Lage bloedsuikerspiegel - symptomen Hypoglykemie
Wat is hypoglykemie of hypoglycemie, u junt een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel hebben
Let altijd goed op uw bloedsuikerspiegel en de Glykemische index van het voedsel dat u eet. Deze controle zal allerlei vervelende problemen en complicaties voorkomen. Hypoglykemie of Hypoglycemie, een Hypo, staat voor een te lage bloedsuikerspiegel en voor sterke schommelingen van de suikerspiegel. Daar waar de Diabetes Mellitus gepaard gaat met een te hoge bloedsuikerspiegel, is het lichaam bij Hypoglykemie juist onvoldoende in staat om de suikerspiegel op het correcte niveau te handhaven. In beide gevallen zijn er problemen met de suikerstofwisseling in uw lichaam. Aan de orde komen hier de belangrijkste symptomen en enkele mogelijke oorzaken van een te lage bloedsuikerspiegel.
Mijn bloedsuikerspiegel is te laag, te lage bloedsuikerwaarden
Alle spieren en organen in ons lichaam voeden zich met suikers, de glucose. Deze glucose wordt als het goed is in de juiste hoeveelheden gewonnen uit de koolhydraten die we met ons voedsel naar binnen krijgen. Maar ons lichaam heeft niet steeds in de zelfde mate deze verbrandingsstof nodig en dus dient die juist gedoseerd aan ons bloed te worden toegevoegd. En te worden opgeslagen wanneer we het niet direct nodig hebben. Wat als glucose niet direct nodig is, wordt als glycogeen opgeslagen, totdat er weer behoefte aan is. Is er weer glucose nodig dan wordt de als glycogeen opgeslagen glucose weer aan het bloed toegevoegd en stijgt de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt er voor dat het teveel aan suikers in lever en spieren wordt opgeslagen terwijl het hormoon glucagon helpt, om de opgeslagen suikers toe te voegen aan het bloed. Als het goed is, want de huishouding kan ontregeld zijn, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, zoals bij Diabetes Mellitus, of te laag zoals bij Hypoglykemie het geval is. Bij Diabetes wordt in verhouding te weinig insuline aangemaakt en bij Hypoglykemie juist te veel.
Wat is de Glykemische index?
De glykemische index GI geeft aan welk effect koolhydraten zullen hebben op uw bloedglucosespiegel. Hoe sneller suikers en koolhydraten kunnen worden afgebroken, hoe hoger hun waarde op de glykemische index is. Voedsel met een lage waarde op de GI kunnen eerder problemen voor de gezondheid geven.
Symptomen Hypoglykemie of Hypoglycemie
Waar merkt u het aan dat u last heeft van een te lage bloedsuikerspiegel en te lage bloedsuikerwaarden. Bekende symptomen zijn:
- Een voortdurende vermoeidheid, die door te eten weer verdwijnt. De bloedsuikerspiegel stijgt eerst, daalt vervolgens weer en geeft u wederom de behoefte om extra zoet te eten;
- Hongergevoel tussen maaltijden;
- Depressiviteit;
- Sterk wisselend humeur hebben;
- Nerveus zijn en rusteloos worden;
- Duizeligheid en gevoel van zwakte krijgen;
- Hartkloppingen krijgen;
- Hoofdpijn en migraine krijgen;
- Candida Albicans, schimmelinfectie;
- Een slechte concentratie;
- Een te lage bloeddruk hebben;
- Menstruatiestoornissen;
- Last van oorsuizingen;
- Verlaagd libido en impotentie;
- Snel koud hebben of juist overmatige transpiratie;
- Angstig zijn en prikkelbaar;
- Trillen en beven;
- Nachtmerries hebben;
- Slecht of wazig zien;
- Snel last hebben van blauwe plekken.
Oorzaken Hypoglykemie of Hypoglycemie
Tal van oorzaken worden er in de literatuur genoemd. Zoals stress en een verkeerd voedingspatroon. We zijn met z’n allen veel meer suikers gaan eten dan vroeger, en te gehaast om rustig te ten en regelmatig te eten. In veel van wat we eten zitten geconcentreerde suikers die de alvleesklier een boost geven waardoor plotseling veel insuline wordt aangemaakt en veel suikers ook weer snel verdwijnen. Maar er kunnen nog veel meer oorzaken zijn, zoals een zwangerschap, extreem overgewicht, te veel vasten, ondergewicht, medicijngebruik zoals antibiotica, erfelijke aanleg, alcoholisme, een ziekte zoals de ziekte van Pfeiffer, hormonale storingen, tumoren.
Aanpak van Hypoglykemie of Hypoglycemie
Eerst moet duidelijk zijn of u wel last hebt van Hypoglykemie of Hypoglycemie. Hiervoor bestaan speciale tests. Vooral de vicieuze cirkel van eten, moe zijn en dan weer eten, zal snel worden herkend. Praat over uw voedingsgewoonte met een diëtist en volg een bloedsuiker regulerend dieet, pas uw leefstijl aan en vermijd een te veel aan stress. Probeer de oorzaken die ik hiervoor noemde zoveel mogelijk weg te nemen. Bij een Hypo kunt u beter voedsel gebruiken dat een hoge GI-waarde heeft.
Meer info op de WIKI4YOU homepage