Ongezonde slaapgewoonten deel 1
Hoe kom je van die ongezonde slaapgewoonten af
Het is duidelijk dat het verkrijgen van voldoende slaap belangrijk is voor onze fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn. Slechte slapers zeggen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar dit is niet noodzakelijkerwijs. Het goede nieuws is, een gezonde slaap is iets dat we onszelf kunnen aanleren. In deze 3-delige gids voor een goede nachtrust, vindt u alles wat u moet weten over hoe u beter slaapt. Laten we eerst eens ontdekken wat ongezonde slaapgewoonten zijn en lees dan onze tips over hoe ze te laten verdwijnen.
Slapen zonder surfen
Voor velen van ons, is onze smartphone het eerste wat we in handen hebben als we wakker worden, maar ook het laatste waar we naar kijken voor het slapen. Ben jij iemand die "ik neem nog een laatste blik" voor het slapen gaan en dan begint te scrollen door Instagram of Facebook voor uren? Dan is het tijd om zich te ontdoen van deze slechte gewoonte en je smartphone zover mogelijk uit de buurt van je bed te houden. Ook het blauwe licht dat door elektronische apparaten is weergegeven is iets die je niet in de buurt van je bed moet hebben. Het onderdrukt melatonine, een hormoon die verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaapcyclus, er wordt gezegd dat het een heel slechte invloed op de slaap heeft. In plaats daarvan, kan je kiezen voor een ouderwetse wekker.
Geen alcoholische drank voor het slapen gaan
Sommigen geloven dat het drinken van een alcoholisch drankje voor het slapen gaan een goede manier is om in slaap te vallen. Het is waar dat alcohol een ontspannen gevoel kan geven, maar het is zeker niet een goed slaapmiddel. Het maakt niet uit hoeveel je drinkt, op het eerste zicht zou je denken dat je er een goede nachtrust zou aan overhouden. Eigenlijk is alcohol een serieuze slaapverstoorder en heeft een grote invloed als het om de kwaliteit van onze slaap gaat. We zwijgen dan nog over alle andere negatieve effecten die alcohol op ons lichaam heeft. Als u op zoek bent naar een drankje om te ontspannen, drink dan een kopje kruidenthee of muntthee dit kan wonderen doen voor een goede slaap.
Geef jezelf wat sluimertijd
Als je merkt dat het lezen een goede pre-slaap activiteit is voor u, wel go for it. Maar probeer thrillers of boeken en films te vermijden die voor teveel opwinding kunnen zorgen voor het slapen gaan. Ze brengen je gedachten in overdrive, de overdrive zorgt dan weer voor een moeilijke en onrustige slaap. Zorg er altijd voor om een slaaptijd in te stellen, zodat je uiteindelijk niet blijft lezen of kijken naar tv tot 03:00 uur in de ochtend.
Sluit je "to do" lijst af
Lukt het gewoonweg niet om vroeg genoeg naar je bed te gaan? Heb je nog teveel te doen, staan er nog teveel zaken op je "to do" lijst? Wou je dat er meer uren in de dag waren? Het probleem is niet het gebrek aan tijd, het probleem ligt in je time management. Ten eerste, meet je de tijd door het analyseren van je "to do" lijst. Schrijf op wat je doet vanaf het moment dat u aankomt thuis totdat je naar bed gaat. Zijn er dingen die je kunt verwijderen of herschikken? Sommige social media tijd of nutteloos zappen op tv? Maak regels om je slaap te structureren, zoals bijvoorbeeld geen tv na 22:00. Je zal snel merken dat het een kans is om veel vroeger of op tijd naar bed te gaan.
Conclusie
Dus om een goede slaapgewoonte aan te leren, moet men af van slechte slaapgewoonten. Men moet een bepaalde slaapstructuur gaan creëren. Men kan een boek lezen of wat tv kijken als het een ontspannen gevoel geeft, maar best geen opwindende zaken voor het slapen gaan. Best ook alcohol vermijden, geen blauwe lichtjes die storend werken, smartphone hoort ook niet bij een goede slaapgewoonte. Intijds je "to do" lijst afsluiten. Kortom jezelf de ruimte geven om goede slaapgewoonten aan te leren. In deel 2 en 3 meer erover.
Meer tips voor gezonde slaapgewoonten
Ongezonde slaapgewoonten deel 2
Ongezonde slaapgewoonten deel 3
Een gezonde slaapgewoonte aanleren kan je gratis op onderstaande site
Door het succes van de website Slaapwijzer (meer dan 40.000 bezoekers per maand en de vele vragen/verzoeken van lezers/cliënten is er besloten om de "7-stappen methode" in boekvorm uit te brengen.
Als ik heel eerlijk ben kwam het idee ook een beetje voort uit frustratie. Er wordt veel onzin verkocht over slaapproblemen en zorgen bijna alle 'hulpmiddelen' alleen voor een legere portemonnee en (nog) meer wanhoop.