Hoe word ik meer gemotiveerd en blijf ik gemotiveerd
Hoe kan ik mijn goede voornemens omzetten in realiteit
Mensen hebben dikwijls goede voornemens, ze beloven zichzelf om actiever te zijn, meer sport te beoefenen, minder alcohol te drinken, te stoppen met roken. Allemaal zaken waar men heel gemotiveerd aan begint, maar hoe behouden we nu die motivatie of hoe zetten we onze goede voornemens om in realiteit. Het is zelfs zo dat na slechts twee weken, we al 90% van onze goede bedoelingen zijn vergeten. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt hebben we de meest effectieve en belangrijkste tips op een rijtje gezet, dit om je te helpen je motivatie te behouden.
Stel voor jezelf een haalbaar doel op
Eerst en vooral is het belangrijk om een haalbaar doel te hebben. "Getting fit", "meer aan sport doen" of "gezonder eten" dit zijn erg vage doelen. Als je dergelijke doelen stelt, dan kan je niet zeggen dat je je doel hebt bereikt. Het belangrijkste is om je doel te definiëren in cijfers. Dit kan worden uitgedrukt in termen van het verkrijgen van je streefgewicht, het bereiken van een bepaalde taille omtrek of arm omtrek, het afwerken van een training of een run binnen een bepaalde tijd, het voltooien van een bepaald aantal herhalingen van een oefening, of het toevoegen van een bepaalde portie groenten elke maaltijd. Nog beter zou zijn, je doel te verbinden aan een streefdatum.
Visualiseer je doel
Houd je doel in het zicht. Stel je precies voor hoe je eruit zal zien en voelen wanneer je je doel hebt bereikt. Voel je trots, vervul je met vreugde, laat je fantasie de vrije loop. Emoties, vooral positieve emoties zijn veel sterkere motivators dan rationele factoren. Houd je doel voor ogen, letterlijk, schrijf het op of maak een tekening of foto en zet het op een plek waar je ermee zal worden geconfronteerd op een dagelijkse basis, zoals je badkamerspiegel, je bureaublad achtergrond, of op je bureau in het kantoor.
Stel een realistisch doel
Natuurlijk moet je de lat hoog leggen, maar ook niet te hoog. Het moet een haalbaar en realistisch doel blijven. Mensen hebben vaak de neiging om hun doelen te hoog te stellen of ze willen en verwachten snelle veranderingen, dit leidt meestal tot een grote teleurstelling. Je wordt geconfronteerd met een motiverende barrière, teveel willen op korte termijn is niet goed, alles heeft tijd nodig. De strijd en frustratie in het bereiken van je doel betekent vaak dat het plan volledig de mist ingaat. Begin van waar je nu staat, niet van waar je wilt zijn, en stel een realistische streefdatum in voor het bereiken van je doel.
Maak een stappenplan
Overweeg precies wat er nodig is om je doel te bereiken en schrijf de stappen op die nodig zijn om je doel te bereiken. Je kan je stappen elk een nummer geven die je dan nummer per nummer afwerkt. Concentreer je altijd op het bereiken van de volgende stap. Het bereiken van een volgende nummer is het bereiken van de volgende stap, dit geeft een gevoel van succes en duwt je in de richting van de volgende stap. Gemaakte stappen bevestigen dat je op de goede weg bent en dat de algemene doelstelling haalbaar is, ook in momenten van zwakte.
Trainen met gelijkgestemden
Samen een doel bereiken met een gelijkgestemde persoon, een vriend, familielid of een collega zorgt ervoor dat je er niet alleen voorstaat. Door het maken van afspraken om samen te trainen met anderen, zal je meer gedreven zijn en ook gemotiveerder. Je kan elkaar motiveren als men het even wat moeilijker heeft om de motivatie aan te houden. Het trainen in een groep kan ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je je training niet uitstelt tot de volgende dag, om dan die volgende dag je training terug uit te stellen. Trainen met gelijkgestemden inspireert om gelijke tred te houden, en men kan vergelijkingen maken, tips geven en krijgen, ervaringen delen. Aanmoediging van anderen kan je een goed gevoel geven en zal je niveau van motivatie verhogen.
Wat kan ik doen aan een acuut gebrek van motivatie
Helaas, we ervaren allemaal momenten van zwakte en demotivatie. Een overvloed van redenen kan deze demotivatie veroorzaken, maar het is juist op deze momenten dat je het nodig hebt om te vechten tegen de drang om te geven. Hieronder een paar tips die je kunnen helpen om je motivatie op te krikken:
Je doel voor ogen houden
Houd het beeld van je doel in het achterhoofd en kijk naar de foto of de tekst die je gemaakt hebt om je motivatie levendig te houden. Zie jezelf staan in de toekomst als je je doel zou bereikt hebben.
Lichaam en geest
Mentale en fysieke houdingen hebben een sterke onderlinge afhankelijkheid. Een meer fiere houding kan zelfs al je stemming en je motivatie verbeteren. Het doorlopen van een paar stappen in je training stimuleert de doorbloeding en herverdeelt bepaalde neurotransmitters, zodat je meteen meer gemotiveerd voelt. Het stimuleren van je lichaam doet je geest volgen en geeft je op zijn beurt dan weer die motiverende houding.
Liever nu dan nooit
Hoe langer men iets van zich afzet, hoe moeilijker het wordt om er terug mee te beginnen. Dit geldt zelfs op korte termijn. Zelfs als men aan zijn training begint, kan er een klein stemmetje in je hoofd je doen twijfelen of je je training wel zou afwerken. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn dat je jezelf beloont als je training voltooid is. Denk daarbij ook aan het gevoel van tevredenheid en het zuiver geweten dat je hebt na het afwerken van je training. Het grootste probleem is zoals altijd, het aan de slag gaan en je motivatie behouden tijdens je training. Stel je training niet uit, liever nu dan nooit.
Conclusie
Een stappenplan maken met een haalbaar doel voor jezelf, verbonden aan een streef datum helpt om gemotiveerd te blijven.Het doel is best een realistisch doel, trainen met gelijkgestemden en afspraken maken met elkaar helpt om elkaar te motiveren en je trainingen daadwerkelijk af te werken. Als je traint met gelijkgestemden, kan je elkaar motiveren, tips geven, het inspireert en men kan zich met elkaar vergelijken.Je doel voor ogen houden, een fiere houding en jezelf belonen na een training zijn allemaal zaken die je helpen om je motivatie te behouden. Ga aan de slag en stel je training niet uit.