Wat is een kneippkuur

Kneipp

Sebastian Kneipp is een duiste priester die in de negentiende eeuw een speciale kuurmethode ontwikkelde. Het kuren moest verlopen met natuurlijke middelen zoals wisselbaden in koud en warm water of zichzelf blootstellen aan gezonde lucht en zonlicht. Deze kuurmethode noemt men nog steeds de Kneippkuur. Er zijn speciale Kneippkuuroorden die gespecialiseerd zijn in deze methodes. Het werd beschouwd als een arme mensengeneeskunde. Kneipp had het zelf niet breed en ontdekte dat water een heus geneesmiddel kon zijn.

De kuur van meneer pastoor

Sebastian Kneipp was een arme pastoor. Hij kon zichzelf genezen van TBC, een ziekte waar vooral armen onder te lijden hadden. Kneipp liep zich warm en nam een pauze aan de rivier de Donau. Daar nam hij een bad in het koude water en liep daarna terug naar het klooster. Hij genas op die manier zichzelf en overleefde de ziekte. In ander Beiers dorp genas hij een een stervende vrouw door middel van zijn koud-warm baden. De genezingen van Kneipp werden snel populair en hij begon meer en meer mensen te behandelen. Omdat hij geen geneesheer was kreeg Kneipp veel kritiek van geleerden en verscheen hij zelfs voor de rechtbank. Het klooster was door het succes van de kuur haast veranderd in een kuuroord. De bisschop stuurde Kneipp naar Rome omdat hij zelf geen sanctie durfd enemen tegen de populaire Kneipp. Kneipp genas de paus van zijn slapeloosheid en keerde terug met een oorkonde.

Vijf pijlers

De Kneippkuur bestaat uit 5 pijlers die strikt moeten gevolgd worden. De eerste en belangrijkste pijler is water. Het water kan worden gebruikt bij wisselbaden, begietingen, wassen of bij pakkingen met in heet water gedrenkte doeken. De ander pijlers zijn:

  • gezonde beweging
  • kruiden
  • gezonde voeding
  • ordening en evenwicht in het dagelijks leven

Vijf principes

Als je wil dat de waterbehandeling nuttig is moet je handelen volgens de volgende principes:
  • Eerst warm, dan koud: je lichaam moet het eerst warm krijgen vooraleer je koud water gaat gebruiken. Een uitzondering is met warme voeten uit bed stappen en gaan dauwtrappen of sneeuwwandelen.
  • Van het uiteinde naar het hart: werk altijd van buiten naar binnen toe, dus eerst handen, dan armen, dan borst.
  • Altijd eerst rechts, daarna links
  • Eerst de voorkant, dan de achterkant: dus eerst voet en scheenbeen bv. daarna de voetzool en kuitbeen
  • Laat het water zacht lopen: het water moet als een mantel over je lichaam vallen. Onze huid reageert pas als het water in water gehuld wordt, en niet als het besproeid wordt. Beter dan de douchekop is bv. een gieter.

Conclusie

Voor een echte Kneippkuur trek je best naar een Kneippkuuroord. Er zijn kuren die genezend werken. Andere verhogen je weerstand of helpen tegen slapeloosheid, verkoudheden of spataders. Verwar de Kneippkuur niet met welness. Welness draait meer om ontspanning en lichaamsverzorging. De Kneippkuur helpt genezen en weerstand tegen ziektes op te bouwen.

De waterkuur moet ook ten alle tijden aangenaam blijven en om effect te krijgen moet ze regelmatig uitgevoerd worden. Zo verhoog je je weerstand en blijf je in een goede gezondheid.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden