Hoe gebruiken we oordeelkundig onze sauna

Inleiding

Hoe maken we op de meest oordeelkundige manier gebruik van onze sauna? Heeft een bezoekje aan de sauna écht zo'n positieve invloed op zowel onze lichamelijke als onze psychische gezondheid? Wat mogen we wél en wat zéker niet voor, tijdens en na ons saunabezoek? Zijn er verschillende soorten sauna's, wat zijn hun voor-en nadelen en welk prijskaartje draagt een saunacabine voor thuisgebruik?

Stresserende maatschappij

In onze huidige maatschappij worden we in haast alles wat we ondernemen geconfronteerd met stress en zijn nadelige gevolgen voor zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Stress in het verkeer, stress tijdens het uitoefenen van onze job en zelfs stress tijdens onze vrijetijdsbesteding. Om burn-outs, depressies en andere angstaanvallen te voorkomen of tot een minimum te beperken, is het dus niet zo verwonderlijk dat we meer en meer op zoek gaan naar mogelijkheden om deze toenemende stressmomenten tot een strikt minimum te beperken. De laatste tijd neemt een bezoek aan de sauna hierbij een alsmaar belangrijkere plaats in. Zo een sauna-beurt is beslist een opkikker  én een ideale manier om tot rust te komen en zichzelf terug te vinden. Maar heeft zo'n sauna-bezoek  wel voor iedereen zo'n positieve effecten? Volgens deskundigen terzake loopt men hierbij beslist géén gevaar, als men maar enkele belangrijke voorschriften in acht neemt.

Overtollig gewicht weg zweten

Een verblijf in een of ander kuuroord is niet compleet, wanneer we geen bezoek brachten aan de sauna. In de warme saunacabine kan je lichaamstemperatuur gemakkelijk oplopen tot zo'n 39 graden celsius. Een uitstekende manier om onze overtollige kilo's aan lichaamsgewicht met zweten en dus zonder al teveel moeite, kwijt te spelen. En dat is meteen ook positief voor onze lichamelijke conditie, want mét het zweet geraakt ons lichaam meteen ook al zijn schadelijke afvalstoffen kwijt.

Een bezoek aan de sauna is ook een weldaad voor ons hart. Het effect ervan is vergelijkbaar met een stevige wandeling. Daarnaast zorgt een bezoek aan de sauna voor een betere doorbloeding en is ook ontspannend voor onze spieren en gewrichten én een weldaad voor zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid.

Verschillende soorten

Er zijn vandaag verschillende soorten sauna's op deze groeimarkt. Ze hebben allen hun eigen, positieve invloed op onze gezondheid. Belangrijk bij dit alles is dan ook dat we ons vooraf goed informeren over dié sauna die het best bij onze conditie en bij onze wensen past. Zo is er de Russische banja, de Zweedse sauna en de infrarood cabine.

De Russische banja heeft vooral een positieve invloed op onze bloedsomloop en op het elimineren van onze afvalstoffen. Maar... het is hier wel écht zweten geblazen. Deze Russische sauna is zéker geschikt om er lange tijd in te vertoeven. Maximum tweemaal één kwartiertje is aan te raden. Koud douchen en veel water drinken zijn  hier na afloop bittere noodzaak.

De Finse sauna  levert dan weer een enorm contrast tussen warm en koud. Deze sterke temperatuurswisselingen zijn bijzonder positief voor onze bloedsomloop. Dit ontspant onze   spieren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Onze huidcellen worden hier flink gestimuleerd met een gladde én strakke huid als gevolg.

De infrarood sauna belooft onze huid te verstevigen, de pijn te verzachten en cellulitis te doen verdwijnen. Bijzonder effectief is hier ongetwijfeld de Formostar, een pakking met infrarood die de bezoekers in één uur tijd maar liefst 1200 calorieën doet verbranden. Deze diepgaande warmte herstelt ook op en natuurlijke wijze onze stofwisseling én onze vochthuishouding. Door de warmte  wordt onze bloedcirculatie gestimuleerd en onze vetten versneld afgebouwd. Vetkussentjes, zwangerschapsstriemen en sinaasappelhuid verdwijnen in deze Finse sauna als sneeuw voor de zon...

Cryotherapie

Wellness is vandaag haast uitsluitend synoniem van warmte. Maar ook extreme koude kan bijzonder heilzaam werken op onze algehele gezondheid.

Cryotherapie is een vrij recente behandeling, waarbij de pijngeleiding van een  zenuw wordt onderdrukt door middel van bevriezing. Deze methode maakt de jongste jaren heelwat opgang in de sportgeneeskunde.

Cryotherapie bevordert de bloedcirculatie, verstevigt de huid,l ost vet vetophopingen op, werkt pijnstillend en ontspant de spieren. Deze gloednieuwe "koudebehandeling" wordt nu al meer en meer toegepast bij de behandeling van wratten.

Wat mag en wat mag niet?

Wie een sauna bezoekt, moet zéker enkele  raadgevingen goed in acht nemen om ten volle van het weldoende effect van de sauna te kunnen genieten. Zware maaltijden en het drinken van alcohol voor een saunabezoek zijn strikt af te raden. Ga zéker ook niet naar de sauna onmiddellijk na een zware lichamelijke inspanning. Je voor en na het saunabezoek douchen en veel water drinken is zeker een aanrader. Wanneer men regelmatig de sauna bezoekt, dient men extra groenten en fruit te eten, omdat men door het vele zweten veel kalium verliest.

Prijskaartje thuissauna 

Van een sauna kan men uiteraard in de intimiteit van zijn eigen woning genieten, maar het prijskaartje dat hier aan vast hangt is dan uiteraard ook navenant. Zo een thuissauna kost minimum vijfduizend euro. Voor de meest luxueuze uitvoering in duurzaam cederhout moet men beslist zo'n vijf keer meer neertellen.

Een sauna verbruikt uiteraard ook heelwat stroom. Voor de meeste cabines is zelfs de installatie van extra drijfkracht noodzakelijk. Deze aansluitingskosten bedragen gemiddeld negenhonderd euro, zonder werkuren.

Bij een thuissauna hoort uiteraard ook afkoeling, dat is even belangrijk als opwarmen. Een kwalitatieve regendouche mét kranen en inloopwand betekent op zijn beurt een extra uitgave van gemiddeld 3500 euro. Het totale kostenplaatje van een thuissauna bedraagt op deze manier al vlug 10000 euro.

Conclusie

Een oordeelkundig gebruik van de sauna  heeft ongewijfeld een positief effect op onze gezondheid. Wie kiest voor een thuissauna, moet deze investering beslist afwegen tegen de voordelen die zo'n sauna biedt.