Hoe kiezen we het juiste dekbed

Inleiding

Zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan samen met zijn tweetjes te soezen onder een heerlijk warm donsdeken, terwijl buiten de wind rond ons huis giert en koning winter heerst? Maar hoe kiezen we het voor ons beste donsdeken, en wat mogen we zéker niet uit het oog verliezen bij de aankoop ervan?

Eén-of tweepersoonsdeken

Vooraleer we definitief beslissen voor welk donsdeken we uiteindelijk kiezen, moeten we eerst voor onszelf uitmaken of ons nieuw donsdeken een één-of tweepersoonsversie wordt. Diegenen die uiteindelijk kiezen voor een tweepersoonsdekbed, kiezen in de eerste plaats voor de gezelligheid en de warmte, samen met hun partner. Anderen kiezen dan weer voor twee éénpersoonsdonsdekens, die een meer rustige slaap zouden garanderen. Een ander voordeel van twee éénpersoonsdonsdekens is dat we onder één deken slapen, dat volledig aan onze warmtebehoefte voldoet.

Het juiste formaat

Eens deze eerste en belangrijke knoop doorgehakt, moeten we het formaat van ons nieuw donsdeken bepalen. Maar hoe kiezen we dit? Om de meest geschikte lengte te bepalen, nemen we onze eigen lichaamslengte als belangrijkste basis. Tel bij je lichaamslengte zo'n 25 centimeter extra voor de meest ideale maat. Voor de juiste breedte ervan nemen we, bij de omtrek van ons lichaam, veertig centimeter extra. Het verdient hierbij aanbeveling om, bij enige twijfel, voor de ruimere variant te kiezen. Zo zijn we zeker dat we goed en dus warm gedekt de winternacht ingaan.

Warmteklassen

Bij de keuze van een nieuw donsdeken, is de warmteklasse erg belangrijk. Deze warmteclassificatie geeft aan in welke mate het donsdeken onze lichaamswarmte isoleert. We moeten ons daarbij afvragen of we het snel warm, of minder warm willen onder ons deken. Slapen we bij voorkeur in een warme of in een minder warme omgeving? Bedenk daarbij dat de temperatuur niet té hoog mag oplopen voor een gezonde én verkwikkende slaap. Bij de warmteclassificatie gaan we uit van verschillende warmteklassen, waarbij de dekbedden in vier klassen worden ondergebracht. Klasse één betreft de warmste donsdekens, geschikt voor koude slaapkamers of...kouwelijke gebruikers. De tweede warmteklasse groepeert de gemiddeld warme donsdekens, voor de meerderheid der consumenten is dit de beste keuze, het ganse jaar door. Klasse drie zijn lichte donsdekens, voor het gebruik in licht verwarmde slaapkamers. De vierde warmteklasse gaat om zeer lichte donsdekens, geschikt voor warme slaapkamers. Samengevat vindt men een warm winterdonsdeken in klasse één, lichte zomerdonsdekens in klasse vier.

Kwaliteitsdons

Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe beter we ons kunnen warm kunnen houden. Donsjes zijn schachtloze veerpluizen van gans of eend en hebben een bijna onzichtbare kern. Aan deze kern zitten minuscule haartjes, voorzien van kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen er voor dat het dons zich gelijkmatig verdeelt in de verschillende dekbedcompartimenten, zodat het dekbed heerlijk en gelijkmatig verwarmt. De kwaliteit van het dons wordt hoofdzakelijk bepaald door de grootte en de veerkracht van het product. Grootte en veerkracht zijn zelfs belangrijker dan de hoeveelheid dons waaronder we uiteindelijk zullen slapen. Dus ook hier primeert de kwaliteit op de kwantiteit. Uit de resultaten van een recent onderzoek blijkt dat de Nederlander bij voorkeur slaapt onder een licht donsdeken, dat hem goed warm houdt.

Ganzendons of eendendons

Dat ganzendons beter zou zijn dan eendendons, is een misverstand. Het is wél zo dat de het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is. De donspluizen van de gans zijn over het algemeen groter dan die van de eend. Dit geldt dus ook voor de vulkracht én het volume. Door de combinatie van verschillende factoren, geven velen de voorkeur aan ganzendons, dat ook duurder is. Hoogwaardige eendendons is echter te verkiezen boven een lagere kwaliteit ganzendons.

Eiderdons

Eiderdons is ongetwijfeld de duurste soort dons, afkomstig van eidereenden. Deze donssoort wordt hoofdzakelijk op IJsland gewonnen. Daar worden de eidereenden speciaal voor gekweekt. Na hun broedtijd, worden de nesten handmatig van de eiderdons ontdaan. Ieder nest levert gemiddeld twintig gram dons, dat met de hand schoon gemaakt wordt. Eiderdons is dan ook een hoogwaardig én eksklusief product. Richtprijs: Een eiderdonsdeken voor de zomer kost gemiddeld 1000 euro, voor een winterexemplaar moet men zo'n 2500 euro neertellen.

Kwaliteit tijk erg belangrijk

Belangrijk bij de keuze van zijn donsdeken is ongetwijfeld de tijk of het katoenen omhulsel van ons donsdeken of dekbed. Deze tijk laat geen dons door, maar wél lucht. Een kwaliteitstijk moet tegelijk sterk en toch licht zijn, zodat ons donsdekbed uiteindelijk soepel om ons lichaam valt. De kwaliteit van de tijk wordt weergegeven in nanometer (NM). Dat staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van één gram. Hoe fijner dit garen, hoe hoger de NM-waarde én de kwaliteit van onze tijk. Deze NM-waarde varieert tussen de honderd en tweehonderd NM. Kiest men uiteindelijk voor een hoge NM-waarde, dan kiest men bij voorkeur voor een fijn geweven dekbedovertrek. In het andere geval wordt de kwaliteit van onze tijk volledig teniet gedaan door de kwaliteit van het dekbedovertrek.