Diabetes en afvallen

Afvallen en Diabetes

Mensen met diabetes hebben problemen met hun bloedsuikerspiegel en het hormoon insuline. De oorzaak is echter niet altijd hetzelfde. Daarom zijn er verschillende types diabetes.

In dit artikel wordt de aandacht grotendeels gericht op diabetes type 2. Ook geeft het je informatie over wat je kunt doen als je af wilt vallen en waar je dan rekening mee moet houden.

Diabetes type 2 – Wat is het

Diabetes type 2 werd vroeger ouderdomsdiabetes genoemd. Meestal kregen oudere mensen dit type diabetes en hadden jongeren hier geen last van. Nu is dit niet het geval, want ouderdomsdiabetes komt steeds vaker voor bij jongeren.

Van alle mensen met diabetes hebben 9 van de 10 diabetes type 2. En 90% van deze mensen hebben overgewicht.

Diabetes type 2 – Het probleem

Bij mensen met diabetes 2 wordt de bloedsuikerspiegel niet goed geregeld. Er wordt niet genoeg insuline geproduceerd. Een ander probleem is dat het lichaam niet goed reageert op de wel geproduceerde insuline.

Insuline zorgt ervoor dat je (lever)cellen glucose opnemen. Hierdoor blijft het suikergehalte in je bloed tussen bepaalde hoeveelheden: de bloedsuikerspiegel.

Iets wat je kunt doen als je dit type diabetes hebt is afvallen. Lees in de tekst hieronder meer over afvallen wanneer je diabetes hebt.

Diabetes type 2 – Afvallen

Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je goed en gezond wilt afvallen moet je namelijk je hele eetpatroon aanpassen. Ook moet je dit aangepaste eetpatroon voor een lange tijd aanhouden.

Mensen met diabetes laten het soms hun leven bepalen. Ze staan niet met beide benen op de grond om terug te vechten en om hun leven zo normaal mogelijk te maken. Als je wat gewicht verliest zul je deze neiging minder hebben en zul je gemakkelijker door je leven gaan.

Het eerste wat je moet doen is actief worden. Maak eens wat vaker een wandeling en neem de trap in plaats van de lift. Dit zorgt er niet alleen voor dat je wat afvalt, je gaat je er ook lekkerder door voelen.

Hiernaast moet je letten op wat je eet. Ga na een voedingsdeskundige en vraag of zij een eetschema voor je wilt maken. Zij weet wat je lichaam nodig heeft. Volg dit schema strikt. Het helpt niet wanneer je niet doet wat een specialist je adviseert.

Ga voor verdere informatie naar je huisarts. Hij of zij weet wat je kan hebben en welk type diabetes je hebt. Met deze kennis kan hij je de beste tips geven over gezond afvallen.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 werd vroeger jeugddiabetes genoemd, omdat het voornamelijk bij jongere mensen voorkwam. Hedendaags hebben oudere mensen hier ook last van. Diabetes 1 komt veel minder vaak voor dan diabetes 2, maar toch belemmert het de levens van heel wat mensen.

Het probleem bij diabetes type 1 is het immuunsysteem. Het immuunsysteem hoort ziekteverwekkers in je lichaam te doden, maar kan soms wat in verwarring zijn. Dit is o.a. het geval als je allergisch bent en bij diabetes type 1.

Het immuunsysteem ziet de cellen die insuline produceren als ziekteverwekkers aan en maakt antistoffen tegen deze cellen. Op deze manier produceert je lichaam niet genoeg insuline en raakt je bloedsuikerspiegel uit balans.

Extra

Lees hier wat meer over de bloedsuikerspiegel en hormonen: http://www.leerwiki.nl/Het_hormoonbalans_dieet