Wat is e-coaching

Coaching

Iedereen kan wel eens hulp gebruiken bij het bereiken van een bepaald doel. Of bij het nemen van een belangrijke beslissing. Het is normaal om die hulp dan aan je omgeving te vragen. En dan merk je dat iedereen precies weet wat je zou moeten doen (of wat zij zelf in jouw situatie zouden doen). Maar 9 van de 10 keer zal je dat advies niet opvolgen. Maar waarom dan niet? Op het moment dat je hulp vraagt, wil je eigenlijk geen antwoord, maar je wilt gestimuleerd, gemotiveerd, geinspireerd worden. JIJ moet het uiteindelijk uitvoeren.

Denk maar eens aan sporters. Zij halen de medaille of het kampioenschap, maar hebben bijna allemaal een coach aan de zijlijn staan die hen tot die prestatie drijft.

Manieren van coaching

Er zijn echt heel veel verschillende manieren van coaching. En dat is prima. Er zijn namelijk ook heel veel verschillende soorten mensen. Wat voor de één prima werkt, kan bij de ander een juist averechts werken. Waar het om gaat is dat de coach die de methode toepast dat op de juiste manier doet. Een goede coach heeft meerdere manieren tot zijn/haar beschikking en kan die toepassen wanneer nodig.

En wat is dan E-coaching?

E-coaching staat voor "electronic" -coaching. Net zoals E-mail voor electronic mail staat. Het is een verzamelbegrip voor coaching via telefoon, e-mail, chat, of skype etc.

Wat bijna alle verschillende manieren van coaching met elkaar gemeen hebben, is dat het persoonlijk (face to face)  gebeurt. Bij E-coaching is er geen face to face contact. Er zit iets electronisch tussen. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn voor een goed resultaat. Het vergt wel wat speciale vaardigheden van een coach, maar uiteindelijk is het gewoon een nieuwe manier van coaching. Door de technische ontwikkelingen kunnen coaches van steeds mooiere software gebruik maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gesprekken op te nemen, documenten te delen, tekeningen te maken tijdens een skype sessie etc.

We leven in een tijdperk waar sociale media een steeds belangrijkere plaats innemen. Voor mensen die gewend zijn de hele dag te msn-en, skypen of twitteren, is e-coaching dus een herkenbare manier van coaching. Uit onderzoeken blijkt, dat mensen die chatten of twitteren, makkelijker en sneller tot de kern van wat zij willen zeggen kunnen komen. Dat zou dus kunnen betekenen dat een e-coaching traject korter zou kunnen zijn dan een "normaal" coachingstraject. En daarbij komt nog eens dat het je geen reistijd kost.

Wil je meer weten van e-coaching of het zelf eens proberen? Klik dan hier maar eens.