Wat wil je weten over een infrarood sauna

Infra rood sauna

Ze zijn nu enkele jaren op de markt: de infrarood sauna's. Het woord sauna is eigenlijk slecht gekozen: dit soort sauna is eigenlijk niet te vergelijken met de overbekende, klassieke sauna. Denkt u na over de aanschaf van een infra rood sauna dan hierbij een momentopname.

Principe van infra rood sauna

De klassieke sauna wordt ook wel Finse sauna genoemd, naar het land van herkomst. Het grote verschil met de infrarood sauna is dat het bij infrarood niet om hete lucht gaat maar alleen maar om warmte die van zogenoemde stralers afkomt!

Zoals in de inleiding reeds aangestipt, gaat het eigenlijk niet om een sauna zoals we die uit het Finse verhaal kennen maar eerder om een soort 'cabine met stralingswarmte'.

Volgens de gevonden technische informatie wordt 20% van de opgewekte warmte rechtstreeks gebruikt voor de verwarming van de lucht in de cabine en de resterende 80% wordt rechtstreeks omgezet in lichaamswarmte.

De infrarood sauna kan, zoals de klassieke sauna, worden gecombineerd met koudwaterbaden tussen de verschillende sessies. Maar dit hoeft niet noodzakelijk!

Er wordt beweerd dat met je in de infrarood-cabine dubbel zo veel zweet laat dan in een gewone sauna, terwijl de temperatuur veel lager is. Juist omwille van deze veel lagere temperatuur zou de infrarood sauna veel minder 'gevaarlijk' zijn en veel aangenamer om te ondergaan: de in te ademen lucht is veel aangenamer ook al omdat je deze luchttemperatuur zelf kan regelen door meer of minder verse lucht in de cabine te laten. Dit zou hèt grote pluspunt en verkoopargument zijn voor de infrarood sauna.

!

Cabine zelf

Kan uit allerlei materialen zijn vervaardigd: dennenhout, cederhout (rood en wit), espenhout, Hemlockhout ...

Eisen die aan de gebruikte houtsoort worden gesteld en die de kwaliteit van de cabine bepalen: weerkaatsing van de energie, isolerend (celstructuur), schimmel- en bacterie dodend, geur, zeer duurzaam en vochtbestendig.

Uiteraard bepalen de gebruikte materialen het effect van de straling (stralingscoëfficiënt).

Hoe werkt het precies?

Infrarood licht op zich is, gek genoeg misschien, onzichtbaar licht met een bepaalde golflengte die uitgedrukt wordt in micrometer (μm). Het is deze golflengte die bepaalt of het licht als warmte wordt ervaren.

Er zijn 3 soorten infrarood licht:

Korte golflengte: ook IR-A straling genoemd, zit tussen 0,75 en 1,40 μm en door gebruik te maken van speciale filters kleurt dit licht rood. Infrarood A straling zou de meest therapeutische straling zijn en tot 4 mm in de huid dringen.

Midden golflengte: wordt IR-B genoemd en zit tussen 1,40 en 3,00 µm, dringt lang niet zo diep in de huidlagen als de IR-A stralen. Echter! Volgens sommige technische specificaties en reclamemateriaal zouden juist deze stralen voor de diepste huiddoordringing zorgen. Advies: vraag duidelijke en degelijke informatie!

Lange golflengte: IR-C: tussen 3,00 en 1000 µm. Deze stralen hebben enkel tot doel te verwarmen: zij dringen bijna niet in het lichaam (volgens sommige cijfers slechts 5%).