Babymassage 2

Tien tips

Deel 2 van babymassage brengt ons tien tips. Met lichamelijk contact hebben we een manier om genegenheid maar ook tederheid te tonen. De ervaring van aangeraakt te worden is echt wel een noodzaak voor de baby voor de ontwikkeling van zijn bewustzijn. Maar ook versterkt de babymassage de emotionele band en daarnaast is het ook voor de mama of papa een ideale manier om eens te ontspannen met de baby.

Tip 1: Ontspanning

Belangrijk is dat beiden ontspannen zijn voor een massage beurt. Dus je kunt best aan de massage beginnen als je zeker bent dat je niet gestoord gaat worden en er ook voldoende tijd beschikbaar is. Zoek een knusse warme plek, het licht wat gedempt met een warme kamertemperatuur. Warmte en licht dragen immers bij aan een groot deel voor een ontspannen sfeer tussen jou en je baby.

Tip 2: Wil hij het

Het spreekt voor zichzelf dat je baby er ook zin moet voor hebben. Mocht je merken dat je baby zich verzet tegen de massage stop er dan onmiddelijk mee. Is je baby ziek dan mag je hem zeker niet masseren, maar ook met een volle maag of een hongerige baby masseer je beter niet.

Tip 3: Voorzichtigheid geboden

Sieraden en lange nagels zijn uit den boze als het op babymassage aankomt, let er ook op dat je geen kloofjes hebt in je vingers omdat je de zachte en tere huid van je baby niet zou beschadigen tijdens de massage. Dus voorzichtigheid is wel aangeraden.

Tip 4: Olie

 Wanneer je nu een onafgedekt schaaltje met massageolie naast je klaar zet, dan kan je direkt aan de olie en hoef je niet telkens naar het flesje te grijpen. Het best gebruik je koudgeperste ongeraffineerde olie plantaardige olie, deze olie kan je tegenwoordig bijna overal kopen. Zoete amandelolie is het meest geschikt voor de huid en ook voor elke leeftijd. Altijd eerst de olie opwarmen met je handen en zeker geen olie gebruiken voor het gezichtje.

Tip 5: De ideale zithouding

De beste houding is deze waarbij je neerzit zodat je baby in de kom van je schoot kan liggen, je kan hem natuurlijk ook op je benen leggen. Het is heel belangrijk welke houding je ook zou aannemen dat de baby oogcontact kan houden opdat hij zich verbonden kan voelen dan. Een goede massage heeft pas nut als jullie je in een ontspannen houding bevinden.

Tip 6: Techniek

Zorg ervoor dat de massage in etappes kan verlopen, dit wil zeggen dat je kleine delen met de vingertoppen kan masseren en de grotere delen met de handpalmen. Je kan alle massage bewegingen zo'n drie keer herhalen, wissel de massage met beide handen af door met één hand te masseren, ook de vloeiende bewegingen kan je afwisselen met een diepere en meer intense massage beweging.

Tip 7 : Van boven naar beneden

Wanneer je met de massage begint doe dit dan altijd van bovenaf naar beneden. Het komt er eigenlijk opneer dat je van het midden van het lichaam naar buiten toe masseert. Heb je de linkerkant gemasseert doe dan precies hetzelfde aan de rechterkant.

Tip 8: Wees niet bang

Ook al lijkt je baby heel broos, wees zeker niet bang om hem te masseren, hij kan het echt wel verdragen wanneer je de juiste techniek toepast.

Tip 9: Een goede gewoonte

Een massage van 15 à 20 minuten volstaat ruimschoots. Belangrijk als het kan is dat je je baby dagelijks en steeds rond hetzelfde tijdstip kan masseren Zo kan je baby heel goed wennen aan het ritme.

Tip 10: Na de massage

Je baby zal na de massage een tevreden en opgewekte indruk nalaten, natuurlijk kan het ook dat je baby in slaap valt door de massage, dit komt doordat een massage heel ontspannend is. Je kan je baby dan best een tijdje laten slapen en kleed hem dan terug aan wanneer hij wakker wordt.

Tot slot

Wanneer je bovenstaande tips volgt voor een babymassage zal er al snel een gezonde ontspannen band ontstaan tussen jou en je baby. Je kan er allebei alleen maar beter van worden. De basis voor een babymassage kan je hier nog eens nalezen Babymassage 1.