Wat moet je doen als je geen zin hebt om te sporten

Geen zin om te sporten – tips

Je herkent jezelf vast wel in het volgende; je zet je wekker om 6:00 's ochtends om lekker te gaan hardlopen. Maar wanneer je wekker afgaat lukt het je écht niet om op te staan en verzet je je wekker zodat je heerlijk kunt uitslapen. Als je eenmaal weer wakker bent heb je echter een schuldgevoel wat maar blijft aanhouden. Uitstelgedrag is iets waar we allemaal weleens mee te maken krijgen, maar het zou zonde zijn als je hierdoor te weinig lichaamsbeweging krijgt. Onderstaande tips helpen je daarom op weg om gemotiveerd én fit te blijven!

Tips om gemotiveerd te blijven om te sporten

  • Creëer je persoonlijke 'redenen lijst'. Houd een stuk papier en pen bij de hand voor een paar dagen. Noteer alle reden die je kunt bedenken waarom je gezond/fit/slank wilt blijven of worden. Deze lijst is een zeer krachtige motivatie op momenten waarop je geen zin hebt om te sporten .Zorg er echter voor dat je veel redenen hebt en dat er geen eenmalige tijdslimiet aan verbonden is, zoals bijv. “voor mijn verjaardag volgende maand wil ik 5 kilo zijn afgevallen”. Dit is weliswaar een zeer krachtige motivatie om op korte termijn gewicht te verliezen, maar je zult merken dat de motivatie daarna afneemt. Deze methode werkt meestal alleen als je daarna direct weer een gelegenheid bedenkt waarop je er op je best wilt uitzien, zodat je gemotiveerd blijft om te sporten.
  • Ken de voordelen van lichaamsbeweging. We zijn meer gemotiveerd om dingen waarvan we ons bewust zijn van de voordelen. Hoe beter je de voordelen van lichaamsbeweging kent, hoe gemotiveerder je zult zijn.
  • Daag jezelf uit om je huidige records te verbreken door moeilijke, maar haalbare doelstellingen te stellen. Is het je bijvoorbeeld nog nooit gelukt om 50 push ups achter elkaar te doen? Stel jezelf dat dan als doel en werk stapje voor stapje richting je doel! Vergeet vooral niet om een lijstje van records bij te houden!
  • Als je ervoor kiest om te gaan fitnessen, kies dan een sportschool waar je je thuisvoelt. Let hierbij op dingen als locatie, personeel en de mensen die er trainen. Als jij je er fijn voelt, is de kans groot dat je vaker zult trainen.
  • Maak de training zo aangenaam mogelijk voor jezelf. Terwijl je hardloopt, kun je bijvoorbeeld naar je ipod luisteren, of je kunt op zoek gaan naar een vriend/vriendin die mee wil sporten. De kans is veel groter dat je consequent traint als je plezier aan je training beleeft! Train je graag thuis? In dit artikel lees je hoe je de training thuis zo aangenaam mogelijk kunt maken zodat je het optimale resultaat uit je trainingen haalt.
  • Begin met het lezen van sportbladen! Niet alleen werk het zeer motiverend om geconfronteerd te worden met strakke lichamen, je krijgt ook meer inzicht in sport. Deze combinatie werkt uiterst motiverend.

Conclusie

Na het lezen van bovenstaande tips zijn er geen redenen meer om niet nu direct te gaan sporten! Verdiep je in de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging, houd je einddoel voor ogen en houd je redenen lijst en records bij zodat je jezelf op ieder gewenst moment kunt motiveren om te gaan sporten!