Hoe breng je slecht nieuws
Inleiding
Een slecht-nieuws-gesprek omvat het overbrengen van een negatieve boodschap. Dit is voor veel mensen een lastige taak. Slecht-nieuws gesprekken roepen vaak verschillende emoties op, zowel bij de zender als bij de ontvanger, afhankelijk van de aard van het nieuws en de mate waarin het nieuws ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer van mensen. Hieronder leest u de verschillende fasen die een slecht-nieuws-gesprek gestructureerd kan verlopen.
Stappen
Slecht nieuws kan het beste in een rechstreeks gesprek worden overgebracht. Het direct contact speelt een grote rol: waar woorden tekort schiten, ondersteunen lichaamssignalen de interactie.
Mocht het gesprek per telefoon plaatsvinden, let dan op het gebruik van uw stem. Het tempo van spreken moet laag zijn en er mag best een stilte vallen.
Fasen:
- Het meedelen van het slechte nieuws:
Zorg voor een korte aankondiging en stel het niet uit Geef slecht een korte motivatie en ga geen hele verhalen ophangen Probeer niet gelijk het negatieve nieuws te relativeren en begin vooral niet over uzelf te praten
- Het laten verwerken van de boodschap:
Geef ruimte om stoom af te blazen Luister en toon begrip. Geef aan dat je er goed kan inkomen wat het nieuws voor de ander betekent.
- Zoeken naar een mogelijke oplossing
Wacht op een signaal om oplossingsgericht verder te gaan Geef praktisch advies en informatie Laat nadenken over de mogelijke oplossing en beslis samen wat de beste oplossing kan zijn
- Maak een afspraak betreft de opvolging hiervan
Een ander veel aangehaalde methode voor het brengen van slecht nieuws is de hamburgermethode. Dit houdt in dat u slecht nieuws moet verpakken tussen twee positieve boodschappen in. Deze methode krijgt echter veel kritiek.
Tips
Handige links