Inhoud Procedure Relatie Emotie

Model

20110920Emoties.jpg

In de wereld van het interveniëren kennen ze het model inhoud, procedure, relatie en emotie. Waarbij het de bedoeling is om zo vroeg mogelijk in een situatie op basis van het model in te grijpen. Dus niet wachten tot iemand emotioneel wordt en dan reageren, maar ingrijpen als er iets misgaat in de procedure of relatie. Dat is nu eenmaal makkelijker om aan te pakken dan de emoties. Omdat je daardoor vaak het gehele proces opnieuw moet doorlopen tot het moment waarop iemand emotioneel werd. Toch laten we in het gewone leven vaak onze relaties in het honderd lopen door pas in te grijpen als iemand emotioneel wordt. Kijk maar eens naar de Nederlandse overheid. Ze gaat door met geld uitgeven tot het niet meer kan en is dan verbaasd als iedereen boos wordt dat ze wil bezuinigen.

⬇ Index

IPRE model

Het inhoud, procedure, relatie, emotie model is er vooral om duidelijk te maken welke stappen mensen doorlopen voordat ze emotioneel worden. Want achter inhoud, procedure en relatie zitten natuurlijk ook emoties. Mensen worden tenslotte gemotiveerd voor een bepaalde inhoud omdat ze er een emotionele band mee hebben. Zo vinden Ajax fans hun club leuk en ze vinden de club nog leuker als Ajax wedstrijden en het landskampioenschap wint. Zo vinden directeuren van bedrijven het werk als directeur leuk, omdat ze het leuk vinden mensen aan te sturen. Ook de keuze voor een bepaalde procedure of relatie is emotioneel gebonden. Het enige wat niet aan emoties gebonden is, zijn onze emoties. Hoewel je bij sommige mensen wel eens gaat vermoeden dat ze plezier beleven aan het feit dat ze emotioneel zijn.

Maar als je weet dat mensen eerst bepaalde fasen doorlopen, dan is het natuurlijk ook mogelijk om in te grijpen op een ander moment dan wanneer de emotionele bom barst.

⬇ Index

Interventie

Nu kun je natuurlijk op verschillende manieren ingrijpen. De eerste manier is terugschakelen naar een andere fase. Iemand wordt emotioneel en in plaats van op die emotie in te gaan stel je voor om eerst even naar de relatie te kijken. Of je merkt dat iemand emotioneel reageert op de inhoud en stelt voor om volgens een bepaalde procedure te werken.

Een andere optie is ingrijpen voordat iemand emotioneel kan worden. Dit is vaak de techniek die gehanteerd wordt bij slecht nieuws gesprekken.

Ik heb slecht nieuws voor je. Mag ik voorstellen dat ik je eerst het nieuws vertel en dat je dan reageert of even de tijd neemt om het te verwerken.

Op deze manier zorg je ervoor dat je de kans hebt om je verhaal te doen en dan de tijd hebt om iemand het nieuws te laten verwerken.

Overigens kun je dit systeem ook zelf gebruiken natuurlijk in gesprekken met andere mensen. Stel dat iemand zich bazig gedraagt. Dan kun je daar natuurlijk emotioneel op reageren. Wie vindt het tenslotte leuk om verteld te krijgen wat hij moet doen, niemand. Zeker niet als de ander helemaal niet je baas is. Je kunt dan natuurlijk boos reageren en ruzie maken. Maar je kunt ook kalm zeggen dat de ander je baas niet is. Vervolgens kun je ook nog een afspraak maken over wanneer de ander je mag vertellen wat je moet doen, bijvoorbeeld als hij je voor iedere keer dat hij de baas wil spelen vijfentwintig euro betaald. Moet je alleen niet vergeten om af te spreken hoeveel baas hij mag spelen en hoe hij je moet betalen.

⬇ Index

Oefenen

Deze interventie methode waarbij je probeert te voorkomen dat je in een emotionele situatie terecht komt vraagt wel enige oefening. Je moet namelijk leren inzien wanneer het handig is om in te grijpen op procedureel of relationeel niveau. Iets wat we vaak niet leren in gezinssituaties of schoolomgevingen of tijdens ons werkende leven. In gezinssituaties leren we het vaak niet omdat het daar gaat om emoties en in schoolomgevingen niet omdat het gaat om de inhoud. Waarbij de
20110920Oefenen.jpg
procedure in veel gezinnen en schoolomgevingen al ver van tevoren is vastgesteld. Terwijl de relatie ook duidelijk is. In gezinnen en schoolomgevingen is er maar één de baas. Met als gevolg dat er niet veel anders overblijft dan emotioneel reageren op een inhoudelijke gebeurtenis of de emotie tot de inhoud te maken. <p>Wat je dus eigenlijk moet leren is om van de procedure of de relatie de inhoud van het gesprek te maken als het niet lukt om de inhoud van het gesprek op de inhoud te houden, zodat het emotionele deel binnen de perken blijft. Niet omdat je niet emotioneel zou mogen zijn, maar omdat emoties vaak de neiging hebben om het onmogelijk te maken om te komen tot een inhoudelijke oplossing. Als we eenmaal emotioneel zijn, dan gaan we namelijk niet langer opzoek naar oplossingen maar proberen we ons gelijk te halen. Terwijl we naderhand vaak het gevoel krijgen dat we meer kapot hebben gemaakt met het halen van ons gelijk, dan we gelijk wilden hebben. Maar dat betekent wel oefenen, oefenen en nog eens oefenen, om voor jezelf helder te krijgen wanneer je nu de procedure, de relatie of de emotie tot de inhoud van je gesprekken met anderen moet maken.

Conclusie

Het doel van het inhoud, procedure, relatie, emotie model is om een aantal mogelijke interventie momenten te hebben. Zo kun je voorkomen dat je uiteindelijk verzand in een gesprek dat gaat over emoties, terwijl je het juist wilt hebben over de inhoud. Waarbij tevens het gevaar bestaat dat iedereen zich terugtrekt op zijn emotionele kasteel en via emotionele oorlogsvoering zijn gelijk probeert te halen. Het is dus goed om te leren werken vanuit het model IPRE als het gaat om het voorkomen dat je gesprekken verloren gaan in een emotioneel strijdgewoel. Waardoor je de inhoudelijke doelen die je had niet kunt realiseren.

⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Emotie door Victor Ogrizko

Oefenen door Whitney Smith

Index van koppen

Model

IPRE model

Oefenen
Conclusie
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen