Zo leer je zelf masseren tegen valentijn
Inleiding
We besteden met zijn allen steeds meer en meer aandacht aan zowel onze fysieke als onze geestelijke gezondheid. Ontspannen en ontstressen staat daarbij in vele gevallen centraal. En wat kan er ons nu méér ontspannen dan een heerlijke massagebeurt? Iedereen die al eens door een professionele masseur onder handen werd genomen, weet best hoe heilzaam zo een massage wel kan zijn. Maar wat als we ons daarbij niet goed in ons vel voelen? Kunnen we niet zélf leren masseren? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening om, in het vooruitzicht van het nakende valentijn, onze massagekneepjes tot een succes te maken?
Er wordt zo weinig geknuffeld
Iedereen is het er roerend over eens: er wordt veel te weinig geknuffeld. Iedereen heeft er nood aan, maar dit ongeremd knuffelen blijft meestal beperkt tot onze kinderen. En ook in een liefdesrelatie gaat het er geregeld (gelukkig) lichamelijk aan toe. En dan houdt het meestal ook op. Spijtig, want iedereen van ons heeft dit knuffelen en deze menselijke warmte écht nodig om goed te kunnen blijven functioneren.
Endorfines
Als we aangeraakt worden, maakt ons lichaam extra endorfines aan. Deze endorfines zijn als het ware een lichaamseigen drug, die ons opvallend rustig maakt. Een massage is dus inderdaad hét middel om tijdig te ontspannen en te ontstressen. Maar wat als het eerste bezoek aan een professionele masseur(euse) tegen viel? Voor wie zichzelf in een vreemde omgeving niet graag bloot geeft, is zo een massagebeurt zeker geen aanrader. Maar kunnen we de knepen van het masseren niet zélf onder de knie krijgen? Zo kunnen we onze partner, op valentijn, met een ontspannende massagebeurt in onze eigen en vertrouwde omgeving, écht verrassen?
Volg je intuïtie
De meeste koppels geven mekaar al wel eens een voet-en/of rugmassage (ja toch...?), maar is dat eigenlijk wel een goed idee, als we dat onvoorbereid doen? Wat als er tijdens ons "optreden" toch iets verkeerd gaat? Volgens professionele masseurs kan er tijdens zo een onschuldige massagebeurt echter weinig of niets verkeerd lopen. Belangrijk is dat we tijdens het masseren steeds onze intuïtie volgen. We mogen uiteraard niet in alle omstandigheden masseren. Als onze partner ziek is, koorts of pijn heeft, beginnen we er zéker niet aan en stellen we onze massagebeurt uit tot hij voldoende hersteld is. Masseer je toch, dan zal zijn bloeddruk stijgen, hetgeen zijn koorts alleen maar de hoogte zal in jagen. Van (open en ontstoken) wonden, spataders, kneuzingen en besmettelijke huidziekten blijven we af.
Masseer richting hart
We beginnen onze massagebeurt steeds op met een effleurage of strijking. Daarbij brengen we de massage-olie aan op het lichaam, en strijken we die met ritmische bewegingen, gelijkmatig uit. Dat warmt het lichaam van onze "patiënt" op. Tijdens dit strijken leggen we onze handpalmen helemaal op het lichaam, dat veroorzaakt een geborgen gevoel. Eens opgewarmd, kunnen we volop beginnen kneden en tapoteren, met holle handen kloppen of frictioneren. Daarbij maken we ter plaatse kleine, cirkelvormige bewegingen met onze duimen, steeds met een constante druk.
Afvalstoffen afvoeren
Tijdens onze massagebeurt moeten we erop letten steeds in de richting van het hart te masseren. Onze buik vormt hierop een uitzondering. Wanneer we de buik onder handen nemen, masseren we in de richting van de dikke darm. Tijdens een massagebeurt komen er immers afvalstoffen vrij, en die moeten uiteraard in de juiste richting afgevoerd worden. Daarom is het ook zo belangrijk dat we, na iedere massage, voldoende water drinken.
Perfecte massage-olie kiezen
Masseren is één, maar de keuze van de meest geschikte massage-olie is minstens even belangrijk. En hoe kiezen we nu de beste massage-olie? Amandelolie is altijd een goede keuze, dat is een product dat door iedereen uitstekend verdragen wordt. Er zijn mensen die voor het masseren de voorkeur geven aan een lotion. Massage-olie geniet echter de voorkeur, omdat deze langer vettig blijft. Er zijn ook droge massages (met onze kleding aan), maar daar begin je niet zomaar aan. Daar is veel meer ervaring voor nodig.
Tips om van je massagebeurt een succes te maken
- Zorg voor de juiste sfeer: Tijdens het masseren kan romantiek nooit kwaad. Zorg dus voor de juiste sfeer. Sfeerlichtjes kunnen wonderen doen. Zet de verwarming maar meteen enkele graden hoger...
- Zorg voor de nodige geborgenheid: Tijdens je optreden als masseuse ligt je partner naakt op de massagetafel. Zorg dus voor de nodige geborgenheid. Geef hem dan ook je volle aandacht. Laat minstens altijd één volle hand op zijn lichaam rusten. Zo voelt hij (zij) dat je steeds dichtbij bent.
- Zorg eerst dat je zelf ontspannen bent: Zorg voor rustige en sfeervolle muziek. Dat brengt je meteen in de juiste stemming. De eerste voorwaarde voor een geslaagde massage is dat je zélf ontspannen bent. Alleen dan ben je in staat om een zalige massage te geven.
- Masseer nooit bij pijn, altijd richting hart: Bij pijn, koorts of andere ongemakken, stop je best onmiddellijk met masseren. Masseer ook steeds in de richting van het hart. Eén uitzondering: bij het masseren van de buik, doe je dit steeds richting dikke darm.
- Massagetafel: Is masseren écht iets voor jou (jullie)? Investeer dan in een massagetafel. Ongemakken als rugpijn worden zo vermeden.