Slaapwandelen is vooral een probleem bij kinderen
Inleiding
Slaapwandelen is niet alleen vervelend, het kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Recent wetenschappelijk onderzoek leerde dat slaapwandelen hoofdzakelijk een psychisch probleem is dat hoofdzakelijk kinderen treft. Slaapwandelende volwassenen volwassenen zijn eerder uitzonderingen. Amper één halve procent van alle volwassenen wandelt tijdens zijn/haar slaap. Gelukkig verdwijnen de problemen van slaapwandelen bij kinderen naarmate ze ouder worden. Wat is dat eigenlijk slaapwandelen, en hoe reageer je best wanneer je vroeg of laat met een slaapwandelaar wordt geconfronteerd?
Volwassen slaapwandelaars zijn zeldzaam
Inderdaad, volwassen slaapwandelaars wandelen er niet zoveel rond. Anders is het gesteld met kinderen. Wetenschappers berekenden dat er op honderd slapers tot vijftien kinderen zijn die al slapend rond wandelen en allerlei gekke dingen uit halen. Het probleem van slaapwandelen bij kinderen zit hem in hun hersenen. Hersencellen van jonge kinderen zijn nog in volle evolutie, en zijn dus lang niet rijp. Tijdens dit groeiproces zijn hersencellen van kinderen veel meer vatbaarder voor allerlei verschijnsels als slaapwandelen en bijvoorbeeld dromen en nachtmerries. Naarmate kinderen ouder worden geraken hun hersencellen volgroeid, en gaan ze steeds minder en minder slaapwandelen, waardoor dit fenomeen dus bij volwassenen weinig of niet voorkomt.
Wandelen tijdens je diepe slaap
Wandelen tijdens je slaap gebeurt hoofdzakelijk tijdens je fase van diepe slaap. Je diepe slaap manifesteert zich in de eerste helft van je nachtrust, meteen ook de belangrijkste slaapfase voor het biologsiche herstel van je lichaam.
Hersenzone wordt wakker tijdens je slaap
Ook de oorzaak van slaapwandelen is dus bekend. Slaapwandelen is het gevolg van het feit dat die zone in je hersenen van waaruit alle motorische activiteiten en dus ook je slaap worden geregeld, wakker werd tijdens je diepe slaap fase. Op het moment van slaapwandelen is alleen die hersenzone actief, alle andere zones slapen nog. Op het ogenblik van het ontwaken zijn, in normale omstandigheden, meteen ook alle zones in je hersenen wakker.
Spanningen zorgen voor slaapwandelen
Zijn onvolgroeide en dus onrijpe hersencellen bij kinderen hoofdoorzaak van slaapwandelen, dan zijn er uiteraard nog andere factoren die slaapwandelen bij kinderen in de hand werken. De fase van de diepe slaap, periode waarin ze meestal slaapwandelen, duurt bij kinderen veel langer dan bij volwassenen. Daarnaast krijgen kinderen overdag heel wat te verwerken en maken ze kennis met allerlei nieuwe dingen. Jonge kinderen leren verrassend veel binnen een zeer korte tijd. Dat alles zorgt voor heel wat spanningen, en ook die leiden tot allerlei rare gedragingen, parasomnia's, waarbij slaapwandelen zéker thuis hoort. Ook bedplassen is zo'n parasomnia.
Slaaptekort en zware inspanningen
Ernstig slaaptekort en zware fysieke inspanningen die in extreme vermoeidheid resulteren, kunnen eveneens oorzaak zijn van slaapwandelen. Als gevolg van zo'n extreme vermoeidheid zal de diepe slaapfase veel langer duren dan normaal, waardoor het risico op slaapwandelen sterk toeneemt. Alleen spierverslappers zijn doeltreffend bij slaapwandelen. Zorg in de eerste plaats voor een regelmatig slaapritme en sluit slaaptekort zoveel mogelijk uit.
Contact met slaapwandelaars is mogelijk
Verwonderlijk genoeg is contact met slaapwandelaars mogelijk. Zo zijn er gevallen bekend van slaapwndelaars terug onder de wol kropen, nadat hen dat op een eenvoudige manier werd gevraagd. Daaruit besluiten wetenschappers dat een beperkte vorm van communicatie met slaapwandelaars wel degelijk mogelijk is.Slaag je erin jouw slaapwandelaar terug in bed te krijgen, dan zal die er zich bij zijn ontwaken niets meer van herinneren.