Train je fit met de Xco Trainer

Inleiding

Steeds meer fitnesscentra bieden het tegenwoordig aan als groepsles: een Xco workout. Maar wat is een Xco nu eigenlijk en wat voor effect heeft het?

Wat is de Xco en hoe werkt het?

De Xco is een metalen buis gevuld met grit. Xco betekent 'extreme core', wat doelt op de kern van je lichaam, dus je buik en je rug. Dat is ook het gebied wat je met de Xco onder andere traint. Tijdens het sporten beweeg je de Xco heen en weer, zodat het grit tegen de zijkanten van de Xco aan slaat. Dit zorgt voor een zogenaamde 'reactive impact', een tegengestelde kracht. Het grit beweegt nog de ene kant op terwijl je de Xco alweer de andere kant op beweegt. De reactive impact zorgt voor meer bindweefsel rondom je spieren, waardoor je spieren sterker worden en meer uithoudingsvermogen krijgen. Fysiotherapeut Jan Hermans ontwikkelde de Xco tijdens het trainen van honkbalspelers, waarbij het belangrijk was dat de spelers sterke armspieren ontwikkelden. Na wat experimentjes met PVC-buizen ontwikkelde hij het uiteindelijk model: de Xco-trainer die we nu kennen.

Trainen met de Xco

Er zijn verschillende manieren om met de Xco te trainen. Je kunt een volledige bodyworkout doen, waarbij je de spieren door je hele lichaam traint, maar je kunt de Xco ook gebruiken voor extra training tijdens het wandelen of hardlopen. Bij de complete workout train je vooral je buik-, rug- en armspieren en daarnaast je beenspieren. Je kunt de training zo intensief maken als je zelf wilt. Wil je flink trainen, dan beweeg je de Xco gewoon sneller. Je hartslag gaat omhoog, de reactive impact wordt groter en je traint meteen je uithoudingsvermogen. Tijdens de workout is het belangrijk dat je te allen tijde je buikspieren aangespannen houdt en je rug recht houdt. Laatstgenoemde is belangrijk om blessures te voorkomen, want je onderrug kan bij een verkeerde houding nog wel eens een opdonder krijgen. Hoewel je de Xco in je hand houdt, beweeg je hem vanuit de kern van je lichaam. Tijdens het trainen sta je veel in de zogenaamde squat-positie, waarbij je licht door je knieën zakt en je voeten schuin opzij wijzen. Je bovenlichaam beweegt wel mee met de Xco en je buik- en rugspieren worden sterker. Uiteraard zijn er allerlei verschillende bewegingen mogelijk: horizontaal, verticaal, diagonaal, in een slingerbeweging, kanobeweging of gewoon recht. Bij de verschillende bewegingen houd je de Xco op een andere manier vast, bijvoorbeeld in één hand, met twee handen onder de Xco of tussen twee gevouwen handen. Voor een intensieve buikspiertraining kun je de Xco inzetten tijdens sit-ups. De reactive impact kan hierbij juist in je voordeel werken als je omhoog komt, omdat je jezelf er als het ware mee omhoog trekt. Voor het trainen tijdens wandelen of hardlopen gebruik je doorgaans twee lichtere Xco's, zodat je er in elke hand één vasthoudt. Om ze goed vast te houden zijn er speciale straps verkrijgbaar. De Xco's zijn een toegevoegde waarde aan de looptraining en verhogen de training van spieren die je op dat moment gebruikt. Bovendien train je hiermee je uithoudingsvermogen en helpt het je om af te vallen.

Soorten en maten

Er zijn verschillende Xco-trainers verkrijgbaar, van klein tot aan extra groot. De kleinste is kort en dun en bevat 450 gram grit, terwijl de grootste lang en dik is en wel 1200 gram grit bevat. Afhankelijk van wat goed in de hand ligt en de gewenste trainingsintensiviteit kies je de Xco die het beste bij je past. Hoewel een lange, dunne Xco misschien lekker in de hand ligt, moet je je hierbij wel bedenken dat het langer duurt eer het grit zich van de ene naar de andere kant van de buis heeft verplaatst. Je moet dan meer kracht zetten om het grit te laten bewegen dan bij een korter exemplaar. Een dikke Xco kan als je kleine handen hebt gemakkelijk uit je hand glippen, vooral als je flink aan het zweten bent. Pas dus goed op! Mocht je sportschool Xco-groepslessen geven en verschillende maten hebben liggen, dan kun je ze uiteraard allemaal eens uitproberen.

Bewegen maar

Of je nu voor jezelf traint of een van de 45 minuten durende groepslessen volgt bij een gecertificeerd fitnesscentrum, met de Xco heb je al snel een volledige bodyworkout. Bewegen is gezond, en met de Xco combineer je spiertraining met uithoudingsvermogen. En dat in maar drie kwartier tijd. Uiteraard zal het niet iedereen aanspreken om drie kwartier met een buis te zwaaien op vlotte muziek. Voor elke sport geldt dat smaken verschillen. Verder kan de workout best pittig zijn. Zorg dus voor een aardige basisconditie voordat je je aan een groepsles waagt.

Links

De officiële Xco-website