Wat is Bikram yoga

Bikram yoga hetzelfde als hot yoga

Bikram yoga dringt door zowel in Nederland als België. Deze vorm van yoga is overgewaaid uit Amerika. De oefeningen zijn afgeleid van de hatha yoga. Dat betekent dat zowel lichaam als geest onder handen worden genomen. Een sessie duurt anderhalf uur. Het wordt een intensieve zweetpartij want Bikram yoga heeft plaats in een ruimte met een kamertemperatuur van zo maar even veertig graden. Niet voor niets wordt Bikram yoga dan ook 'hot yoga' genoemd.

 

Bikram yoga introductie

Wat is het?

Als je jezelf inschrijft voor Bikram yogalessen kom je dus in een oven terecht van 40° C, ter vergelijking: de gemiddelde en aangename kamertemperatuur in onze huizen tijdens de winter is 22°C. In dit zweethok, met een vochtigheidsgraad van 40% tot 50%, verblijf je 1,5 uur waarin je zonder onderbreking 26 oefeningen (asana's) en 2 ademhalings-sessies ondergaat. Het lijkt wel een stoombad. De spieren worden getraind (pijn is niet toegestaan) en de rust in je mind komt vanzelf. Uitrusten is er echt niet bij, integendeel na een sessie ben je compleet uitgeteld. Stijf daags nadien? Er wordt veel 'gestretcht' dus stijfheid: dat kan en mag niet daags nadien. Beschouw dit maar als kwaliteitscontrole van de lesgever.

De stichter Bikram Choudhury

Stichter van deze yogavorm is Bikram Choudhury. Hij is geboren in Calcutta (1946). Hij begon met zijn Yoga College of India nadat hij zijn leven lang yoga had beoefend want hij begon ermee toen hij pas 4 jaar oud was. In Indië is dat niet ongebruikelijk. Zo is het in dat land ook heel normaal dat je elke dag 4 tot 6 uur met yoga in de weer bent. Hij was pas 13 jaar oud toen hij het nationaal yoga-kampioen van Indië werd. Zijn levensverhaal is uitzonderlijk: op 17 jarige leeftijd liep hij een knieblessure op bij het gewichtheffen tijdens een yogasessie. De diagnose was dat hij nooit meer zou kunnen lopen. En zoals te verwachten bij elk levensverhaal: hij nam zelf het heft in handen en 6 maand later was hij helemaal hersteld en dartelde weer vrolijk rond. Zijn oefenschema tijdens deze revalidatieperiode vormde nadien de basis voor zijn Bikram Yoga College of India. En niet zonder succes: in 2006 bestond zijn collega uit maar liefst 1650 yoga studios verspreid over de hele wereld. De grote doorbraak kwam er vanaf de 70-tiger jaren. Bikram yoga is dus niet iets nieuws in de yogawereld maar is nu in onze leefwereld aan het hypen. 

Gezond of gevaarlijk

Als iets een hype wordt, staan er altijd critici aan de zijlijn om kritiek te leveren. In het geval van Bikram yoga is deze kritiek niet geheel onterecht. Want je persoonlijke voorkeur kan zijn om lekker te zweten en tegelijkertijd yoga te beoefenen, jouw lichaam moet het wel kunnen verwerken. Er wordt wel degelijk gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico's. Vooral omdat deze 'hot yoga' plaatsheeft onder ongebruikelijke, extreme hitte. Enerzijds kan deze hitte zorgen voor genezing, bijvoorbeeld als je een of andere blessure hebt. Anderen Bikram-beoefenaars prijzen dan weer de ontspanning, ontgifting en vochtverlies van het lichaam en afvallen/calorieverbruik aan. Maar je kunt omwille van de extreem hoge temperatuur ook te veel vocht verliezen. Drinken is dus alleszins de boodschap, zelfs tijdens het oefenen. En eten doe je best niet 3 uur voor een Bikram yogasessie.

Ook wordt er gewaarschuwd voor hyperthermia, oftewel oververhitting van het lichaam. Hoe weet je dat? Dan word je duizelig, misselijk en zie je zwarte vlekken. Daarom worden mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk en zij die geen hitte kunnen verdragen gewaarschuwd alvorens met deze Bikram yoga te beginnen. 

Dan is er nog een riscicogroep. Dat zijn mensen die anti-depressieva nemen, hoge bloeddruk patiënten: zij vragen best vooraf advies aan hun huisarts. Een centurm dat Bikram yoga aanbiedt en zichzelf serieus neemt, zal je altijd een 'checklist' van allerlei kwaaltjes laten doorlopen.

Bikram yoga en hygiëne

Vanzelfsprekend speelt bij een yoga ruimte van 40° C en 40% vochtigheid de hygiëne een belangrijke rol. Hoe is het leslokaal ingericht? Hoe wordt de ruimte gepoetst? Iedereen ligt of staat daar te zweten, dat druppelt op de vloer, op matjes en toestellen. Een betere broeihaard voor microben en andere schadelijke organismen. Wordt dit gecontroleerd?

Kleding

Omdat je gaat zweten, en nog niet zo'n beetje zweten, is luchtige kleding een noodzaak! Wat heb je nodig? Niet zo veel: een shortje, een T-shirt voor de heren en een topje voor de dames en natuurlijk een handdoek. Schoeisel is niet nodig: Bikram yoga doe je bij voorkeur op blote voeten.

Waar kun je Bikram yogalessen volgen?

Nederland: Bikram Yoga in Den Haag en Amsterdam. En ben je elders op zoek?

In België kun je Bikram yoga al volgen in Antwerpen en Brussel (Bikram Yoga College of India). De website!

Voor de provincie Limburg blijkt onze 'tennisster met pensioen' Kim Clijsters de kar te trekken. In haar Sports & Healthclub (Boneput) in Bree opent begin 2013 de eerste Bikramstudio haar deuren.

Wat kost het?

Veel informatie vind je hier niet over. Ga er maar van uit dat een Bikram yogales ongeveer 12 tot 17 euro/les kost. Meestal mag je eerst een proefles volgen om daarna te beslissen of je ermee doorgaat. Dit is wel afhankelijk van het centrum. Uiteraard zijn abonnementen (met korting) mogelijk.

In combinatie met een ?

Zoals ?

Conclusie

Een heel bataljon VIPS worden genoemd als aanhangers van Bikram yoga: Lady Gaga, Madonna, U2, David Beckham, George Clooney, Nathalia en Kim Clijsters (en echtgenoot) zijn fans van Bikram yoga. Maar je moet voor jezelf beslissen of je 'hot yoga' wil gaan doen. Je zou met deze vorm van yoga kunnen afvallen: per sessie kun je tot 1000 calorieën verbranden. In combinatie met een dieet biedt Bikram yoga wellicht mogelijkheden maar het is niet het ultieme doel. Wat dan wel? Ontspanning, minder stress, betere concentratie, aktief sporten, gezond bezig zijn en genezing van blessures. Als je het maar leuk vindt...