Tips voor het kopen van een loopband
Inleiding
Hardlopen is een goede manier om conditie te krijgen en om af te vallen. Je kunt lekker in de buitenlucht hardlopen, maar op een loopband is het binnen ook mogelijk. Het voordeel van een loopband is dat je niet afhankelijk van het weer bent. Het is niet zo prettig om in de stromende regen te moeten hardlopen. Ook kun je met een loopband gemakkelijk je prestaties bijhouden en de snelheid instellen. Een loopband is een hele investering, maar het is zeker de moeite waard als je van hardlopen houdt! Waar let je op als je een loopband wilt aanschaffen?
Tips voor het kopen van een loopband
Het idee achter een loopband is eigenlijk heel simpel. Je kunt de loopband op een bepaalde snelheid instellen. Op deze snelheid zal de band gaan lopen en word je als het ware gedwongen om mee te lopen (of rennen). Het voordeel van een loopband is dat je in een regelmatig tempo loopt en zelf kunt bepalen of je de snelheid opvoert of juist vermindert.
Afmeting van de band
Allereerst is het belangrijk om op de afmeting van de band waar je op loopt te letten. Gemiddeld is een band ongeveer 45 centimeter breed en 135 centimeter lang. Een smalle en korte loopband kan ongemakkelijk lopen, omdat je het gevoel kunt hebben dat je misstapt of eraf valt. Zeker voor professioneel gebruik, als je met een hoge snelheid wilt hardlopen en als je lange benen hebt, wordt een brede en lange loopband aangeraden! Er zijn loopbanden te koop met een afmeting van 55 bij 150 centimeter!
Snelheid
In de loopband zit een motor die ervoor zorgt dat de loopband blijft draaien. Des te hoger het aantal pk van de motor, des te sneller zal de loopband kunnen draaien. De meeste loopbanden halen een snelheid van vijftien kilometer per uur. Maar er zijn ook luxe loopbanden te koop die een snelheid halen van ruim twintig kilometer per uur! Hierbij geldt voornamelijk je persoonlijke voorkeur.
Maximaal gewicht
Voor mensen met een gewicht onder de honderd kilo is het kopen van een loopband geen probleem. Alle loopbanden kunnen dit gewicht met gemak dragen. Daarboven wordt het lastiger. Ben je aan de zware kant, dan kan de loopband gaan trillen. Let dus altijd op het maximale gewicht dat de loopband kan dragen. Een simpele en goedkope loopband kan maximaal rond de 130 kilo dragen. Maar een extra stevige loopband zal over de tweehonderd kilo kunnen houden!
Programma's
Met een programma kun je een trainingsplan maken en je prestaties bijhouden. Een programma is aan te raden als je intensief wilt trainen of een bepaald doel voor ogen hebt. De meeste loopbanden hebben enkele programma's. Voor een uitgebreid programma met veel mogelijkheden zul je naar een duurdere loopband moeten kijken. Een andere mogelijkheid is het meten van je hartslag. Door met de juiste hartslag te lopen kun je beter trainen. Verder is een uitgebreid display prettig. Hierop staat bijvoorbeeld aangegeven welke afstand je hebt gelopen en hoeveel calorieën je hebt verbruikt.
Helling
Bij sommige loopbanden is het mogelijk om een helling in te stellen. De loopband zal een stukje omhoog gaan zodat het net lijkt alsof je een helling oploopt. Het voordeel hiervan is dat het lopen vermoeiender is en dat er een uitdaging inzit. Ook train je andere spieren! Over het algemeen bedraagt de helling maximaal vijftien procent.
Meer extra's
- Bij sommige loopbanden is het mogelijk om je MP3-speler of Ipad er op aan te sluiten zodat je tijdens het hardlopen naar muziek kunt luisteren.
- Heb je niet veel ruimte voor een loopband? Let er dan op of je de loopband in kunt klappen of weg kan rijden.
- De prijs van een loopband ligt tussen de 350 en 3500 euro. Bovenstaande punten zullen de prijs bepalen!
Conclusie
Een loopband is de manier om thuis te kunnen trainen. Je kunt met een loopband alle kanten op. Zo kun je snelwandelen tot hard rennen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een loopband wilt aanschaffen. Een goedkope loopband heeft weinig extra's. Maar wil je echt intensief gebruik maken van je loopband, dan kun je beter kiezen voor een duurdere klasse!