Infrarood sauna kopen
Infra rood sauna kopen
Van alle kanten worden we belaagd met informatie over infrarood sauna’s. De traditionele sauna zoals we die altijd hebben gekend, lijkt niet meer van deze tijd. Misschien wil je thuis zelf een infrarood cabine gaan installeren? Het voornaamste onderdeel waar je dan op moet letten is de infraroodstraler. Wat is wijsheid?
Verschil vroeger en nu?
Als regelmatige saunabezoeker ken je de procedure: zweten, zweten en nog eens zweten. Hoe dat komt? Dat heeft alles te maken met het overbrengen van de warmte op je lichaam. Bij een traditionele, of moeten we zeggen ‘ouderwetse’ sauna, gebeurt de opwarming door een soort ‘oven’ die de lucht in de saunaruimte verwarmt tot zo ongeveer 80°C. En het is deze hete lucht die het lichaam opwarmt met het bekende gevolg: zweten en plakken!
In de infraroodcabine gaat het er anders aan toe. De warmte komt nu van enkele infraroodstralers. Deze stralers verwarmen onze huid ongeveer 80% rechtstreeks op. De overige 20% dient om de lucht in de saunacabine op te warmen. Het gevolg laat zich raden: in een infraroodcabine gaan we veel sneller zweten aan een veel lagere temperatuur dan in een klassieke sauna. Ter vergelijking: in een infraroodcabine ga je al rond 38°C transpireren. Met andere woorden: een goede infraroodsauna is veel efficiënter in gebruik!
Nog een extra voordeel: doordat de warmteopbouw in een infraroodcabine veel geleidelijker gaat, heeft ons lichaam veel meer tijd om zich aan te passen aan de stapsgewijze temperatuurstijging. Dit betekent een extra argument waarom infraroodsauna’s in vergelijking met de klassieke sauna’s gezonder zouden zijn: minder en meestal niet bedreigend voor mensen met hart- en bloedvatenproblemen.
Van belang: de infraroodstraler(s)!
Het spreekt voor zich dat de warmtebron bij infraroodsauna’s van zeer groot belang is. Niet alleen om een aangename sauna te nemen (thuis of elders) maar zeker ook voor het energieverbruik van uw infraroodcabine (bij thuisinstallatie). Daarom hierna speciale aandacht voor de infraroodstralers zelf. Dat zijn immers de warmteleveranciers van uw sauna en die bepalen de factuur van het verbruik. Niet onbelangrijk dus!
Soorten infraroodstralers
Het principe van alle stralers is eenvoudig: ze gebruiken een elektrische weerstand waardoor elektriciteit stroomt en het resultaat is warmte. Maar de ene straler is de andere niet. Er zijn verschillende soorten!
Zo heb je plaatstralers, middenstralers, lange golfstralers, korte golfstralers met respectievelijke legeringen van nikkel, chroom of wolfram. En de buitenkant van de straler kan gemaakt zijn van keramiek, roestvrij staal, metaal, glas, edelglas, glasvezel of aluminium. Ook de vulling van de straler kan anders zijn.
Verder zijn er nog keramische stralers, een Japanse uitvinding die nog het best de klassieke sauna benadert. Omdat deze stralers echter duur waren en breekbaar, is men op zoek gegaan naar alternatieve stralers. Deze goedkopere uitvoeringen waren/zijn goedkoper maar minder efficiënt op het gebied van warmteontwikkeling.
Soorten stralen
Door gebruik te maken van 3 golflengten ontstaan er 3 soorten infraroodlicht: korte golf, middengolf en lange golf.
- Korte golf zorgt voor A-stralen. Deze straling dringt tot diep in de huid (men spreekt van 0,4 tot 5 cm). Van infrarood-A-stralen wordt beweerd dat ze het meest therapeutisch zijn.
- B-stralen hebben een minder diepe werking dan A-stralen.
- De C-stralen dringen slechts een heel klein beetje in het lichaam. Ze dienen enkel voor verwarming. Eigenaardig genoeg spreken niet alle fabrikanten dezelfde waarheid over C-stralen. Er zijn er die juist het tegenovergestelde beweren!
Kortom: het is een vrij technische materie waarin wij als consument helemaal niet thuis zijn, tenzij u verstand heeft van elektrotechniek.
Waar moet je verder nog op letten?
Verder kunnen we je nog volgende kooptips geven waar je op moet letten:
- De afmetingen uiteraard: de breedte kan gaan van 1,10 m tot 1,80 meter.
- Het materiaal waarvan de cabine is gemaakt. Dit is van belang voor 3 dingen: ten eerste de warmtegeleiding, ten tweede het absorberen van de infraroodstralen, en ten derde de prijs van je infraroodsauna. Als materiaalsoorten worden genoemd: vurenhout, espenhout, cambara, rood cederhout, dennenhout, Hemlock en multiplex. Ook de houtdikte is natuurlijk van belang. In de betere cabine wordt hout van 1,5 cm dikte gebruikt.
- Check ook of de infraroodcabine (overal?) dubbelwandig is!
- Welke verlichting? Kies voor LED verlichting.
- Muziekvoorziening: hoeveel speakers en welke kwaliteit? Aansluiting voor CD of MP3?
- Is er vloerverwarming voorzien?
- Is het dak geïsoleerd?
- Aantal stralers: 1, 2 of 3 tot 6 stuks? Al of niet afzonderlijk te dimmen?
- Ook niet onbelangrijk: de deur. De dikste deur die we vonden was 8 mm en dan nog met veiligheidsglas!
- Garantie: in de regel 2 jaar maar bij sommige frabrikanten is gratis garantieverlenging mogelijk! Op de cabine geldt een garantieperiode van 5 jaar. De (lange) golfinfraroodstralers krijgen tot 20 jaar! Vraag altijd naar de voorwaarden.
Conclusie
Als u thuis zelf een infraroodsauna wilt gaan installeren en gebruiken, bent u zeer afhankelijk van de adviseur/verkoper van infraroodsauna’s. Het gaat hierbij om efficiënte warmte en, niet vergeten, om veiligheid. Enkele uren surfen op internet voor informatie vooraf voor uzelf is zeker nuttig. En dan hebben we het nog niet gehad over het prijskaartje!