Weinig energie en futloos gevoel

Weinig energie & futloos gevoel

Weinig energie en een futloos gevoel hebben is een vaak voorkomende klacht bij mensen. Je hebt nergens zin in of zou de hele dag wel kunnen slapen. Vaak is er een gemakkelijke oplossing om dit te verhelpen. Echter het kan ook een medische oorzaak hebben.

Eten en drinken

  • Zorg dat je genoeg calorieën binnen krijgt op een dag. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van calorieën doordat het altijd geassocieerd wordt met afvallen. Als je te weinig calorieën binnen krijgt, kun je snel moe worden en je eigen futloos voelen. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je veel koolhydraten en eiwitten binnen krijgt. Hier haal je energie uit. Als je gezond eet, haal je 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten. Koolhydraten zit in volkorenbrood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten. Zorg dat je hier iedere dag iets van neemt. In vlees, vis, melk en eieren zitten eiwitten. Eiwitten kunnen er zelfs bij helpen om niet te zwaar te worden. Mensen die veel eiwitten eten, blijken minder te eten. Dat komt omdat eiwit goed verzadigd. Je krijgt niet zo snel weer honger. Daarnaast zijn eiwitten nodig om spierweefsel in stand te houden.

Ben je aan het afvallen? Probeer dan maximaal 250 tot 300 calorieën per dag minder te eten dan je nodig hebt en de calorieën die je binnen krijgt moeten veel koolhydraten en eiwitten bevatten. Dan ben je gezond aan het afvallen.

  • Drinken is ook erg belangrijk als je weinig energie hebt. Water voert afvalstoffen af. Drink je te weinig, dan hopen de afvalstoffen zich op en daarvan kun je een futloos gevoel krijgen. Zorg ervoor dat je anderhalf tot twee liter water per dag drinkt. Als je sport, hoor je zelfs nog meer te drinken. Weinig energie is namelijk één van de symptomen van lichte uitdroging. Je drinkt pas genoeg water als je urine kleurloos is. Dit betekent dat de grootste hoeveelheid afvalstoffen uit je lichaam is.
  • Probeer vaak kleine porties op een dag te eten. Om je bloedsuikerniveau, die onder andere bepaald hoeveel energie je hebt, stabiel te houden is vaak eten belangrijk. Hoe minder tijd er tussen maaltijden zit, hoe constanter het gevoel van energie blijft.
  • Schrap ook zoveel mogelijk schadelijke producten uit je voeding: alcohol, koffie en suiker. De nieren en lever verwijderen normaal alle schadelijke stoffen uit je lichaam. Door alcohol en koffie fors te verminderen geef je deze organen een rustperiode. Het schrappen van deze producten heeft nog een bijkomend voordeel: de spijsvertering functioneert beter en de vetverbranding is sneller.

Bewegen

Het klinkt tegenstrijdig dat als je weinig energie hebt, je juist moet gaan bewegen maar na het sporten heb je vaak meer energie. Ga een stuk wandelen of naar de sportschool. In het begin zul je geen zin hebben maar als je doorzet voel je dat je erna iets meer energie hebt.

Probeer je spieren ook goed te rekken en strekken. De meeste mensen doen dit vrijwel nooit. Als je een baan hebt waar je veel zit, is dit helemaal belangrijker. Stijve spieren verergeren het futloze gevoel omdat je geen zin hebt om te bewegen. Het gaat al zo moeizaam. Als je ervoor zorgt dat je spieren soepel zijn, zal je sneller gaan bewegen.

Stress

Een andere oorzaak van weinig energie hebben is stress. Stress heeft alles te maken met teveel druk op je zenuwstelsel. Normaal gesproken doen de cellen in je zenuwstelsel hun werk zonder dat je het merkt. Pas wanneer je zenuwstelsel overbelast raakt door aanhoudende spanningen, seint het signalen door je lichaam dat het allemaal teveel wordt. Stress kun je proberen te verminderen door prioriteiten te stellen. Neem op je werk niet teveel hooi op je vork, hierdoor raken veel mensen gestrest. Blijf een keer een avondje thuis.

Slapen

Zorg dat je regelmaat houdt met slapen en voldoende slaapt. Dit is de gemakkelijkste oorzaak van te weinig energie hebben.

Of is er toch meer aan de hand…

Als je vermoeidheid niet te maken heeft met te weinig slaap, teveel stress of een verkeerd voedingspatroon, kan er toch meer aan de hand zijn. Hieronder staan enkele oorzaken.

  • Bloedarmoede
  • Te snel of te traag werkende schildklier
  • Depressie
  • Slaapapneu

Conclusie

Probeer eerst je voedingspatroon aan te passen, meer te bewegen en genoeg te slapen. Krijg je hier niet meer energie van of gaat het futloze gevoel niet weg? Maak een afspraak bij de huisarts.

Misschien ook interessant?

Waarom sporten?

Fit de winter doorkomen

Zwemmen is goed voor je lichaam