Ontslagen. En nu

Ontslag

De cijfers liegen er niet om. Als gevolg van de kredietcrisis is de werkeloosheid in Nederland in de periode van juli-september 2009 opgelopen tot 398.000 personen (Bron: CBS) Dit betekent dat ook voor u de kans toeneemt dat u ontslagen wordt. Wat kunt u doen? En wat als het toch gebeurt?

Voordat u ontslagen wordt

Wacht niet af tot u ontslagen wordt. Als u aan ziet komen dat u ontslagen wordt is het verstandig een juridisch adviseur in te schakelen die u kan adviseren over de do’s en don’ts in uw geval. Wellicht zijn er mogelijkheden uw baan te behouden en in ieder geval kunt u zo sturen op zo gunstig mogelijke ontslag voorwaarden, zoals een gouden handdruk. Een goede ontslag adviseur zal niet alleen een goed advies kunnen geven en uw situatie kunnen beoordelen, maar zal ook begrijpen wat u doormaakt bij een ontslag en uw gevoelens kunnen (h)erkennen.

Als u ontslagen bent

Ontslagen worden kan een enorme impact op uw leven hebben. De structuur en zekerheid van een (vaste) baan in loondienst valt weg. Ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten na uw ontslag. De volgende tips kunnen u hierbij helpen:

  • Zoek voldoende bezigheden na uw ontslag. Dit kunnen bestaande interesses of hobby’s zijn waar u eindelijk tijd voor hebt, maar ook onbetaald werk als vrijwilliger kunnen u waardevolle ervaring en contacten opleveren.
  • Neem de tijd voor reflectie op uw arbeidsverleden vóór uw ontslag. Vraag u af: Waar ben ik goed in? Waar ben ik minder goed in en hoe kan ik dit verbeteren? Wat vind ik leuk? Hoe kan ik dit combineren in een nieuwe baan?
  • Zoek contact met andere mensen en bouw aan uw netwerk. Maak aan zoveel mogelijk mensen bekend dat u beschikbaar bent. Door te investeren in uw netwerk komt u misschien met bedrijven in gesprek waar u via een traditionele sollicitatie niet binnen was gekomen.
  • En natuurlijk: Solliciteer. Misschien heeft u dit al jaren niet meer hoeven doen en ziet u er tegenop, maar zoals bij heel veel dingen kunt u ook hier ervaring in op doen zodat het na een paar keer steeds beter gaat (en hierdoor de kans op succes toeneemt). Solliciteren kan zelfs een verplichting zijn als u bijvoorbeeld een WW-uitkering krijgt. Solliciteren kan op veel manieren. U kunt rechtstreeks solliciteren naar aanleiding van een vacature, of door middel van een open sollicitatie. Ook werving- en selectiebureaus kunnen een belangrijk medium zijn.
  • Misschien is uw ontslag wel dé kans om eindelijk de stap te wagen zelfstandig ondernemer te worden, een wereldreis te maken of opnieuw een studie te gaan volgen. Benut die kans!

Financiële kant van ontslag

Uitkeringen

In de meeste gevallen heeft u bij ontslag recht op een WW-uitkering.

Aan welke voorwaarden u moet voldoen wordt uitgelegd op de website van het UWV. Als uw uitkering afloopt en u nog geen nieuwe baan hebt kunnen vinden, zult u mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een bijstandsuitkering.

Verzekeringen

Kunt u zich verzekeren tegen ontslag? Nee. Hier bestaan helaas geen verzekeringen tegen. Er bestaan wel veel financiële producten die het inkomensverlies als gevolg van een ontslag (tijdelijk) compenseren. Vaak is dit een verzekeringsproduct dat is gekoppeld aan een hypotheek en wordt er een koppeling gelegd naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekeringen zijn veelal gericht op een tijdelijke overbrugging en zijn niet bedoeld om 'uw pensioen te halen'. Het geeft u vooral meer tijd om na uw ontslag op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het kan verstandig zijn u tegen werkeloosheid te verzekeren als u nog weinig ww-rechten hebt opgebouwd, of (relatief) hoge woonlasten hebt.

Pensioen

Ontslag heeft meestal direct ingrijpende gevolgen, maar wat betekent het op lange termijn? Zodra uw dienstverband officieel beëindigd is, stopt ook de opbouw van pensioenrechten. Hiermee loopt u risico een 'pensioenbreuk' op te lopen, afhankelijk van de voorwaarden van de pensioenregeling waar u aan deelneemt. Goede voorlichting is hierbij essentieel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u bij uw ontslag recht hebt op een pensioenaanvulling tijdens de periode dat u niet werkt uit het Fonds Voorheffing Pensioenverzekering (FVP), zodat uw pensioenopbouw doorloopt.

Ontslag vergoeding

In sommige gevallen is een werkgever verplicht een ontslag vergoeding mee te geven aan een ontslagen werknemer om zo de negatieve gevolgen van het ontslag te compenseren. Daarom wordt deze ontslag vergoeding ook wel afkoopsom of 'gouden handdruk' genoemd. Een richtlijn of en hoe hoog deze gouden handdruk uitvalt, is de zogeheten kantonrechtersformule. Hoe hoog de ontslag vergoeding uiteindelijk uit zal vallen, wordt beslist door de rechter.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden