Moeite met doorslapen
Problemen met doorslapen
Veel mensen beschouwen een goede nachtrust als íets vanzelfsprekends, maar helaas komen slaapproblemen steeds vaker voor. Denk hierbij aan problemen als: moeite met inslapen, moeite met doorslapen, vroeg wakker worden en lage kwaliteit van de nachtrust. We hebben onze slaap hard nodig om goed te kunnen functioneren en we zijn dan ook bijzonder prikkelbaar na een slechte nachtrust. Bij problemen met doorslapen zal je vaak meerdere keren per nacht wakker worden en de slaap maar moeilijk kunnen hervatten.
Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust?
- Snel geïrriteerd zijn
- Neerslachtigheid en vermoeidheid
- Slaperigheid overdag
- Minder weerstand
- De huid ziet er grauw, bleek en vermoeid uit
- Minder levenslust
- Verminderde concentratie (kan met name in het verkeer voor gevaarlijke situaties zorgen)
Tips voor het doorslapen
- Zorg ervoor dat je in de avond nog iets eet zodat je niet met een lege maag naar bed gaat. Wanneer je met een lege maag naar bed gaat, zal je ten eerste meer moeite hebben met het inslapen, maar de kans is ook groot dat je in de nacht wakker wordt met een sterk hongergevoel en alsnog iets zult moeten eten. Ga ook nooit met een volle maag naar bed, omdat je je lichaam dan aan het werk zet en je gemakkelijk wakker zult worden in de nacht.
- Word je steeds wakker omdat je vaak moet plassen in de nacht? Drink dan heel weinig in de avond zodat je 's nachts niet meer, of in ieder geval minder vaak, wakker zult worden. Zorg er echter wel voor dat je dagelijks minimaal 2 liter water binnen krijgt!
- Zorg voor een goede ventilatie in je slaapkamer. Zet de verwarming uit en laat het raam open staan. De meeste mensen slapen het best in een koele, goed geventileerde, kamer in een warm bed.
- Drink in de avond een kopje rustgevende kruidenthee. Er zijn speciale soorten verkrijgbaar die de nachtrust bevorderen zodat je beter kunt doorslapen.
- Zorg voor regelmaat. Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en op een vaste tijd op te staan. Volgens Oosterse wijsheid is de beste tijd om naar bed te gaan 22:00 uur en de beste tijd om op te staan 6:00 uur. Wanneer je geen regelmaat in je slaappatroon aanbrengt, krijgt je lichaam geen tijd om te wennen aan je slaapgewoonten, zodat de kans groot is dat je 's nachts wakker wordt.
- Zorg voor voldoende ontspanning in de avond. Het is verstandig om één à twee uur voor het slapengaan rustgevende activiteiten te doen, zoals het nemen van een warm bad, een warm kopje kruidenthee drinken, ontspannende muziek luisteren, yoga/meditatie/bidden en/of een boek lezen. Wanneer je tot net voor het slapengaan zit te computeren of tv te kijken, zal je lichaam weinig kans krijgen om de indrukken te verwerken en zal je wellicht oppervlakkig slapen en vaak wakker worden.
- In de avond is het belangrijk om te ontspannen, maar zorg ervoor dat je overdag voldoende in beweging bent! Wanneer je de hele dag op de bank hangt en niet sport, zal het heel moeilijk worden om goed te slapen, omdat het lichaam fysieke activiteiten nodig heeft om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken. Dit is ook precies de reden waarom mensen beter leren als ze in beweging zijn!
- Zorg voor weinig stress in je leven. Met bovenstaande tips, zoals: meer sporten en in de avond ontspannen, zal je minder stress ervaren in het leven. In sommige gevallen is dit echter niet voldoende. Probeer dan te achterhalen wat de oorzaak van de stress is en hoe je dit op kunt lossen. Blijf hier niet te lang mee rondlopen en raadpleeg een huisarts als het je niet lukt om de stress te reduceren!
Conclusie
Een gezonde leefstijl en weinig spanningen dragen bij aan een goede nachtrust waarin je zonder problemen kunt doorslapen. Je hoeft vaak slechts kleine veranderingen aan te brengen om grote resultaten te bereiken. Wanneer je bovenstaande tips toepast, zou je binnen enkele nachten al beter moeten doorslapen. Is dit niet het geval? Raadpleeg dan voor de zekerheid je huisarts!