Beste anti snurk behandeling tegen snurken en slecht slapen
Anti snurk middelen tegen snurken
Snurken kan erg vervelend zijn. Zowel voor degene die snurkt, als voor de mensen om hem/haar heen. Het snurken zorgt voor slapeloosheid en een erg slechte nachtrust.
Toch zijn er genoeg middelen tegen snurken die je zou kunnen proberen om van het snurken af te komen. Een aantal anti snurk mogelijkheden worden hieronder verder uitgelegd.
Wat kan ik doen tegen snurken?
Snurken ontstaat wanneer men slaapt waarbij er een soort brommend geluid waarneembaar is bij de ademhaling. De omgeving (partner, kinderen en soms zelfs de buren) kunnen hiervan hinder ondervinden.
Mensen snurken vaak doordat men op de rug slaapt. Hierdoor ontstaat er een vernauwing in de luchtwegen tussen neus en stembanden waardoor dit geluid hoorbaar is. Tevens zakt de tong naar achter waardoor de luchtwegen nog meer samengeperst worden. Iedereen kan hier wel eens last van hebben, maar het kan ook erfelijk zijn.
Uit snurk onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 kinderen hier last van heeft, vrouwen 1 op de 10 en heren 1 op de 5. Jong en oud kunnen hier dus last van hebben, maar het neemt vaak toe wanneer men ouder wordt. Wanneer men ouder wordt, vaak tussen de 30 en 40 jaar, zal het slijmvlies in de keelholte vaak dikker worden door het toenemende vetweefsel en verslapping van het slijmvlies en de huid.
Redenen voor snurken
Er kunnen diverse redenen zijn waarom mensen snurken. Zoals al eerder behandeld kan men meer gaan snurken wanneer men ouder wordt of door het slapen op de rug. Dit zijn zeer zeker niet de enige redenen waarom men snurkt, het kan van medische aard zijn.
Hieronder volgen nog een paar snurk redenen:
- Spierverslapping als gevolg van onder andere het gebruik van slaapmiddelen
- Het hebben van overgewicht waardoor er zich ook meer vet rond de keel kan gaan bevinden
- Erfelijkheid in de familie
- Keelirritatie door middel van maagzuur of roken
- Verkoudheid
Wat is een Slaapapneu syndroom?
Dit syndroom kenmerkt zich door het even kort ophouden van de ademhaling tussen het snurken door.
Voor veel mensen kan dit een onrustige nacht betekenen waardoor men zeer slecht in het vel kan komen te zitten door de vermoeidheid.
Andere klachten van het slaapapneu zijn:
- slechte concentratie
- hoofdpijn
Verminderen tot stoppen van snurken
Mensen die last hebben van snurken kunnen soms zelf hier wat tegen doen.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Afvallen bij overgewicht
- Stoppen met roken
- Gezond leven, dat wil zeggen gezond eten, geen alcohol nuttigen, proberen medicijngebruik te vermijden
- Verhinderen dat iemand op de rug gaat slapen door bijvoorbeeld een hard kussentje op de rug te bevestigen
Middelen tegen snurken
Er zijn tegenwoordig verschillende middelen om snurken tegen te gaan of te verminderen, mocht je hierbij hulp nodig hebben.
Hieronder volgen er een aantal die afhankelijk zijn van de oorzaak:
- Het zogeheten Mandibulair Repositie Apparaat (afkorting MRA). Dit apparaat kan men op de ondertanden plaatsen die ervoor zorgt dat de onderkaak op z’n plek blijft waardoor de tong niet naar achter kan schieten.
- Operatief de huig laten verwijderen
- Het operatief aanbrengen van implantaten van teflon draadjes in de spier van het weke gehemelte aan (dit weke gehemelte veroorzaakt het snurken) zodat dit tijdens de nacht strak blijft. Deze methode wordt ook wel de Pilar procedure genoemd
- Het gebruik van Nasivent, dit is een plastic middel die bevestigd wordt in beide neusgaten dat ervoor zorgt dat de neus niet verstopt raakt tijdens het slapen
- Het gebruik maken van een soort beugel in de mond die ervoor zorgt dat het snurken stopt
- Snurktherapie (somnoplastiek). In de polikliniek wordt de patiënt dan met prikjes plaatselijk verdoofd in het zachte gehemelte en de huig.
- Het bespelen van een didgeridoo, zie ook het artikel over de Didgeridoo.
Hiernaast is er nog een aantal middeltjes op de markt tegen snurken. Dit middel tegen snurken is bijvoorbeeld:
- Pleister (bijv. Breathe Right Pleisters)
- Neusspreider (bijv. van Airmax of Nasivent)
- Oordopjes (bijv. Mack’s oordoppen)