Voor elk lijf een perfect bed en matras
Waar op te letten bij aankoop bed en matras
Wanneer men een nieuw bed & matras wil aanschaffen kan men beter op een paar zaken letten zoals: het lichaamsgewicht, de lichaamsvormen, de combinatie van lattenbodem en matras, wordt het een dubbelbed, je lichaamslengte, maar zeker ook de breedte en instaphoogte van het bed. In dit artikel gaan we iets dieper in op al deze zaken.
Een degelijk bed
Aangezien de mens gemiddeld een derde van de dag in bed doorbrengt, is een degelijk bed met comfortabele matras geen overbodige luxe. We plaatsen even op een rijtje waar een goed bed met matras zou moeten aan voldoen. De drie belangrijkste punten
- Ondersteunend: Lig je op je zijde, dan moet de ruggengraat zo goed als een rechte lijn vormen, deze lijn zou evenwijdig moeten zijn met de matras.
- Soepelheid: Hier is het de bedoeling dat je makkelijk van houding kan veranderen, is de matras te zacht, dan zak je erin, is de matras te hard, dan kan je bekken en schouder niet voldoende in de matras zakken. Uiteindelijk verander je daardoor veel te vaak van houding, dit komt je nachtrust zeker niet ten goede. Natuurlijk is te lang stilliggen ook niet goed voor de spieren en ruggengraat, dus er moet een evenwicht zijn in beide.
- Ventilatie: De matras moet er ééntje zijn die 's nachts vocht kan opnemen en die overdag weer kan afstaan. Het spreekt vanzelf dat een vochtige matras heel onaangenaam aanvoelt, minder lang meegaat en een ideale woonplaats is voor stofmijt.
Het lichaamsgewicht
Kiezen voor een harde of zachte matras hangt samen met het lichaamsgewicht. Als de logica voorzichzelf spreekt, dan kiezen we een harde matras bij een zwaar gewicht en een zachte matras bij een lichtgewicht. Het spreekt voor zichzelf wanneer een zwaarder iemand op een zachte matras ligt, er ook een grotere impact is dan bij een lichter iemand. Probeer het je voor te stellen als iemand die in een hangmat ligt. Nu, als het andersom is met een lichter iemand op een harde matras, dan zal deze als het ware bovenop de matras liggen zonder ook maar een spoor achter te laten van impact. Dit wil dan meteen zeggen dat er alleen ondersteuning is voor het bekken en de schouders, wat uiteraard niet de bedoeling is van een nieuwe matras. Dus verhouding lichaamsgewicht en hardheid matras zijn zeer belangrijk.
De lichaamsvormen en de combinatie van matras en lattenbodem
Voor een goede matras die aan de lichaamsvormen voldoet, kunnen we in de winkel waar we de matras kopen een kleine test doen. De reden voor deze test: voor de meeste mensen is het zo dat de schouders breder zijn dan de taille, bij iedereen zit er meer gewicht in het bekken dan in de schouders. Dus hebben we nood aan een matras die zachter is op de schouderzone, en harder is op de bekkenzone. De test is heel simpel te doen: namelijk de matras indrukken op één plaats, als ze dan lokaal sterk vervormt, dan mag je ervan uit gaan dat je een goede matras hebt.
Het spreekt voor zichzelf dat een goede matras een goede lattenbodem nodig heeft, dit omdat de matras haar kwaliteit kan behouden dan. Dus de matras is afgestemd op de bodem of net andersom. Het één kan niet zonder het ander.
Dubbelbed - lichaamslengte - breedte en hoogte van het bed
Het komt meer en meer voor dat er twee matrassen en twee lattenbodems in één bed liggen, het is minder knus, maar de matras kan per persoon afgestemd worden. Voor de lichaamslengte is een maatregel van 10 centimeter langer dan je zelf bent. Wat de breedte betreft: een éénpersoonsbed is altijd 90 centimeter breed en voor twee personen is 160 centimeter voldoende. Dan heb je nog zo een twijfelgeval van 120 centimeter, maar dit is echt te smal voor de meeste echtparen, alhoewel dit toch ook wel afhangt van de lichaamsbouw. Nu hebben we nog de hoogte: ook hier is een maatregel van tel, we gaan uit van de hoogte van een normale stoel. Dus, als je kan zitten zonder voorover te buigen en kantelen om uit bed te komen, dan spreken we over een ideale bedhoogte.
Als afsluiter: De bed budget tips
De vier gouden tips:
- Uw matras op tijd en stond draaien en keren, dit voorkomt dat ze verslijt op één plek. Om er een tijdspanne op te kleven kan je best volgend advies opvolgen: elke drie maanden keer je de matras, elke zes maand draai je ze om. Doe je dit niet, dan zal de matras uiteindelijk de indruk van uw figuur achterlaten.
- Wil je de levensduur van je matras verlengen, dan zal je ze ook moeten de kans geven om te ventileren. Dus als je 's morgens opstaat, leg dan het dekbed volledig open en verlucht de slaapkamer heel goed.
- Denk je toe te zijn aan een nieuw bed, kan je misschien overwegen om alleen de matras te vernieuwen. Zie het zo: een lattenbodem of een beddenbodem gaat veel langer mee dan een matras. Wat de matras zelf betreft, ben je beter om ze elke tien jaar te vervangen, zeker omdat ze rond die tijd haar elasticiteit verliest en er putten en kuilen beginnen te ontstaan.
- Wil je een oude matras opwaarderen, dan kan je er voor kiezen om een dunne matras er bovenop te leggen, een dunne matras kan dan kleine kuiltjes en putjes bedekken. Of wil je nog even wachten om een nieuwe matras te kopen, dan is een dunne matras het voordeligst.