blijven en af te wachten.
- Uitwisseling van meningen, hierbij zal de sollicitant zijn/haar argumenten weerleggen met betrekking tot het salarisvoorstel dat eerder gedaan is (punt 2)
- Resultaat en vastlegging, hierbij zal uitkomen welk bod er geaccepteerd is waarnaar het schriftelijk wordt vastgelegd.
- Reflectie, zorg ervoor dat je het gesprek met anderen (bijvoorbeeld je partner en vrienden) doorneemt en eventuele fouten de volgende keer niet meer zal maken. Schrijf deze verbeterpunten dan ook goed op.
De beste tips over salarisonderhandelingen
Hieronder volgen een aantal tips dat eventueel te gebruiken is tijdens een gesprek. Zorg voor een goede aanpak en voorbereiding met de volgende punten:
- Begin nooit met het noemen van je huidige loon. Laat weten wat je graag wil verdienen. Vind wel uit wat je mag gaan verdienen met jouw achtergrond. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de SalarisCompas van Intermediair uitzendbureau.
- Mocht er onenigheid tussen beide partijen blijven bestaan over de hoogte van het loon, vraag dan naar de salarisschaal die in dat bedrijf wordt toegepast en neem het hoogste bedrag van de volgende schaal
- Mocht er een loonvoorstel worden gedaan, kan het geval zijn dat jij als enige kandidaat nog over bent. Het is mogelijk te bluffen door niet mee te gaan in het loonsvoorstel, maar wees daarvoor wel zeker van je zaak. Mocht dit het geval zijn wordt er weer contact gezocht door de potentiële werkgever. Anders is het mogelijk zelf contact op te nemen, maar zorg er dan wel voor dat je je goede naam behoudt.
- Mocht de werkgever echt niet mee willen gaan in het salarisvoorstel, kun je altijd overwegen om andere aspecten voordeliger te verkrijgen. Twee voorbeelden hiervan zijn totale reiskostenvergoeding en een auto van de zaak.
- Mocht het contract ontvangen zijn door de werknemer, is het een optie om enkele dagen later te reageren met een voorstel voor een hoger loon
- Je kunt ook collega’s vragen met een vergelijkbare functie wat zij verdienen. Mocht er een verschil inzitten is het mogelijk dit aan te kaarten.
Opzeggen van de huidige baan
Het is belangrijk dat wanneer je met een werkgever nog niet tot een overeenstemming bent gekomen, andere aanbiedingen ook niet afslaat of je baan al opzegt. Want niets is zeker totdat je het getekend hebt!