Mythes En Feiten Over Slapen
Mythe of feit
Het is algemeen bekend dat voldoende nachtrust heel belangrijk is voor de gezondheid. De meeste mensen zijn niet echt tevreden over hun nachtrust. Dit artikel zet je op weg om je nachtrust te verbeteren maar eerst helpen we een paar slaapmythes uit de weg. Het gaat om tien mythes met een fout of juist antwoord.
1. Door ouder te worden verandert ook je slaap?
Juist! Hoe ouder je wordt hoe meer je slaapritme verandert, je slaap wordt korter, lichter en onderbroken. Je slaapt dus minder diep, het duurt langer voor je in slaap valt en het is heel normaal dat senioren vaker wakker worden 's nachts. De meeste senioren hebben genoeg aan 6 u slaap per nacht.
2. Tellen de uren voor middernacht dubbel?
Fout! Het is wel zo dat de eerste uren van de slaap belangrijk zijn omdat de diepe slaap overheerst. Neem nu dat je om 24u naar bed gaat dan zal vooral de slaap tussen middernacht en 3u heel belangrijk zijn.
3. In het weekend uitslapen haalt slaap tekort in?
Fout! Het kan zijn dat je na een drukke werkweek lekker lang wilt uitslapen. Maar ongelukkig genoeg breek je het slaapritme van in de week, en dat brengt een storing mee in je slaapklok. Ook al slaap je maar een uur langer je slaapritme verschuift. Dit maakt dan meteen dat je 's avonds dan weer moeilijker in slaap geraakt.
4. Kijk je tv in bed dan val je makkelijker in slaap?
Fout! Maak van je slaapkamer beter geen tv kamer, dit leidt alleen maar de aandacht van de slaap af en zal zeker je nachtrust niet ten goede komen.
5. Steeds op hetzelfde uur gaan slapen geeft een goede nachtrust?
Juist! Ga je steeds op hetzelfde uur gaan slapen dan vermijdt je een ontregeling van je interne klok. Je lichaam krijgt dan 's avonds een soort van een signaal dat het bedtijd is. Je vat ook makkelijker de slaap.
6. Vroeg in de morgen opstaan is niet gezond?
Fout! Je hebt mensen die er totaal geen probleem mee hebben om vroeg op te staan. Als je slaap genoeg hebt kan je bijvoorbeeld alle dagen om 5 uur opstaan. Enige voorwaarde is dat je overdag goed moet blijven funcioneren.
7. Intensief sporten voor het slapen gaan is gezond?
Fout! Het is veel beter aan een ontspannende activiteit te doen dan aan een inspannende activiteit voor het slapen gaan. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor: zwemmen, yoga of een korte wandeling. Doe je aan actieve actie zoals bijvoorbeeld: cardio of fitness dan kan je best je lichaam laten afkoelen voor het slapen gaan. Eens je lichaam afgekoeld dan komt het ook tot rust.
8. Een glas wijn voor het slapen gaan zorgt voor een betere slaap?
Fout! Alcohol verstoort het natuurlijke ritme van de slaap, je slaapt veel minder diep en het kan zelfs zijn dat je meermaals wakker wordt zodat je 's morgens minder uitgerust bent.
9. Je moet minstens 8u slaap hebben per nacht?
Fout! 7 à 8u slaap per nacht is een gemiddelde, maar dit is niet voor iedereen van tel. Je hebt mensen die kortslapers zijn en genoeg hebben met 6u slaap per nacht. Anderen hebben dan weer meer slaap nodig, de langslapers die 9à 10u slaap nodig hebben per nacht. Het is wel een feit dat met het ouder worden ook het slaapritme verandert.
10. Maak je een reis naar het verre oosten heb je meer last van jetlag dan wanneer je een reis maakt naar het westen?
Juist! Dit komt omdat de zon opkomt in het oosten en je lichaam is dit niet gewoon en zal zich verzetten tegen vroeger opstaan en vroeger gaan slapen. Is de bestemming het westen dan zal je lichaam zich niet verzetten tegen langer opblijven omdat het lichaam zich makkelijker aanpast.
Tot slot: Nuttige links
Voor elk lijf een perfect bed en matras
Wat kan men vertellen over slaaploosheid
Bron artikel: Slaapwel met CM
Slaapcursus volgen
De 7-STAPPEN METHODE (EN WAAROM DEZE WEL WERKT)
Door het succes van de website Slaapwijzer met meer dan 40.000 bezoekers per maand en de vele vragen/verzoeken van lezers/cliënten is er besloten om de "7-stappen methode" in boekvorm uit te brengen. Als ik heel eerlijk ben kwam het idee ook een beetje voort uit frustratie. Er wordt veel onzin verkocht over slaapproblemen en zorgen bijna alle 'hulpmiddelen' alleen voor een legere portemonnee en nog meer wanhoop.