Ontslag na arbeidsconflict

Ontstaan arbeidsconflicten

Veel werknemers hebben zo nu en dan wel eens een klein arbeidsconflict met de werkgever. Vaak is er even een kleine discussie en wordt het conflict wel opgelost. Als de werkgever of werknemer zich echter niet redelijk opstelt in deze discussies, kan dit voor steeds meer strubbelingen zorgen.

Zo kan het vrij vragen voor bijvoorbeeld een huisarts afspraak of het steeds vaker eerder weggaan van het werk vanwege de kinderen die opgehaald moeten worden, voor steeds meer strubbelingen zorgen, met uiteindelijk een serieus arbeidsconflict tot gevolg.

Voorbeeld conflict situatie

Dat situaties als hierboven beschreven tot spanning binnen het werk kunnen leiden is duidelijk. Als de werknemer bijvoorbeeld verlof vraagt voor een huisarts bezoek, maar de werkgever dit niet gelooft en hem dit verbiedt, kan deze spanning leiden tot een situatie waarbij de werknemer zoiets heeft van: "Ik ga gewoon." En de werkgever vervolgens zegt: "Als je gaat, hoef je niet meer terug te komen op je werk."

Als de werknemer dan toch verlof neemt, dus zonder toestemming van de werkgever, kan dit consequenties hebben voor je baan. Eerst even weten wat je rechten en plichten zijn, kan hierbij handig zijn.

Let op je woorden

In bovenstaand voorbeeld kan de werkgever denken dat hij de werknemer kan ontslaan, omdat deze met het ongeoorloofd weglopen min of meer zelf ontslag heeft genomen. Ook al vinden sommige werkgevers dat de werknemer als gevolg van de discussie zelf ontslag nam, de werknemer heeft echter niet zelf gezegd dat hij ontslag neemt, dus de werkgever kan dit nooit hard maken. Als de werkgever het op deze ontslagreden gooit, dient de werknemer dit wel duidelijk te hebben gezegd in de verhitte discussie.

Niet verschijnen op je werk

Ook als de werknemer na de discussie een week niet op het werk verschijnt, kan de werkgever niet hard maken dat hij zelf ontslag heeft genomen. De werkgever zei in de discussie namelijk zelf dat hij niet meer hoefde terug te komen, en de werknemer heeft hier netjes naar geluisterd. Ook al laat de werknemer dus een week niks van zich horen, dan is een eventueel ontslag om deze reden nog steeds onvoldoende om het ontslag juridisch juist te onderbouwen.

Onterechte ontslagbrief

Als de werkgever met bovenstaande opmerkingen wel een ontslagbrief opstelt en daarin aangeeft dat hij met de daden van de werknemer ervan uitgaat dat de werknemer ontslag heeft genomen, heeft hij het mis.

Uitspraak in rechtszaken

In een aantal rechtszaken die volgden op situaties als hierboven zijn de uitspraken namelijk nagenoeg altijd in het voordeel van de werknemer geweest. De werknemer heeft namelijk nergens duidelijk aangegeven dat hij/zij ontslag wilde nemen, en dus heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig opgezegd. Vanwege deze onrechtmatige ontslag redenen, is de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig opgezegd.

In deze gevallen diende de werkgever de werknemer weer in dienst te nemen, of heeft de werkgever, als er een onwerkbare situatie was ontstaan, een ontslagvergoeding mee moeten geven.

Arbeidsconflicten van klein tot groot

Sommige situaties zijn achteraf vaak te stom om op te noemen, maar kunnen voor sommige mensen principieel van aard zijn. Zo kunnen de meest kleine ontstane spanningen uitmonden in echte arbeidsconflicten. Op dat soort momenten is het vaak zo dat de werkgever de werknemer wil ontslaan, maar kan het ook zijn dat de werknemer gewoon weg wilt.

Juridisch advies inwinnen

Of u nu ontslagen bent, of u wilt iemand gaan ontslaan, of misschien denkt u dat er ontslag dreigt, dan is het aan te raden om juridisch advies in te winnen. In elke ontstane situatie is het namelijk verstandig om een jurist of advocaat in de hand te nemen.

Op een aantal websites, zoals bijvoorbeeld http://www.juristvoorontslag.nl@@juristvoorontslag.nl kunt u vrijblijvend een juridische vraag stellen. U kunt dan zelf bellen met een juridische helpdesk, of u kan uw vraag op de website zelf stellen. u wordt dan teruggebeld of terug gemaild door een ontslag jurist of een ontslag advocaat met een passend juridisch antwoord.

Overige plekken waar je terecht kunt voor juridisch advies:

  • Als je lid bent van een vakbond, is er vaak een juridisch steunpunt binnen de vakbond waar je terecht kunt voor al je vragen over ontslag.
  • Mocht je een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten, kun je ook via deze verzekering rechtsbijstand krijgen.
  • Het rechtshulpbureau, speciaal voor mensen die van niet al te veel geld dienen rond te komen en onder een bepaald salaris maximum zitten.
  • Via een studenten rechtshulpbureau, veel studentensteden met een rechtenfaculteit bieden vaak als verlengstuk van de rechtenstudie rechtshulp van rechtenstudenten aan via een studentenrechtshulpbureau.