Wat kan men vertellen over slaaploosheid
Mensen en slaapproblemen
Waarschijnlijk had u zich deze ochtend nog eens graag omgedraaid onder uw warme dekens. Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om op te staan, aan de andere kant is het voor veel mensen ook niet makkelijk om in slaap te vallen. In dit artikel gaan we het hebben over:
- Slapeloosheid
- Oorzaken
- Oplossingen
- Slaapstructuur
- Slaapmedicatie
Als mensen piekeren, slapen ze slecht
De meeste mensen met slaapproblemen denken dat dit snel overgaat. Soms is dit ook zo, maar soms ook niet. De klachten die er dan zijn overdag, gaande van slecht humeur, mindere werking van het denkvermogen, vermoeidheid en bijkomende lichamelijke gevolgen die kunnen gaan van diabetes tot hart en vaatziekten. Zelfs de veiligheid in het verkeer en op het werk kunnen in het gedrang komen.
Wanneer spreken we over slapeloosheid
Als er klachten zijn zoals: een verstoorde slaap, het aantal uren dat u maar slaapt en als u er overdag hinder van ondervindt. Hebt u meer dan dertig minuten nodig om in slaap te vallen, dan spreekt men over moeilijk in slaap vallen. Wordt u 's nachts dikwijls of heel vroeg in de ochtend wakker, dan spreekt men van slecht doorslapen. Zijn de klachten minder dan drie weken aanwezig, dan spreekt men van een acuut slaapprobleem. Houden deze klachten langer aan, dan spreken we over chronische slaaploosheid.
Wat zijn de oorzaken
Meestal komt slaaploosheid voor uit psychosociale problemen zoals bijvoorbeeld stress, relatieconflicten, rouw of overmatige opgewondenheid. Er kunnen ook psychische problemen zijn zoals angst en rusteloze benen of depressie, er kunnen ook lichamelijke aandoeningen zijn, zoals een overmatige werking van de schildklieren. Als gevolg daarvan gaan mensen al snel piekeren en slapen ze slecht.
Bestaan er oplossingen
Er zijn oplossingen zoals Mindfulness, autosuggestie- oefeningen. Via autosuggestie- oefeningen kan je leren ontspannen door storende gedachten af te leiden. Het werkt in combinatie van relaxatie en concentratie, maar er zijn duidelijke richtlijnen voor een stapsgewijze aanpak voor slaapstoornissen. Die richtlijnen zijn specifiek opgesteld voor artsen. Het gaat er eigenlijk om, om een ontspannen geest te verkrijgen.
Waarom is het zo moeilijk om in bed te ontspannen: Voor sommigen is het bed zoals een werkplaats, het zijn de verschillende electronische toepassingen die dit mogelijk maken. Voor de televisie kan men met moeite de ogen open houden en eens in bed kan men de slaap niet meer vatten. Slapen zou een normale overgang moeten zijn naar ontspanning. Leren slapen kan men niet, maar men kan wel leren ontspannen, eens men kan ontspannen dan volgt na verloop van tijd de slaap vanzelf. En het spreekt vanzelf, na een actieve dag met veel lichaamsbeweging is de kans groot op een diepe slaap.
Slaapstructuur
Er zijn langslapers en kortslapers. Sommige komen toe met 5 tot 6 uur slaap, anderen hebben dikwijls meer dan 8 uur nodig. Soms zegt men wel eens dat elk uur voor middernacht dubbel telt, maar het is de eerste vier uur slaap die belangrijk zijn. Dit omdat de eerste vier uur de kernslaap is.
Hoe verloopt nu onze nachtrust? Het ideale is dat je heel snel in slaap valt en de gehele nacht doorslaapt om dan 's morgens uitgeslapen wakker te worden. Spijtig dat dit meestal niet het geval is. We slapen niet in één ruk door. We hangen vast aan de verschillende slaapfasen met de verschillend micro- slaaponderbrekingen. Ongeveer elk anderhalf uur komen we in een stadium dat we wat meer wakker worden.
Slaapmedicatie
Meest mensen met slaapstoornissen grijpen al snel naar slaappillen, maar is dit een oplossing. De vooropgestelde richtlijn zegt dat er maar heel weinig plaats is voor slaapmedicatie. Bij een acuut slaapprobleem waarbij er overdag de nadelen van te voorschijn komen is de slaappil een tijdelijke oplossing, dit onder strikte voorwaarden. Het is aangeraden het gebruik van de slaappil te beperken en deze zeker niet langer dan een week in te nemen. Na de eerste week beginnen er al gewenningsverschijnselen op te treden en worden de slaappillen een echte verslaving.
Wat zijn nu de echte nadelen van een slaappil? Met het innemen van een slaapmedicatie verandert de werking van de slaap. Men slaapt ook zo diep niet en er kunnen verschillende bijwerkingen optreden:
- slaperigheid
- hoofdpijn
- afnemend concentratie vermogen
- geheugenproblemen
Tot slot: Is er een verschil tussen mannen en vrouwen
Uit statistieken is gebleken dat vrouwen dubbel zoveel kans maken op slaapstoornissen dan mannen. Zwangerschap, maandstonden of de menopauze kunnen een slaapstoornis in de hand werken. Mannen kunnen makkelijker de knop omdraaien, van het is tijd om te slapen en de rest is voor morgen.
Extra: Tien tips voor een goede slaap
- sta altijd rond hetzelfde tijstip op
- vermijd dutjes overdag
- het bed dient alleen om te slapen en te vrijen
- beperk het gebruik van alcohol, koffie, cola, zwarte thee, nicotine
- een zware maaltijd verstoort het slapen, ga wel niet met honger naar bed
- geef voldoende aandacht aan verluchting, temperatuur, geluid, verduistering en het bed
- geen inspannende activiteiten voor het slapen gaan, anderzijds actief zijn overdag is bevorderlijk voor de slaap
- een goed slaapritueel is belangrijk
- zet de klok weg zodat je er niet telkens naar kijkt
- vermijd lang wakker liggen, sta desnoods op en ga terug naar bed wanneer je slaperig bent