Alles over de bloeddrukmeter
Inleiding
Het is niet nodig om te leren hoe de bloeddrukmeter, zoals je die van de huisarts kent, te gebruiken. Tegenwoordig is het mogelijk om zelf een betrouwbare bloeddruk waarde op te meten; te weten met een elektronische bloeddrukmeter. Deze zijn zeer eenvoudig in gebruik en het enige wat je doet om de meting te starten is op een knopje drukken. Er zijn internationaal erkende instanties op het gebied van onderzoek tegen hoge bloeddruk die keurmerken geven aan bloeddrukmeters.
Bloeddruk in het kort
Door het pompen van het hart stroom er bloed door de aderen. Het pompen gebeurt met een bepaald ritme; dit noemen we het hart ritme. Echter, de kracht waarmee het hart het bloed laat rondpompen wordt bloeddruk genoemd. Er zijn 2 soorten bloeddruk: het eerste wordt systolische waarden genoemd, oftewel de bovendruk. Dit is de maximale druk ten gevolge van het samentrekken van de linkerhartkamer. Ten tweede is er de diastolische druk en deze wordt ook wel de onderdruk genoemd. Dit is de minimale bloeddruk en ontstaat precies tussen 2 samentrekkingen van het hart in. Tussen 2 samentrekkingen in vult het hart zich met bloed.
Werking bloeddrukmeter
Afhankelijk van het type bloeddrukmeter wordt het manchet van een bovenarmmeter aan de bovenarm bevestigd. In het geval van een polsmeter wordt deze aan de pols bevestigd.
De meeste elektronische bloeddrukmeters zijn volautomatisch waarbij het volstaat de meting te starten door een druk op de knop. De manchet vult zich vervolgens met lucht tot de manchet strak om je arm of pols zit. Gedurende ongeveer 30 seconden zal de lucht langzaam uit de manchet stromen en tijdens dit proces registreert de bloeddrukmeter nauwkeurig de bloeddruk in de arm of pols. Dit is een zeer secure meting omdat de manchet de drukverandering in de arm of pols doorgeeft aan de bloeddrukmeter.
Na de meting zal de meter een waarde op het display afgeven. Dit is veelal als volgt op de meter te lezen: bovendruk/onderdruk mm Hg. Als voorbeeld wordt de optimale bloeddruk voor volwassenen gegeven: '''120/80 mm Hg'''.
Kiezen van een bloeddrukmeter
Pols- of bovenarmbloeddrukmeter?
Een arm of pols beweeg je eerder dan de bovenarm. Hierdoor wordt bij de pols bloeddrukmeter de kans op meetfouten vergroot. Een bovenarm bloeddrukmeter is minder beweeglijk en hierdoor is de kans op fouten kleiner. Dit is ook de reden dat de bovenarm bloeddrukmeter eerder aangeraden wordt door onder meer de Hartstichting en Dabl-instituut.
Keurmerken
Het Dabl-instituut test wel de betrouwbaarheid van bloeddrukmeters. Het Dabl instituut heeft een lijst met bloeddrukmeters die positief uit de test zijn gekomen. Daarnaast staat de Hartstichting hier ook achter.
Daarnaast is er ook de waardering van de British Hypertension Society (BHS). Deze test ook bloeddrukmeters en geeft een waardering voor de betrouwbaarheid van de meting; de waarderingen zijn te herkennen aan de letters A (zeer goed) t/m D (minder goed).
Laat je niet misleiden door de CE keuren in relatie tot de betrouwbaarhied. Elke bloeddrukmeter op de Europese markt moet een CE markering hebben. Een dergelijke markering zegt in principe niets over de kwaliteit van de meting. In het kort komt het erop neer dat een CE markering aangeeft dat het apparaat in de praktijk is getest en voldoet aan de veiligheidseisen zoals deze zijn opgesteld door de Europese Commissie.
Overige functies
De bloeddrukmeters doen wat ze moeten doen en dat is het meten van de bloeddruk. Sommige bloeddrukmeters hebben extra functionaliteiten zoals het opslaan van meetgegevens en het invoeren van je persoonlijke gegevens zoals gewicht, lengte en leeftijd. Daarnaast meten sommige bloeddrukmeters ook het hartritme en geven tevens aan of er een hartritme stoornis aanwezig is.
Tot slot
Het doen van een bloeddrukmeting thuis kan het beste worden gedaan door bloeddrukmeters die getest en goed bevonden zijn door internationaal erkende organisaties op het gebied van bloeddruk (onderzoek). Daarnaast wordt, onder meer vanwege de betrouwbaarheid van een meting, een bloeddrukmeter met een bovenarm manchet aangeraden. Daarnaast is het raadzaam om bloeddrukmetingen op meerdere tijdstippen op een dag en op meerdere dagen te doen. Het kan ook nooit kwaad om je eigen bloeddrukmeter naar de huisarts mee te nemen en de resultaten te vergelijken met de meting van de bloeddrukmeter bij de huisarts.