Tips om je peuter te laten doorslapen

Inleiding

Een baby kan 's nachts nog wakker worden omdat hij nog geen goed dag en nachtritme heeft en omdat hij bijvoorbeeld honger heeft. Bij een dreumis en peuter kan hiervan geen sprake meer zijn. Het dag en nachtritme hoort goed ontwikkeld te zijn. En overdag krijgt hij vaste voeding, waar hij een hele nacht op zou moeten kunnen slapen. Maar er zijn genoeg dreumissen en peuters die 's nachts niet doorslapen en een (paar) keer wakker worden. Als ouder kan je hier erg moe van worden. Waarom kan een peuter 's nachts wakker worden en wat kan je er aan doen om hem te laten doorslapen?

Oorzaken waarom een peuter niet doorslaapt en de tips

Een peuter hoort gemiddeld 's nachts zo'n elf uur achter elkaar door te slapen. Zoals hierboven al beschreven hoort hij niet meer wakker te worden om een voeding te krijgen of omdat zijn ritme niet klopt. Er zijn dus andere oorzaken waardoor een peuter niet goed doorslaapt.

  • Je peuter krijgt tanden en kiezen. Wanneer je dreumis of peuter overdag veel zit te kwijlen en te kauwen, dan krijgt hij waarschijnlijk tanden of kiezen. Dit kan erg pijnlijk zijn, met als gevolg dat je peuter er s'nachts wakker van wordt. In principe kan je hier als ouder niet veel tegen doen. Wanneer de tand of kies door is gekomen, zal je peuter 's nachts weer doorslapen.
  • Je peuter heeft enge dromen. Een dreumis of peuter doet overdag veel nieuwe indrukken op. Hierdoor kan hij 's nachts eng dromen met als gevolg dat je peuter niet meer doorslaapt. Wanneer je kindje 's nachts wakker schrikt, mag je hem best even troosten, maar laat het niet te lang duren. Hij moet weten dat hij hoort te slapen. Heeft je peuter een periode dat hij iedere nacht wakker schrikt, zorg dan dat hij in ieder geval goed ontspannen naar bed gaat.
  • Je peuter is bang. Wanneer je kind ouder wordt kan hij het opeens eng vinden om naar bed te gaan. Het is helemaal donker en hij is helemaal alleen. Een nachtlampje kan helpen, net als een fijne knuffel.
  • Je peuter heeft honger of dorst. Het kan zijn dat je er 's nachts uit moet omdat je peuter aan geeft dat hij honger heeft. Geef hier niet aan toe, je peuter hoort 's nachts niet te eten. Geef hem hooguit een slokje water en laat hem daarna verder slapen.

Andere oorzaken

Sommige peuters worden 's nachts wakker zonder dat daar echt een reden voor is. Als er niks aan de hand is, zou je peuter eigenlijk uit zichzelf weer in slaap moeten vallen, maar niet alle peuters kunnen dit. Ze willen hun vader of moeder of ze willen zelfs uit bed. Geef hier nooit aan toe. Als je peuter eenmaal doorheeft dat hij uit bed mag als hij lang genoeg zeurt, dan onthoudt hij dat. Wanneer je kind wakker wordt en huilt, mag je hem wel even troosten, maar leg hem daarna weer terug.

Je hebt snel genoeg door wanneer je dreumis of peuter je zit uit te proberen. Het is misschien zielig, maar de enige manier om je kind te laten doorslapen is om hem te laten huilen. Na een paar nachten zal je merken dat hij wel doorslaapt.

Alle tips op een rijtje

  • Laat je peuter ontspannen naar bed gaan. Doe dus geen wilde spelletjes wanneer het bedtijd is.
  • Zorg voor een vast slaapritueel. Als je iedere avond hetzelfde ritueel uitvoert wanneer je peuter naar bed gaat, zal hij weten dat het bedtijd is en ook beter doorslapen. Dit hoeft geen ritueel van een uur te zijn. Pyama aantrekken, tandenpoetsen en een verhaaltje lezen kan al genoeg zijn.
  • Een nachtlampje kan helpen om door te slapen, net als een knuffel. Als je peuter dan wakker wordt, heeft hij jou niet nodig om weer in slaap te vallen.
  • Als je peuter je zit uit te proberen, ga er 's nachts dan één keer naartoe, maar laat hem verder huilen. Hij moet leren dat het slaaptijd is.

Conclusie

In principe hoort je peuter gewoon door te slapen. Al kan het altijd gebeuren dat een kind 's nachts een keer wakker is, maar als het meerdere nachten achter elkaar gebeurt is het slim om deze tips even door te lezen. Wellicht dat er een bruikbare tip tussen zit om je peuter te laten doorslapen.

Uiteindelijk moet je als ouder ook maar in je achterhoofd houden dat het waarschijnlijk een fase is. En des te ouder een kind wordt, des te makkelijker kan je er mee communiceren. Je kan je peuter uitleggen dat het bedtijd is en je peuter kan op zijn beurt uitleggen waarom hij wakker is en wat hij wilt.