Waarom is een goede nachtrust belangrijk
Het belang van een goede nachtrust
Het is inmiddels geen geheim meer dat een goede nachtrust van belang is voor een goede gezondheid. Maar vanwege een drukke leefstijl slapen mensen echter vaak minder dan ze zouden moeten. Nu maakt het in principe niet veel uit als je één nacht weinig slaapt en dit de volgende nacht inhaalt, maar wanneer je herhaaldelijk minder slaap krijgt dan je nodig hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Lees hieronder daarom de redenen waarom het belangrijk is om genoeg te slapen.
Waarom is het belangrijk om genoeg te slapen?
- Slaap is dé manier om de hersenen op te laden en klaar te maken voor de nieuwe dag. Je hersenen krijgen de kans om alle gegevens te reorganiseren, nieuw geleerde informatie beter te verwerken en herinneringen te organiseren.
- Mensen met een te hoge bloeddruk hebben baat bij een goede nachtrust. Iedere nacht voldoende slaap krijgen, zorgt voor een verlaging van de bloeddruk wanneer deze te hoog is.
- Tijdens de slaap vernieuwen de cellen zich en herstelt de huid. Dit proces is van groot belang omdat vroegtijdige huidveroudering hiermee wordt voorkomen. Bovendien herstelt je huid zich 's nachts van de schadelijke uv-stralen door de zon.
- Tijdens de slaap kunnen spieren zich herstellen. Voor de sporters onder ons is het daarom van groot belang om voldoende te slapen om het optimale uit je training te halen.
- Door meer te slapen, zul je je beter kunnen concentreren en gegevens beter kunnen herinneren.
- Een hartinfarct komt bijna altijd voor in de vroege ochtenduren. Onderzocht is dat dit in verband is met gebrek aan slaap.
- Te weinig slaap kan leiden tot een te hoog cholesterolgehalte.
- Mensen die te weinig nachtrust krijgen, hebben een verhoogd risico op borst- en darmkanker. Onderzoekers geloven dat deze link wordt veroorzaakt door verschillende niveaus van melatonine bij mensen die worden blootgesteld aan het licht 's nachts. Blootstelling aan licht vermindert het niveau van melatonine, een hormoon dat ons slaperig maakt, en dit hormoon is belangrijk om kanker te voorkomen.
- Slaap vermindert stress. Wanneer lichaam en geest te weinig rust krijgen, zal je gestresster zijn dan wanneer je van een goede nachtrust hebt genoten. Deze stresshormonen maken het helaas ook moeilijker om in slaap te vallen. Zo kun je dus in een vicieuze cirkel terecht raken...
- Mensen die te weinig nachtrust krijgen, hebben een verhoogd risico op diabetes.
- Voldoende slaap maakt je alert. Na een goede nachtrust voel je je energiek en alert de volgende dag. Hierdoor zul je de meer aandacht aan de omgeving schenken en de kans op fouten vermindert aanzienlijk. Veel verkeersongelukken en andere ernstige ongelukken worden veroorzaakt door een verminderde alertheid en vermoeidheid.
- Uit onderzoek is gebleken dat een goede nachtrust libidoverhogend werkt...
- Na een goede nachtrust zul je je veel vrolijker voelen. Je zult creatiever met uitdagingen om kunnen gaan en je omgeving kan hieruit ook zijn voordeel halen natuurlijk.
- Slaap kan je helpen gewicht te verliezen. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat mensen die minder dan zeven uur slaap per nacht slapen meer kans hebben op overgewicht of obesitas. Er wordt gedacht dat het gebrek aan slaap gevolgen heeft voor de balans van hormonen in het lichaam die de eetlust beïnvloeden. Bovendien ben je eerder geneigd naar een vette hap te reiken omdat je behoefte hebt aan een snelle energietoevoer.
- Voldoende slaap vermindert de kans op een depressie. Mensen met een tekort aan serotonine hebben een verhoogde kans op depressies. Serotonine wordt vanzelf door het lichaam aangemaakt wanneer je minimaal 7 uur per nacht slaapt.
Tot slot: Wat moeten we onthouden
Slaap speelt een belangrijke rol in een goede gezondheid en welzijn doorheen je leven. Het krijgen van voldoende kwaliteitsslaap op de juiste tijden kan helpen om je geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid, levenskwaliteit en veiligheid te beschermen. De manier waarop je je voelt terwijl je wakker bent hangt gedeeltelijk af van wat er gebeurt tijdens je slaap. Tijdens de slaap werkt je lichaam om de gezonde hersenfunctie te ondersteunen en je lichamelijke gezondheid te behouden. Bij kinderen en tieners helpt slaap ook groei en ontwikkeling te ondersteunen. Door slaaptekort kan zich een moment voordoen waardoor je schade of brokken maakt (zoals een auto-ongeluk), of het kan je in de loop der tijd schaden. Bijvoorbeeld, doorlopende slaaptekort kan je risico op sommige chronische gezondheidsproblemen verhogen. Het kan ook beïnvloeden hoe goed je denkt, reageert, werkt, leert en met anderen omgaat.