Een gezonde slaap
Jarenlang slapen
Gemiddeld slapen wij ongeveer een derde van ons leven. Met een beetje geluk loopt dat dus op tot tientallen jaren. Over het algemeen wordt er pas aandacht aan de nachtrust besteed als er sprake is van slapeloosheid. Jammer, want ook als je altijd goed doorslaapt kan je slaap allesbehalve gezond zijn.
Gezond slapen
Als je bedenkt dat je een groot deel van je leven slapend doorbrengt, is het eigenlijk vreemd dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed. Zeker in een samenleving waarin steeds meer aandacht aan gezondheid wordt gewijd, zou het logisch zijn om ook de slaapgewoonten eens onder de loep te nemen. Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens je slaap een tekort aan zuurstof kunt oplopen? Als je een aantal uur in een goed geïsoleerde kamer slaapt, verbruik je een groot deel van het zuurstof. Als je wakker bent, heb je dat snel in de gaten omdat je het dan benauwd krijgt. Tijdens je slaap loop je echter een grote kans om dit zuurstoftekort niet op te merken. Het resultaat is dat je versuft, moe en met hoofdpijn wakker wordt. Dit kun je voorkomen door een raam of ventilatiesleuf open te zetten. Zorg voor een koele kamer met veel frisse lucht.
Hooikoorts is een allergie die steeds meer mensen treft. Wist je dat huisstofmijt dezelfde reactie kan veroorzaken? Als je vaak last hebt van snotterigheid, jeukende ogen en veel niezen kun je wellicht een huisstofmijtallergie hebben. Je bed is een ideale woonplaats voor huisstofmijt. Het is er vaak wat vochtig, warm en er komt niet veel licht. Als je een huisstofmijtallergie hebt, kunnen de klachten na een lange nachtrust verergerd zijn. Symptomen lijken sterk op die van hooikoorts. Je kunt je er behoorlijk onfit door voelen. Lucht daarom regelmatig je dekens en kussens. Huisstofmijten kunnen niet goed tegen licht en frisse lucht. Je dekens en kussens een uurtje in de zon leggen helpt ook. Van zon drogen huisstofmijten heel snel uit.
Om rug-, schouder- en nekklachten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je lichaam tijdens je slaap goed ondersteund wordt. Zorg daarom voor een matras dat goed bij je lichaam past. Laat je hiervoor informeren bij een speciaalzaak. Welk matras bij je past is onder andere afhankelijk van je gewicht. Ben je 's ochtends zo stijf dat je bijna je bed niet uitkomt? Wellicht is het tijd voor een nieuw matras. Matrassen verliezen om de zoveel jaar hun vorm en stevigheid. Kies dus met enige regelmaat een nieuw matras uit. Overigens moet ook een hoofdkussen goed bij je passen. Welk hoofdkussen bij je past is onder andere afhankelijk van je slaaphouding. Als je bijvoorbeeld veel op je zij slaapt, moet je een kussen uitzoeken dat de dikte heeft waarbij je ruggengraat zoveel mogelijk recht blijft. Laat je ook hiervoor informeren bij een speciaalzaak.
Heb je snel een geïrriteerde huid? Het kan veel schelen als je een goede vochtregulatie in je bed hebt. Zorg voor materialen die vocht goed kunnen opnemen en weer afvoeren. Als je in een vochtig bed slaap, kan je huid rood en geïrriteerd raken. Bovendien is het onprettig om helemaal bezweet wakker te worden.
Tot slot
Een gezonde nachtrust is natuurlijk een nachtrust die lang genoeg duurt. Over het algemeen wordt per nacht acht uur slaap aangeraden. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt echter per persoon. Vaak weet je zelf het beste hoeveel slaap je nodig hebt. Probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden. Slaap inhalen is namelijk moeilijker dan het lijkt. Mensen die voldoende slapen en een goede nachtrust hebben, worden over het algemeen ouder dan mensen die dat niet hebben.