Hoe herken je een hypo bij diabetes 2

Inleiding

De laatste jaren zie je een toename van het aantal mensen dat last heeft van diabetes 2. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd omdat er bij deze ziekte sprake is van teveel suiker in het bloed. Bij diabetes 2 kan je last krijgen van een hypo. Wat is een hypo? Hoe herken je een hypo bij diabetes 2? Waarom is een hypo gevaarlijk? Lees meer over diabetes 2 en het herkennen van een hypo in dit artikel.

Diabetes 2 / suikerziekte

Diabetes 2 komt veel voor bij oudere mensen en werd daarom in het verleden ook wel ouderdomssuiker genoemd. Dit is niet waar. Tegenwoordig neemt het aantal mensen dat leidt aan diabetes 2 aanzienlijk toe. Heb je dus last van een te hoog suikergehalte in je bloed dan heeft dat effect op het gehele lichaam. Je kunt dan bijvoorbeeld last hebben van nieraandoeningen en van complicaties aan de voeten, problemen met de ogen. Ook heb je een vergroot risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Je kunt natuurlijk zelf wel proberen om diabetes in de hand te houden en de risico’s op bovengenoemde aandoeningen zoveel als mogelijk te beperken. Dit kan onder meer door ervoor te zorgen dat je gezond leeft. Met gezond leven bedoelen wij dan gezond eten, geen last hebben van overgewicht, maar ook voldoende bewegen. In een aantal gevallen zullen deze maatregelen effect hebben, maar in een aantal gevallen ook niet. Wanneer een gezondere levensstijl geen effect heeft op het suikergehalte in het bloed, zullen er door de arts medicijnen moeten worden voorgeschreven.

Wat is een hypo?

Als je medicijnen krijgt voorgeschreven bij diabetes 2, is het mogelijk dan je last krijgt van de bijwerkingen van sommige van deze medicijnen. Bijwerkingen zoals een gewichtstoename en een hypo. Een hypo is een daling van het bloedsuikergehalte. De daling van het bloedsuiker gaat zo snel dat je last krijgt van een aantal symptomen.

Hoe herken je een hypo? Wat zijn de symptomen van een hypo?

Doordat je bloedsuikergehalte ineens heel snel daalt krijg je dus last van een aantal symptomen. Deze symptomen maken het mogelijk om een hypo te herkennen. Bij een hypo heb je last van hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, sufheid. Een hypo is bovendien behoorlijk gevaarlijk indien er niet snel iets aan wordt gedaan.. Tijdens een hypo die lang duurt heb je namelijk een ernstig tekort aan glucose in de hersenen met als gevolg dat het coördinatievermogen wordt aangetast. Duurt een hypo te lang, dan kan het voorkomen dat je bewusteloos raakt. In enkele gevallen is het zelfs mogelijk om in coma te geraken. Het voorkomen van een hypo is dus van groot belang. Ben je wel in een hypo geraakt dan moet er zo snel mogelijk iets aan gedaan worden om de duur van de hypo te bekorten. Dit kan in de vorm van het eten van druivensuiker of een glas limonade nemen met veel suiker, zodat de bloedsuikerspiegel weer omhoog gaat.

Medicijnen diabetes 2 en een hypo

Omdat bepaalde medicijnen nu eenmaal als bijwerking hebben dat ze een hypo kunnen veroorzaken is het raadzaam uw lichaam goed te kennen. U dient met andere woorden goed naar de signalen van uw lichaam te luisteren. In de meeste gevallen zal de arts in eerste instantie het medicijn metformine voorschrijven. Dit medicijn heeft wel een aantal bijwerkingen maar de kans op een hypo is niet heel groot. Indien er sprake is van aanvullende medicijnen om het bloedsuikergehalte op het juiste peil te houden, is er wel een grotere kans op het krijgen van een hypo.